Rennes szállások, látnivaló, utazás és hotel tipp

Rennes (bretonul: Roazhon) francia nagyváros, Bretagne tartomány székhelye, annak Ille-et-Vilaine nevű megyéjében. A Vilaine folyó mentén helyezkedik el. Jelentős ipari és kulturális központ, egyetemein több mint 60 000 diák tanul.

Kb. 80 szállás ajánlat 2, 3 és 4 csillagos, kis B&B vendégház, panzió, apartmanház, magánszállás vendégszoba: Rennes hotelei, árak ITT – magyarul. Garantáltan kedvező egyéni online árak, napi és csomag akciós ajánlatok. Önellátó, félpanziós és reggelis kategóriák. Teljes szálloda lista.

Népszerű szállások, kiemelt hotel lista a jó vendég fórum vélemények alapján:
– + Symphonie des Sens – panzió a belváros egy régi épületében, kiváló minden tekintetben.
– + Novotel Rennes Centre Gare **** – 4 csillagos ház a vasútállomás közelében
– + Les Maisons du Parlement – luxus apartmanok jó helyen
– + Hôtel Kyriad Rennes – modern légkondicionált szálloda, Wifi internet ingyenesen.
– + Hotel Voltaire ** – gyakran a olcsóbb, kimondottan jó választás kollégiumi diákszállás, turista és munkásszállás helyett

– – negatív a vélemény a Lecoq-Gadby **** házról, mivel túl drága a nyújtott szolgáltatásokhoz képest.

Városok, a környékbeli települések szállás ajánlónak száma és távolsága: Saint-Jacques-de-la-Lande 3.1 km 2, Chartres-de-Bretagne 3.9 km 1, Chantepie 4.9 km 8, Vezin-le-Coquet 6.2 km 2, Cesson-Sévigné 6.2 km 7, Vern-sur-Seiche 7.2 km 1, Saint-Grégoire 7.4 km 4, Bruz 7.4 km 3, Le Rheu 8.9 km 3, La Mézière 15.7 km 1, Liffré 20.1 km 1 és Châteaubourg 21.4 km 2.

Repülőterek, repülőtér távolságok a központtól, belvárostól légvonalban: St Jacques (RNS) 4.1 km a saját repülőtere, közeli még a Pleurtuit (DNR – Dinard) 63.4 km és a Montoir (SNR) 92.6 km.

A város jellegének megfelelőek a szálláshelyek, a fenti linken keresztül szinte mindenkit megtalálunk. Novotel, Mercure, Inter-Hotel Le Sevigne, Brit Hotel Du Stade és Lorient Hotel. Minden kategória népszerű hotelei.

Története
Rennest a IX. században a breton törzseket királyságba egyesítő Nominoé csatolta országához. A százéves háború idején a francia királyhoz csatlakozott vidék központja volt, 1356-os felszabadulása előtt, sokat szenvedett az angolok ostromától. Franciaország és Bretagne formális egyesítésére I. Ferenc trónra lépésekor került sor. A környék mezőgazdasági központjának számító város, a 16-17. század derekán jelentősen fejlődött ugyan, az 1720-ban pusztító tűzvész megsemmisítette. A középkori városból csupán egy-két kisebb negyed maradt, mely ma Rennes történelmi városmagját alkotja. A tartományi székhely újjáépítése persze sokáig nem váratott magára, a munkálatokat Jacques Gabriel tervei alapján kezdték meg. 1762-ben Bretagne törvényhozása itt mondta ki a jezsuita rend feloszlatását, XV. Lajos akaratával is szembeszállva.  A francia forradalmat előkészítő parlamenti döntés kezdeményezője, La Chalotais főügyész volt, aki terjedelmes tanulmányban indokolta követelését, mely könyv formátumban is megjelent, 12 000 darabot adtak el belőle. Míg a forradalmat jelentősebb károk nélkül megúszta, a második világháborút súlyos veszteségekkel zárta a város. A német megszállás alól csak 1944. augusztusában szabadították fel a brit csapatok.

Látnivalók, nevezetességei:
Bretagne fővárosának középkori városmagja színes, fagerendás házaival, két királyi terével, a belváros bejáratát képező Portes mordelaisessel, mely a 15. századi városfal tornyos, lőréses kapuja, már önmagában is megérdemel egy látogatást. És akkor templomairól még nem is szóltunk.

Az Église Notre-Dame-en-St-Melaine a város egyik legrégebbi temploma, tornyának, valamint kereszthajójának egy része a 11. században épült. A13. században emelt Szent Péter katedrális csak a múlt század közepén nyerte el végleges formáját. A 17-18. században épült Szent-Sauveur Bazilika arról nevezetes, hogy falai közt őrzik Csodatévő Madonna szobrát, mely 1357-ben megmentette a várost az angolok ostromától. A Benedek-rendi szerzetesek 1670-ben elkészült kolostora, a Palais St-Georges pedig jelenleg a város közigazgatási hivatalának ad otthont.

Rennes nevezetes épületei közül ugyancsak kiemelkedik az 1618-1655 között épült Palais de Justice, vagyis a reneszánsz stílusú igazságügyi palota, mely egykor a bretagne-i parlamentnek és a legfelsőbb bíróságnak adott helyet. Ma csak múzeumként működik, ahol a breton történelem a 17. századi képi hagyományokon keresztül mutatja meg magát.

Érdemes felkeresni továbbá a Városháza épületét is, az ív alakban meghajló építmény közepén áll ugyanis a város harangtornya.

Ami Rennes múzeumait illeti, az egyetem egykori központi épületében helyt kapott Bretagne múzeuma és a Szépművészeti Múzeum is jelentős, akárcsak az écomusée du pays de Rennes, vagyis Rennes vidékének múzeuma.

Aki kikapcsolódásra vágyik, ne mulassza el megtekinteni a Jardin botanique du Thabor botanikus kertet sem. Itt különösen jól esik a pihenés, a városban tett séta után.

Ha a helyi ínyencségekre, a hamisítatlan breton ízekre vagyunk kíváncsiak, kóstoljuk meg a palacsintákat és lepényeket, melyeket errefelé crepesnek és galettesnek neveznek, de választhatunk valami laktatóbbat is, serpenyős tonhalat salátaágyon, savanyított édesköménnyel, melyhez finom és különleges almabort kortyolgathatunk.

Ha kirándulni támad kedvünk, a francia gyorsvonattal, a TGV-vel Párizst is meglátogathatjuk, az út mindössze két órát tesz ki.

Rennes ma (franciául), hivatalos weboldal: www.rennes.fr.

Zoomolható térképe, GoogleMaps műholdképek:

Fotók, képek:

Egyetemek: 1. www.univ-rennes1.fr/, 2. University-of-Rennes-2, 3. Bretagne Sud.

Rennes-i bulik és szórakozóhelyek is vannak szép számmal, ahol a fiatalok, egyetemi hallgatók igényeit próbálják sokan kielégíteni. Szerencsére a sport is népszerű, így ez egy sokszínű életet élő város. A Kin-Ball: www.youtube.com/watch?v=9Xu-XX27yJg. Amatőr vagy profi sport? Itt mindenki megtalálja a számítását: www.rennes.fr/index.php?id=2166&id=2166 télen, nyáron vagy lenn és fenn, kinn és benn.

Egyéb szálláshely szolgáltatók (logement), diák szállás, kollégium: www.adele.org/public/residence/residence_liste.php?ville_mere=RENNES.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük