Botswana nevezetességei, útikalauz és szállások

Botswana

Botswana az egzotikus utak közül az egyik legjobb 2018-tól, mert a déli féltekén van 1-2 nap alatt elérhető, két átszállással például húsz és fél óra út Budapestig onnan, vagy Budapestről oda. Honnan tudom? Beszélgettem egy lánnyal márciusban, aki 9 hónapja él Budapesten, és éppen akkor érkezett meg a repülőtérre, amikor én, az anyukáját várta Botswanából. Angolul folyékonyan és szívesen beszélnek. Az ősi törzsfőnök jelenkori tanácsának és a modern demokrácia egyedi keveréke. Hogy és hol van ez? Nyugodtan nevezhetjük olyan kulturális központnak Afrikában, amiről érdemes beszélni, mert itt életbevágó problémákat igyekeznek megoldani minden évben, az AIDS-től, a túlnépesedésen át az elsivatagosodásig.

Afrika azon gyöngyszeme, amiről alig hallunk. Node miért? A hírek szeretnek a szörnyűségekkel és a háborúkról írni? Ott igazából most indult be a turizmus, eddig olyan jól elvoltak magukban, hogy nem sokat hallhattunk róluk. Hivatalos neve Botswanai Köztársaság (cvána nyelven: Lefatshe la Botswana), éghajlatilag kontinentális helyzetű forró éghajlatú terület. Délen a Dél-afrikai Köztársaság, nyugaton Namíbia, északon Zambia, északkeleten pedig Zimbabwe határolja. Gazdasága erősen kötődik déli szomszédjáéhoz, mezőgazdaságában az állattenyésztés (szarvasmarha), iparában a bányászat (pl. gyémánt) a legjelentősebb. A lefolyástalan Dél-afrikai fennsíkon fekszik (kb. 1000 m tengerszint feletti magasságban), ami jelentősen befolyásolja éghajlatát, a sivatagitól a szubtrópusiig változik. A nyári évszak októbertől márciusig tart, míg a téli évszak májustól szeptemberig. Ilyenkor a hőmérséklet rendszeresen meghaladja a 35 °C-ot. Májustól szeptemberig érkeznek a legtöbben mint turista, az időjárás még a helyieket is megviseli.

Az ország 73,3%-át legelő (90 % szavanna), amivel szoros összefüggésben van ott a politika, a béke. A lakossága növekszik, 2017-ben elérte a 2 millió 266900 főt, de így is alacsony az átlagos népsűrűség (4,81 fő/km²). Fővárosa Gaborone, ahol 181 óta megnégyszereződött a lakosság, 169 km²-es területén így 2017-re 265 ezer fő körülire nőtt.

Legújabb-kori történelme:
1964 június, amikor Nagy-Britannia elismerte Botswana önrendelkezési jogait. A kormányzat székhelyét a dél-afrikai Mafikengből az akkor alapított Gaborone-ba helyezték át (1965). Az 1965-ös alkotmány alapján megtartották az első választásokat, és 1966. szeptember 30-án kikiáltották a függetlenséget.

A lakosság nagy többsége délkeleten él, itt a népsűrűség eléri a 15 fő/km²-t. A városlakók aránya harminc százalék fölé nőtt, és növekszik folyamatosan.

2003-as adatok szerint a lakosság kb. 37,8%-a HIV-fertőzött volt, most (2017-ben) 22 % körüli. Ettől teljesen elhűlhetnénk, de feltehetőleg nem ezzel akarunk ott foglalkozni, hanem egy nagyobb Afrikai út állomásaként érjük el, pl. Dél-Afrika felfedezése előtt/után. Dél-Afrikába, egy irányba már kapunk 150 ezer forintért repülőjegyet, amire sok egyéb költség rá fog jönni, de érdekes belegondolni, hogy mennyire sokat el lehet érni egy-másfél millió forintos személyenként utazás költségvetéssel.

Bungalók, kis vendég-fogadók, mini-hotel szállás ajánlatok összehasonlítása gyorsan, egyénileg: Botswana szállások keresése ITT. Kiadó egységek külön-külön. Részletes leírások/árak és szobatípusok, foglalható lehetőségek. A település és környéke, hotel, szállodák, olcsó magánszállás kiadó szoba, panzió, lakások, konyhás apartman, üdülő-villa, sátrazó-, hátizsákos kemping-üdülő, kis egyszerű és tiszta B&B vendégház és turista- / diákszállás (hostel) interneten, a közvetlen elérhetőségeket a visszaigazolás tartalmazza. A látványosságok, kiemelt helyek, belváros (központ) közelében egyszerűen tudunk keresni. Friss vendég vélemények, értékelések a leírás mellett fórum szerűen segítenek a döntésben. Nem mondhatjuk, hogy olcsó, de azt ott észre fogjuk venni, hogy egészen más dolgok értékesek, mint Európában. Ott a csillogó gyémántoktól kevéssé hatódnak meg :). Ha aranyat vagy teniszlabda méretű drágakövet nem is, de pár érdekes dolgot kiáshatunk, és útközben itt szállhatunk meg például a kevés folyópart egyikének közelében:
Diggers Inn ITT (Francistown, 15 m²-es deluxe szoba 90 euró/éj ár környékén, kis étterem és konferencia lehetőség)

Összes ár, szálláshelyek listájával: Botswana szállások: hotelek és apartmanok ITT kereshetően. Privát szoba, nem Airbnb full extrás lakások, az internetes egyéni és kis csoportos utazási irodai napi árak gyűjtőhelye, garantáltan jól működő online rendszerekből, ténylegesen foglalható szálloda lista magyarul, luxus lakosztálytól az olcsó ágyig minden. Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive csomag ajánlatok. Gyakran nagy baráti társaságok részére is ugyanez az online hotelkeresők kínál szobákat jó feltételekkel bármerre a világban.

Fő, kiemelhető városai:
Gaborone és Francistown.
Kis települések:
Kang, Gweta és Salapitos.
Továbbá érdekes szállás/turizmus szempontjából:
Maun, Kasane, Palapye, Kanye, Mahalapye, Chobe National Park, Selebi-Phikwe és Jwaneng.
Repülőterek neve és kódja: Kasane (BBK), Sir Seretse Khama International (GBE), Maun (MUB), Selebi-Phikwe (PKW), Jwaneng (JWA) és Francistown Airport (FRW).

Útleírás, látnivalók és nevezetességek – események, hírek, program ajánló és képek. Miért jó ide foglalni?

A nemzetgyűlés tagjait (30 fő) az általános választójog alapján választják, négy tagot az államelnök nevez ki, az államelnök és a legfőbb ügyész tisztségénél fogva tagja a testületnek. A parlament által választott államfő a hadsereg főparancsnoka és a végrehajtó hatalom (kormány) vezetője is egyben. A kabinet tagjai a parlamentnek felelősek, és az államfő nevezi ki őket. Létezik még a 15 tagú Főnökök Háza (mint felsőház), melynek hivatalból tagja a nyolc legjelentősebb törzs törzsfőnöke. Bár a Főnökök Házának nincsen vétójoga, meghatározott ügyekben jóváhagyás végett az államfőnek hozzájuk kell fordulnia. Az elnök különleges jogköre, hogy hat hónapra elhalaszthatja a törvényhozást. Az igazságszolgáltatás szervezete háromszintű: a legalsó szint a békebíróságok, a középső a Fellebbezési Bíróság és a felső szint a Felső-bíróság. Forrás, adatok, Wikipedia útikalauz: hu.wikipedia.org/wiki/Botswana. Bővebben angolul, nem csak a híres Kalahári-sivatagról: en.wikipedia.org/wiki/Botswana. Igen érdekes ez a nyári telelőhely, ami egész évben forró, a klímaváltozás (elsivatagosodás, a csapadék hiánya itt is komoly fejtörést okoz). kevés ültetvényük locsolása nem kevés imádkozás után lehetséges, ha másképpen nem oldják meg a jövőben (sótalanított tengervíz behozatal vagy a levegő páratartalmának ügyes megcsapolása). Óriási gyémántot találtak, videó: youtu.be/OyVGwJRHtwo.

Botswanai 22 éves lány humoros TED előadása 2016-ból angolul (nem volt magyar felirat/fordítás):

Siyanda Mohutsiwa – hashtag #IfAfricaWasABar, több mint a Twitter csodája.

Egy hozzászólás a(z) “Botswana nevezetességei, útikalauz és szállások” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük