Poreč látnivalók, nevezetességek útikalauz

Poreč, ahol kis helyen nagy a történelmi múlt, az 5. században emelt Eufráziusz bazilika, melyet az Unesco világörökségi listáján jegyez és nem mellesleg a bizánci művészet egyik kiemelkedő alkotása, Poreč lenyűgözően tiszta vizű strandjai, a Kék és a Zöld lagúna, melyek a vízi sportok szerelmeseinek tartogatnak meglepetéseket, legyen szó akár éppen búvárkodásról, vagy épp a Bardine-barlang – mind-mind kétségtelenül olyan húzóerővel bírnak a látogatókra, melyek akkor sem engednek vonzásukból, ha hosszú évekkel ezelőtt jártunk a városban. Akkor örökké kísértenek, ha eddig csak a színes prospektusokon át volt szerencsénk szemezni ezekkel a meseszép helyszínekkel, épületekkel.

Hotelek és apartmanok: Szállás, utazás tanács cikk ITT, kemping és egyéb szálláshelyek ajánlója, fórum vélemények. Útikalauz új, 2. része ITT, Poreč látnivalói.

Poreci látnivalók, nevezetességei folyatása: Porecba azonban nemcsak ezekért a kihagyhatatlan látnivalókért érdemes ellátogatni. A város rendkívül büszke történelmi fesztiváljára, a Giostrá-ra, melyen a résztvevők jó háromszáz évvel korábbra repülhetnek vissza az időben. Porec utcácskáin a mesebeli múlt elevenedik meg, az az idő, amikor az ódon sikátorokat nemesek, lovagok, zsonglőrök, zászlóvivők és utcai előadók lepték el. A 300 éves tradícióra visszatekintő fesztivál eseményei és lovagi tornája ma az 1745-ben szokásos hagyományokra támaszkodik. A poreciekkel együtt mulatozva bepillantást nyerhetünk a 18. század pazar selyemkrinolinjainak világába, nemes hölgyek hűséges lovagjait figyelhetjük, amint merev páncéljaikban masíroznak. Persze a sorból a minden földi jóval gazdagon megrakott terülj-terülj asztalok sem maradhatnak ki, hogy a nemes, zamatos borokról, melyeket minden ínyencnek illik megkóstolni, már ne beszéljünk. Talán nem túlzás azt állítani, ami a velenceieknek a karnevál, az a porecieknek a Giostrá.

A modern művészetek szerelmeseinek érdemes augusztusban Porecba látogatniuk, amikor az Óváros utcáit utcai művészek hada özönli el, a poreci utcafesztivál keretében. Az esti fáklyás táncok a nyár felejthetetlen pillanatainak ígérkeznek.

Ugyancsak nyaranta kerül megrendezésre a híres úszófesztivál, a Porecki Delfin, mely úszó maratonján három távon mérettetheti meg magát az, aki kicsit szeret úszni. A tengeri úszófesztivál idén tölti be 12. születésnapját.

Júliusban a népzenéé és a néptáncé a főszerep. A Szabadság teret a Földközi-tenger térségének legkiválóbb folklór csoportjai lepik el, minden a muzsikától és a tánclépésektől hangos. Az eseményt kézműves bemutatók, előadások színesítik.

A jazz szerelmeseinek és vájt fülűeknek nyaranta a poreci múzeum kőtára kínál remek alternatívát. Szerda esténként klasszikus és modern jazz szólamok csendülnek fel a kőtár falai között, megszínesítve a legforróbb nyári éjszakákat.

Ha már az Óvárosban sétálgatunk, érdemes felkeresnünk az Isztriai Parlamentet, a 13. században épült gótikus ferences templom a 18-19. század folyamán adott üléshelyt a parlamentnek. Az épület barokk mennyezete és freskói már puszta látványukért megérik a kirándulást. Minden év augusztusában itt kerül megrendezésre a modern művészetek kiállítása.

A leghosszabb múltra visszatekintő nyári események sorába tartoznak az Eufráziusz bazilikában nyaranta megrendezésre kerülő kamarazenei estek, melyek a minőségi zene mellett, a fenséges környezet bájával hatnak érzékszerveinkre.

További sok-sok hasznos forrás elérhetőség: porec.lap.hu.

tengerpart

tengerpart

Szólj hozzá!

Legyél te az első hozzászóló!

Visszajelzés
avatar
wpDiscuz