Erdély sípályák, síelés és téli kirándulás tippek

Székelyföld legjobb sípályái

A romániai síterepek hosszukat tekintve (összesen kb. 160 km) nem érhetnek az osztrák, svájci és francia síparadicsomok nyomába, node szerencsére az értékeket nem csak kilométerekben mérik. Fedezd fel te is Székelyföld 17 db sípályáját és időben tájékozódj a szálláshelyekről!

Hargitafürdőn és a Madarasi Hargitán viszonylag alacsony fekvésük ellenére a szezonban stabilan lehet számítani hóra. Amennyiben mégsem kedvezne az időjárás, 2009 óta hóágyúkkal orvosolják a helyzetet. E két terep a leghosszabb: 7, illetve 6 kilométeresek.

Románia sí szállás ajánlatok összegyűjtése másodpercek alatt, szálloda előfoglalás, egyénileg foglalhatóak: Erdélyi/romániai szállások minden ajánlata ITT. Hotel, panzió, pályaszállás, olcsó magánszállás kiadó szoba, lakások, felszerelt konyhás apartman, kis egyszerű és tiszta vendégház és turista- / diákszállás stílus is interneten elérhető, a közvetlen elérhetőségeket a visszaigazolás tartalmazza.

A 400 méteres Kissomlyó hosszát tekintve a sereghajtók között van, mégis különleges: ez Székelyföld első műanyag borítású sípályája, amelyet a legsikeresebb magyar síző, Miklós Edit avatott fel. Bekapcsolódott a Hó Világnapja programsorozatba, amelynek célja 2012 óta a havas sportok népszerűsítése – és háromszáz gyermek részvételével megnyerte a legjobbakat illető díjat.

A Székelyvarság határában található Skivarsag pálya érdekessége, hogy ülőlifttel rendelkezik. Az idelátogatóknak kirándulásra is érdemes időt szánni, ugyanis a közelben található a népszerű Csorgókő-vízesés, Tartód vára és egy kilátó.

A nagy kereslet miatt magasak az árak, de például Maroshévíz a mezőnyben olcsónak számít. Idén bérlet vásárlására is lehetőség van, amellyel hat helyszín tizenkét pályája vehető igénybe.

A síelés mellett egyéb szolgáltatásokat is érdemes kipróbálni: Hargitafürdőn a hófánkot, Gyergyócsomafalván a minifoci- és teniszpályát, Bogdánon a szánkózást, Gyimesen a bobpályát. Homoródfürdőn és Tusnádfürdőn csengős lovas szán repíti az utasokat a havas fenyvesekben. Utóbbi helyszínen évente kutyafogathajtó versenyt is rendeznek. Jó néhány pálya rendelkezik világítással; gyakorlott sportolóknak az éjszakai síelés maradandó élmény. Több terepen gondoltak a kezdőkre: Gyergyócsomafalván egy biztonságos, 60 méteres lejtő ad teret az első szárnypróbálgatásnak. Tusnádfürdőt szintén a kevésbé profiknak javasoljuk.

A legtöbb hüttében magyaros frissítőket, például lángost vagy kürtőskalácsot is rendelhetsz, de érdemes feltérképezni a helyi különlegességeket. Gyimes egyedülálló ajánlata a Skigyimes tál (Black Rock Grill). A vendég nyersen kapja meg a húst, amelyet ízlés szerint süthet meg a szintén felszolgált vulkáni kőzeten.

Bármelyik pályát választod, Székelyföldön vagy a tágabb Románia maradandó élményt kínál minden síelőnek.
Hóágyú munka közben
Az Arena Platos sífelvonói, a síközpont Szebenjuharos-on kiemelkedően jó értékelésekkel rendelkezik. Szebenjuharos vagy Magascsorgó (románul: Păltiniș, németül: Hohe Rinne) magaslati üdülőtelep, télisportközpont és klimatikus gyógyhely Romániában, Erdélyben, Szeben megyében. Románia legmagasabban fekvő üdülőhelye a tengerszint feletti átlagos 1440 méteres magasságban, a Szebeni-havasok zordságát a vendéglátás és a sport biztosan megszépíti. A korábban 2,6 km-es hosszal nyilvántartott könnyű pályák a kezdőknek is megfelelőek. Élő webkamera képek itt: arenaplatos.ro/iarna/webcam.html, jobb mint egy hójelentés.
Székelyföldi sípályák ajánló továbbá itt: sielok.hu/sitereplista/listadizajn/regio/szekelyfold/rendpalyakmcsokk/. A listában a Borszék – Borsec az előkelő ötödik helyen szerepelt 2,1 km-es össz pálya hosszúsággal. Továbbiak: Veresvirág sípálya, Csomafalva 2 km, Havas Bucsin 1,6 km, Maroshévíz – Toplita 1,5 km, Gyimes 1,5 km, Kovászna – Lőrincz Zsigmond sípálya 1,4 km, Szováta 1,2 k m, Skivarsag – Székelyvarság 1 km, Sugásfürdő 800 m, Bucsin – Bujdosó 600 m, Tusnádfürdő 500 m, Homoródfürdő 400 m és Kissomlyó sípálya – Csíksomlyó.Síterep, téli Románia
További települések: Karácsonkő – Piatra Neamţ, Brassópojána – Poiana Brasov illetve Predeál – Predeal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.