Berlin-Nikolaiviertel, az Alexanderplatz és környéke

Az Alexanderplatz és környéke

A Lustgartennel ellentétes irányban elérünk a Schlossplatzra (Palota tér). Az elnevezés gyakori a német városokban, például Frankfurtnak, Stuttgartnak és Drezdának is van Schlossplatza. A berlinit az NDK-ban Marx-Engels-Platznak nevezték, s a május elsejei katonai parádék és gyűlések helyszíne volt. A tér hivatalosan 1994-ben kapta vissza régi nevét. 1950-ig a barokk Hohenzollem Stadtschloss (városi palota) állt itt, azonban Walter Ulbiicht a német imperializmus jelképének tekintette az épületet, ezért, semmibe véve a történészek tiltakozását, lebontatta. A palota erkélyét, ahonnan Kari Liebknecht 1918-ban kikiáltotta a kudarcra ítélt Szocialista Köztársaságot, hozzáépítették a tér keleti részén álló egykori Staatsrat (Államtanács) épületéhez. A bronzból, üvegből és acélból készült Palast dér Republik (az egykori NDK parlamentje) a királyi rezidencia helyére épült. De 2006-ban ezt is lebontották, s az eredeti, barokk palota újjáépítését tervezik, amelybe a „Humboldt Fórum” költözik majd, nemzetközi művészeti, kulturális, tudományos kiállítóhely lesz.
Az egykori Neuer Markton áll a XIII. században épült Marienkirche. A templomban Andreas Schlüter 1703-ban, márványból faragott barokk szószéke, valamint egy késő gótikus, 1484-ból származó haláltánc-freskó látható.
A neoreneszánsz stílusban épült Berliner Rathaus (berlini városháza) színe miatt Rotes Rathaus, azaz Vörös Városháza néven is ismert. Az 1861 és 1869 között épült ház vörös téglából épült, terrakottafríze Berlin történetét ábrázolja. Az épület ma a várost irányító polgármester székhelye.

Alexanderplatz
Az Alexanderplatzon álló Neptunbrunnen (Neptunus kútja) 1891-ben készült el, Rheinhold Begas tervezte. A díszkút központi alakja Neptunusz a római tengeristenség, akit a négy nagy német folyót (Rajna, Elba, Oder és Visztula) jelképező alak vesz körül. A Rotes Rathaus és az Alexandeplatz között magasodik a Fernsehturm (Tv-torony). 1969-ben építették, 368 méter magas, a nyugat-berlini Funkturm eltörpül mellette. Forgó panorámaétterme félóránként mozdul, kilátója kétszázhét méter magasan van.
Az Alexanderplatz, avagy az „Alex”, ahogy az itt lakók nevezik a teret, a háború előtti Berlin központja volt. Alfréd Döblin Berlin Alexanderplatz című regényének (1929) fő helyszíne, a művet Rainer Werner Fassbinder megfilmesítette (1980). Napjainkban felújítás alatt áll.

Nikolaiviertel
A Rotes Rathaustól délre elterülő Nikolai-negyed helyreállítása 1987-re, Berlin fennállásának 750. évfordulójára készült el. A Berlin legrégebben lakott részén elterülő kerület teljes egésze egyfajta szabadtéri múzeum. Legérdekesebb látványossága a város legrégebbi temploma, az ikertornyos Nikolaikirche, amelynek építését 1230-ban kezdték meg, román és gótikus stílusjegyek keverednek benne. A helyreállított épületek egyike, a Gaststätte zum Nußbaum Fleinrich Zille karikaturista törzshelye volt; néhány műve megtekinthető a közeli Heinrich Zille Museum Berlinben (Propststraße 11, nyitva naponta 11-17). A Poststraße 23. szám alatti, 1835-ben neoklasszicista stílusban újjáépített elegáns Knoblauchhausban gyönyörű biedermeier bútordarabokat csodálhatunk meg. Még fényűzőbb a rekonstruált Ephraimpalais (Poststraße 16.), amely 1765-ben rokokó stílusban épült II. Frigyes pénzügyi főtanácsosa, Veitel Heine Ephraim palotájaként. Manapság a Museum Ephraim- Palais három emelete a berlini művészetet és kultúrát reprezentáló kiállításoknak ad otthont.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük