Deményfalvi-jégbarlang Szlovákiában

A Deményfalvi-jégbarlang a Szabadság-cseppkőbarlangtól északra fekszik, bejárata 840 méteres tengerszint feletti magasságban van. Ez a nyilvánosság előtt is megnyitott két szlovákiai jégbarlang egyike. A Deményfalvi-jégbarlang már nagyon régóta ismert. Azelőtt Sárkánybarlangnak is nevezték, a falai között talált barlangimedve-csontok nyomán, amelyekről a 18. század első felében azt tartották, hogy egy sárkány maradványai. A nagyközönség előtt a 19. század közepén nyitották meg. újbóli megnyitására pedig az 1950-es évek elején került sor.

A látogatás időtartama kb. 45 perc. A barlang hőmérséklete a nyári hónapokban +0,4°C és +3°C között mozog.

A Deményfalvi-jégbarlangnak három szintje van, jégborítás azonban csak a barlang alsó szintjén található. Ez a föld alatti jégbirodalom tavasszal nyújtja a legszebb élményt, amikor a felszínen megolvadt jég a repedéseken keresztül beszivárog a barlangba, és ott megfagyva gyönyörű jég­képződményeket, sztalaktitokat, sztalagmitokat, jégoszlopokat és szobrokat formáz.

Az Alacsonytátrai Nemzeti Park Deményfalvi-völgy (Demänovská Dolina) Nemzeti Természeti Rezervátum területén fekszik. Hossza 1975 m. Jégképződmények az alsó részeken fordulnak elő, főleg padlójeg, jégoszlopok, függő és álló jégcseppkövek formájában.

Jó kirándulást, barlangászást!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük