Cancale látnivalói, nevezetességei és hotel

Cancale, Bretagne (Franciaország)

Hotel Cancale

Bretagne Franciaország legnyugatibb csücskében elhelyezkedő félsziget, melynek területén a félszigetről elnevezett régió található. A régiót hagyományosan két részre osztják: az Armorra és az Argoat-ra. Az Armor jelentése a tenger országa, ami jellemző is rá, hiszen ez a terület foglalja magába Bretagne partjait, míg az Argoat, aminek jelentése az erdő országa, Bretagne belső részét. A partoknak külön nevük van, és minden part különleges panorámájú. Ilyen parton található Cancale, mely egy kicsi, de különleges halász település, Ille-et-Vilaine megyében. Három fő vonzereje van: a kultúra, a festői táj és az osztriga. Utóbbi miatt a várost az „Osztriga Fővárosa’ jelzővel is illetik. Ám legfőbb turisztikai látványossága a Saint-Molo-nak sáv, sok régi épülettel, ami régen a kalózkodásról volt híres.

Saját kultúra, Bretange nem csupán egy félsziget, vagy régió, hanem egyben külön történelmi és kulturális terület Franciaországon belül. A lakosságát bretonnak hívják és kelta eredetű. A franciától erősen eltérő nyelvük van, de mára jelentősen visszaszorult (visszaszorították, meg akarták szüntetni), és kevesen beszélik. Azonban sok helyen felfedezhető a kétnyelvűség, a kétnyelvű táblák, így Cancale-ben is. A városka breton neve „Kankaven”.

Ami megmaradt, és mai napig virágzik, az a katolikus vallásosság. Bretagne lakossága híresen vallásos, és a régióban számtalan szakrális hely található. A városban született Jeanne Jugan 1792-ben, aki egész életét a szegények és az idősek gondozására fordította. Érdemei elismeréseként a Vatikán szenté avatta. Így neve összefonódott a városéval, gazdagítva a breton és a katolikus örökséget. A város nem hivatalos zarándokhely.

A híres osztriga, Saint-Molo mellett a másik turistacsalogató. A városkörnyéki mólókban hatalmas „osztriga ágyak” terülnek el, amit minden évben betakarítanak. Ez a gazdálkodás évente mintegy 25.000 osztrigát jelent, 7,3 négyzetkilométeren. Mind a betakarítás, mind az osztrigák sokasága nagy látványosságnak számít. A hagyomány úgy tartja, XIV. Lajos király nevéhez fűződik az osztriga itteni elterjedése, aki még a királyi udvarában is jóízűen fogyasztotta.

A táj és Saint-Malo. Cancale keleti részén fekszik Saint-Molo. Ez egy festői szépségű, régi kikötőhely. Maga a hely viszonylag kicsinek számít, ám mégis nagyon nyüzsgő és mozgalmas. Területén strandok és éttermek találhatóak, ahol természetesen a helyi tengeri ételekre specializálódtak, különösen az osztrigára.

Saint-Molo környékén található még Petit Bé és Grand Bé árapályszigetek, melyeken ősi erődök romjai láthatóak.

Ezen kívül Saint-Molo körül lehetőség van egy nagy, kör alakú sétára, ami sok művészt és utazót megihletett már, köztük Vincent van Gogh festőt. A séta során szemügyre vehetjük a partot, a tengert és az épületeket, színesítve élményeinket.

Élménybeszámoló, hotel szállás, étterem, utazás és látnivaló képek:

.

A környék zoomolható térképe, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók:

Környékén szállások, Cacale-hoz közeli települések online foglalás lehetőséggel: Saint Malo, Saint-Jouan-des-Guérets, Saint-Méloir-des-Ondes, Mont-Dol, Saint-Coulomb, Saint-Benoît-des-Ondes, Le Vivier-sur-Mer, La Fresnais, Hirel, La Gouesnière, Saint-Ideuc és Saint-Père.

Repülőterek távolságok a központtól, belvárostól légvonalban: Dinard Brittany repülőtér (DNR) 19,4 km, Jersey repülőtér (JER) 64,4 km és Rennes repülőtér (RNS) 68,0 km.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük