Berlin-Az Unter den Lindentől a Schlossbrückéig

A Charlottenstraßétól keletre található a Deutsche Staatsbibliothek (Német Állami Könyvtár), korábbi neve Porosz Állami Könyvtár. 1903 és 1914 között épült, a második világháborúban megrongálódott. A könyvtárral szomszédos a Humboldt Universität, amelynek főépülete 1748 és 1766 között épült, Johann Boumann palotának tervezte II. Frigyes testvérének, Heinrich hercegnek. 1810-ben Alexander és Wilhelm von Humboldt tudósok kezdeményezésére oktatási intézménnyé alakították. Az épület előtt II. „Nagy” Frigyes 1851-ben készült lovas szobra, Christian Daneil Rauch műve áll.
Heinrich palotája csak egy részét képezte II. „Nagy” Frigyes grandiózus tervének. A szeme előtt lebegő cél az volt, hogy újra pezsgő kulturális életet teremtsen, amilyen a XVII. században, nagyapja idején jellemezte Berlint. A Fórum Fridericianum néven ismert építési terv a Bebelplatz (korábban Opernplatz) körüli területre is kiterjedt. 1933-ban náci diákok könyveket égettek ezen a téren. Nyugat felé tekintve az Alte Bibliothek (Régi könyvtár) barokk homlokzata látszik. Keletre a Palladio tervezte itáliai épületekre emlékeztető, 1742-ben épiilt Staatsoper Unter den Linden áll (Állami Opera), amelyet II. „Nagy” Frigyes kedvenc építésze, von Knobelsdorff tervezett. Délre a Bebelplatz sarkán az 1747-ben épült St Hedwigs- Kathedrale magasodik; Szilézia meghódítása után a protestáns Poroszországba ke-rülő katolikusok számára készült. A tértől keletre a Prinzessinnenpalais található; a porosz hercegnők barokk épületében ma az Operncafé működik. Az elegáns kávézó és étterem nyitott terasza az Unter den Linden egyik legcsábítóbb helye.
Az egyetem melletti, 1818-ban befejezett Neue Wache (nyitva mindennap 10-től 18-ig, belépődíj nincs) volt Friedrich Schinkel első jelentős épülete. A kis neoklasszicista épület az NDK idejében a fasizmus és a militarizmus áldozatainak szánt emlékmű volt, ma a háború és zsarnokság áldozatainak állít emléket. Az épületben áll Käthe Kollwitz megrendítő Anya halott fiával című szobra.
A Neue Wache mellett található a Zeughaus elegáns barokk épülete, amely egykor a porosz hadsereg fegyvertára volt, egykori funkciójáról a tető faragott páncélzata is árulkodik. Andreas Schiiiter készítette a katonai szobrokat. A szobrászról elnevezett udvaron, a Sclüterhofban a művész 1969-ben készített művei, haldokló harcosok maszkjai vannak kiállítva. A Zeughaust felújították, I. M. Pei amerikai építész ragyogó melléképülettel egészítette ki, napjainkban Deutsches Historiches Museumnak ad otthont (nyitva mindennap 10—18).
Az Unter den Lindent és a Karl-Liebknecht-Straßét a csodálatos Schlossbrücke (Palota híd) köti össze. A hidat Schinkel tervezte 1820 és 1824 között, de csak az építész halála után készült el, és a tervektől eltérően vad harcosokkal és győzedelmes istennőkkel díszítették.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük