Costa Rica útikalauz, szállás és látványosság adatok

Costa Rica

A szilárd alapokon nyugvó polgári demokrácia üdítő kivétel a közép-amerikai térségben. Volt, van itt egy sikertörténet, amit érdemes megismerni az 1990-es évektől napjainkig.

A politikailag ingatag, katonai junták uralma alatt álló közép-amerikai térségben az 1990-es évek elejétől Costa Rica a legszilárdabb demokrácia.

Szállás ajánlatok összehasonlítása gyorsan, egyénileg: Costa Rica szállások, ajánlatok részletesen ITT. Szálláshelye leírás, a települések és környékük, hotelek, kis szállodák, olcsó magánszállás kiadó szoba, panzió, lakások, konyhás apartman, kemping-üdülő, kis egyszerű és tiszta vendégház.

Ország leírás, útikalauz részlet:
Minden 18. életévét betöltő állampolgár köteles szavazni. 1902 óta polgári kormány uralkodik az országban. A legutóbbi polgárháború 1948-ban volt, s mindössze 2 hónapig tartott. Ezt követően feloszlatták a hadsereget, hogy megakadályozzák a katonai hatalomátvételt. Az ország alkotmánya 1949 óta demokratikus alapokon nyugszik, s tiltja a fegyveres erők létrehozását. 1890 óta kötelező az iskolai oktatás, s 1949-ben bevezették az ingyenes általános és középiskolai oktatást. A felnőtt lakosságnak mindössze 7%-a írástudatlan.

Az ország a Csendes-óceán és a Karib-tenger közötti földhídon ütközőállam szerepét tölti be kevésbé békés szomszédai, a D-re fekvő Panama és az É-ra fekvő Nicaragua között. Costa Rica – „a gazdag tengerpart” – semleges ország. A semlegesség a lakosság lelkes egyetértésével találkozik. Az egyetlen sötét felhő az égbolton: fennáll a veszélye, hogy a szomszédos államok konfliktusai átterjednek a határokon. Ezért 1987-ben Costa Rica békeszerződést kötött, El Salvadorral, Nicaraguával, Guatemalával és Hondurasszal. A békeszerződés kritikus időszakban teremtett nyugalmat a térségben. Ezért az ország államfője, Oscar Arias Sanchez Nobel Béke-díjat kapott.

1991-ben Costa Ricát felvették a GATT (Általános Vámtarifa- és Kereskedelmi Egyezmény) tagállamainak sorába. 1993-ban az ország szabadkereskedelmi megállapodást írt alá a többi közép-amerikai országgal, s együttesen regionális kábítószer-ellenes bizottságot hoztak létre. Az 1994-es választásokat a Jósé María Figueres Olsen vezette Nemzeti Liberális Párt nyerte meg.

Vulkanikus hegyláncok

Az ország területének legnagyobb része tűzhányókkal tűzdelt hegyvidék. A hegyláncok ÉNy felől DK felé húzódnak. A legmagasabb pont a Chirripó Grande (3820 m).

A lakosság több mint fele a központi fennsíkon (Valle Central) él, amelyet a 16. században érkező spanyolok először betelepítettek. A felvidék jól termő vulkanikus talaja kiválóan alkalmas kávéültetvények létesítésére, a hegyoldalak dúsan zöldellő legelői pedig a szarvas- marha-tenyésztésre.

Az ország két tengerparti szakaszát mocsaras síkságok kísérik, a csendes-óceáni partszakasz szárazabb és hűvösebb éghajlatú, mint a karib-tengeri. Az ország ÉNy-i alacsony területeit részben szavanna, részben erdő borítja. A lakosság egyre nagyobb számban költözik a folyóparti településekre és a hegyek közé ékelődött völgyekbe. Az ország egyharmada ma is erdős terület, ugyanúgy, mint régen.

Costa Rica abban is különbözik a szomszédos országoktól, hogy lakosságának közel 90%-a fehérbőrű, míg a fennmaradó 10% legnagyobb része mesztic (európai és indián ősök leszármazottja). Az európaiak fertőző betegségeket hoztak magukkal, például a kanyarót. Az ezekkel szembeni természetes védettség a helyi lakosságból hiányzott, s így a behurcolt betegségek több ezer ember halálát okozták. A veszteségeket azóta sem sikerült kiheverni.

A közép-amerikai országok közül Costa Rica volt az első, amely kereskedelmi célból kezdett kávét és banánt termelni. Ez a két termény ma is az ország fő kiviteli cikke. Costa Rica 19. sz.-i felvilágosult kormánya ingyen juttatott földet azoknak, akik exportra termelték a kávét. Ez a politika egyaránt hasznára vált az országnak és a lakosságnak, s így Costa Rica elkerülte a közép-amerikai modellt, amelyben a társadalom maroknyi gazdag földbirtokosra és a szegény paraszti tömegekre szakad.

A gazdasági növekedés az 1980-as évekig tartott. A kávé és a banán világpiaci ára zuhanni kezdett, a növekedést hanyatlás váltotta fel, s magasra szökött az infláció. Az 1989-ben bevezetett szigorú gazdasági intézkedések nem hozták meg a várt eredményt, ám 1993-ban 6%-os növekedést regisztráltak. Az átmeneti fellendülést 1996-ban ismét recesszió követte, részben a túlzott közkiadások miatt.

A hatalmas bauxit-, kén- és vasérclelőhelyek a gazdasági növekedés lehetőségét hordozzák magukban. Jelenleg csak ezüst- és aranybányászat folyik. A hegyvidéki területek csodálatos tájai lehetőséget kínálnak az idegenforgalom fejlesztésére. A vízerőművek jóvoltából az ország majdnem teljesen megtermeli energiaszükségletét.

Costa Rica

Adatok, SZÁMOK, egykori TÉNYEK:

Hivatalos név: Costa Rica Köztársaság
Területe: 51 100 km2
Lakossága: 3 398 000
Népsűrűsége: 66,3 fő/km2
Fővárosa: San José
Államforma: köztársaság
Pénzneme: 1 colón=100 céntimo
Nyelve: spanyol (98%)
Vallás: római katolikus 92%
Éghajlat: trópusi, a felföldeken mérsékelt, San Jóséban az évi középhőmérséklet 20 oC
Földhasznosítás: legelő 43%, erdő 34%, művelt terület 13%, egyéb 8%
Ásványkincsek: bauxit, vasérc, arany, ezüst, kén
Elsődleges nyersanyagforrások: kávé, banán, kukorica, rizs, szarvasmarha, narancs, cukornád, kakaó, arany, ezüst, kén, bauxit, vasérc
Fő gazdasági ágak: mezőgazdaság, halászat, alumíniumkohászat, vegyipar, növényvédő szerek, textíliák gyártása, erdőgazdaság, élelmiszer-feldolgozás
Fő exportcikkek: kávé, banán, marhahús, cukor, kakaó, textília, épületfa
Nemzeti jövedelem/fő: 2463 USA-dollár (~1995) 11250 USD (2015-ben)
Természetes szaporodás: 23 ezrelék
Várható élettartam: férfiak 73 év, nők 79 év

A fenti piros linken keresztül elérhetőek: turista- / diákszállás interneten elérhető, a közvetlen elérhetőségeket a visszaigazolás tartalmazza. A látványosságok, kiemelt helyek közelében egyszerűen tudunk keresni. Friss vendég vélemények, értékelések a leírások mellett fórum szerűen.

Turisztikailag, kereskedelmileg és kulturálisan kiemelkedő települések, városok például: Jacó, San José, Tamarindo, Puerto Viejo, Fortuna, Monteverde, Santa Teresa, Manuel Antonio, Cahuita, Coco, Alajuela, Sámara, Uvita, Drake, Dominical, Montezuma, Tortuguero, Playa Hermosa, Quepos és Puntarenas. Egyre bővülő szállás ajánló foglalási lehetőséggel.

Az ország zoomolható térképe, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók, kiváló minőségben:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük