Berlin-Jüdisches Museum és Gendarmenmarkt

Jüdisches Museum
A Jüdisches Museum a német zsidóság történetét feldolgozó múzeum (U-Bahn Hallesches Tor megálló; nyitva: hétfő 22, kedd-vasárnap 10-20) a Lindenstraßétól délre található. Berlin egyik leglátogatottabb múzeuma. A lengyel származású amerikai építész, Dániel Libeskind (1946-) által tervezett épület hasítékok szabdalta homlokzatát teljes felületén cinkburkolat fedi; megtört vonalak, dőlő galériák, váratlan szögek jellemzik. Az épület kialakítása és funkciója kivételes összhangban van. A múzeum három, egymást keresztező irányra szerve-ződik. Az első tulajdonképpen egy zsákutcába, a holokauszt témáját feldolgozó részbe torkollik. A második a száműzetésbe, emigrációba kényszerült zsidóság világát képviselő kertbe vezet. A harmadik a zsidóság történetét, életmódját bemutató kiállítószintre.

Gendarmenmarkt
A Friedrichstraßét keresztező Jágerstraßén vagy a Taubenstraßén elérünk a Gendarmenmarktra. A nagy teret árkádsor zárja le, amely alatt a második világháborút követően felújított könyvesboltok és kávézók sorakoznak A Schiller-Denkmal Friedrich Schiller német filozófus és író carrarai márványból kifaragott, 1868- ban elkészült szobra. A Schinkel által tervezett, jón oszlopokkal díszített Konzerthaus előtt áll. Az eredetileg Schauspielhausnak (színház) nevezett épület ma koncertterem. Két egyforma templom fogja közre: a tér északi részén a hugenották számára épült Französischer Dom (Francia katedrális) és a déli Deutscher Dom (Német katedrális). Mindkettőt a XVIII. század elején emelték, a kupolákat 1785-ben építették a tornyokra.
A Französischer Dómban megtekinthető a Hugenottenmuseum; harangtornya negyvennyolc méter magas. A Deutscher Dómban Németország társadalom- és politikatörténetét feldolgozó kiállítás várja az érdeklődőket, amely befogadható módon és mennyiségben tárja elénk a dokumentumokat, fényképeket és rádiófelvételeket, felvázolja a nácizmus hatalomra jutását és a demokrácia alakulását. A magyarázatok németül olvashatók, de magnóról hallgatható vezetés (audio guide) és információs füzet angolul is hozzáférhető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük