Kőszeg látnivalók, nevezetességei

A város történelmi nevezetességei és újabb programok, érdekességek:

1248-ban említik először ezen a néven a várost, nevét egy Árpád-házi várról kapta, melynek romjai ma is láthatók az Óház kilátónál. Vas megye nyugati szélén elterülő Kőszeg gazdag múltja révén sokszor jelentős szerepet töltött be Magyarország és Ausztria történelmében. Történelmének legnevezetesebb eseménye az 1532-es Jurisics Miklós várkapitány vezetésével Bécs ellen vonuló többszörös túlerőben lévő törökök visszaverése.

Idegenforgalma a rendszerváltás után indult csak meg, és vált Vas megye legkedveltebb turisztikai célpontjává.

Legtöbb látnivalóját az Óvárosban találjuk. A Jurisics téren áll a Városháza, az ország legrégibb, ma is városházaként működő épületként szolgál.

Kőszeg legrégibb épülete az 1246-ban épített Szent Jakab templom, mely Jurisics gyermekeinek sírját őrzi.
A Jurusics vár egykoron vizesárokkal körülvett épület 2 részből állt, belső és külső várból, mely biztosította a környék védelmét, a kereskedelmi utakat. Ma a nyári Várszínház programjainak ad otthont.

Külső vár területén a Főnix -házban működik a Szamos Marcipán Mesegalériája. Számos gyűjtemény várja a történelem után érdeklődőket. A városi múzeum a Tábornokházban található, illetve kapott helyet számos céhes szakmát (mézeskalács-készítő, szíjgyártó, könyvkötő) felvonultató tárlat.

Innen lehet felmenni a Hősök Torony kilátóba ahol páratlan panoráma tárul elénk.

Természetes szépsége mellett építészeti emlékekkel is büszkélkedhet a Kőszegi-hegység. Az Országos Kéktúra itt halad el az Írott kő felé(Kőszegi-hegység és a Dunántúl legmagasabb, 882m pontja). A hegygerincen 393 méter magasba emelkedő magyarországi provinciális barokk egyik legértékesebb műremeke a Kálvária templom. Az 1709-1711-ig pusztító pestisjárvány emlékének emelték. A templom mögötti erdőben a Trianoni keresztet találjuk.

Gazdag múltjából merítve számos programot kínál mindenkinek évszaktól függetlenül.
A Farsang utolsó szombatján rendezik meg a bálok bálját a Concordia bált a középkori vár egészében. Húshagyó kedden tömegeket mozdít meg az egész napos bolondozás, jelmezverseny.

Szent György napján hajtást vágnak a várost övező szőlőkből és bemutatják a polgármesternek.
Aztán ünnepélyes keretek között bejegyzik a Szőlő Jövésének Könyvébe.

A Félhold és telihold ostromnapok augusztusban szórakoztatja a látogatókat, korhű kosztümben
felelevenítve a vár ostromát. 3 napos programsorozat, mindenév szeptember utolsó szombatján megrendezésre kerülő szüreti karnevál, a Kőszegi Szüret és Nemzetközi Fúvózenekar Találkozó.
Historia Futás 1983. óta a város legnagyobb tömegsport rendezvénye emlékezve az 1532-es hősökre.

Képes, videós virtuális séta: www.youtube.com/watch?v=EhV5cftDJ6s.

A fenti és az oldalsó kereső jó segítség szállások felkutatásához: apartman, panzió, hotel vagy környékbeli 2-3-4-5 csillagos szállodák.

Képek:

Egy hozzászólás a(z) “Kőszeg látnivalók, nevezetességei” bejegyzéshez

  1. kamilla

    Én is nem rég jártam ebben a csodálatos városban. Annyira megtetszett, hogy szívesebben végleg itt maradtam volna, ha csupán rajtam múlik. Elvarázsolt a hangulata, mindenekelőtt a szépsége, a nyugodtsága. Az utcák a régi műemlékjellegű épületek a környező erdőség szépsége. Azóta is egyre inkább az a vágyam, hogy e gyönyörű városban élhessek, ami sajnos csak vágy marad, mivel anyagi lehetőségem nem engedi, hogy itt vehessek ingatlant. Azért reménykedem, hogy még visszatérhetek ebbe a csodálatos ékszerdobozba, még ha látogatóként is. Buzdítók mindenkit, aki teheti tegyen látogatást ebben városban és környékén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük