Berlin-Az Unter den Lindentől a Friedrichstraßéig és Friedrichstraße

Az Unter den Lindentől a Friedrichstraßéig
A Pariser Platzról kelet felé nyílik a hatvanegy méter széles út. amelynek neve azt jelenti: „a hársfák alatt”. II. „Nagy” Frigyes fővárosának központja volt ez a terület, a legrangosabbak lakóhelye. Egy része a XIX. századi épületspekulációnak esett áldozatul, de a sugárút változatlanul elegáns maradt mindaddig, amíg a második világháborús bombák kőtörmelékké nem aprították. Azóta újra beültették fákkal, és a legfontosabb épületeket újjáépítették.
Első keresztutcája a Wilhelmstraße, amelyet biztonsági okokból elzártak a közlekedés elől. A második világháborúig itt volt a brit nagykövetség, a Reichsprásidentenpalais Reich elnökének palotája), a Reichskanzlei (kancellária), a külügy- és sok más minisztérium. A brit nagykövetség új, Michael Wilford and Partners által 2000-ben tervezett épülete is ide került.
Valamivel arrébb van az orosz nagykövetség. A Behren- straßén áll a Komische Oper. Modern, egyesek szerint kissé csúnya homlokzatát a háború utáni újjáépítés időszakában tervezték; nagyszerű, aranyozott enteriőrje a régi maradt.
Az Unter den Linden túloldalán van Madame Tussaud Panoptikum, ahol találkozhatunk Bismarckkal, Kari Marxszal, Albert Einsteinnel, Bertolt Brechttel, Günter Grassszal Marlene Dietrichhel, és még Hitlerrel is.

Friedrichstraße
A Friedrichstrafie kettészeli az Unter den Lindent. Az elmúlt években sok építkezés zajlott ezen a híres utcán, az északi és a déli oldalon egyaránt. Lebontották az NDK korabeli építészeti szörnyűségeket, elegáns üzletek, irodaházak és lakások kerültek a helyükre. A híres francia üzlethálózat, a Galeries Lafayette egyik üzlete a Quartier 207.-ben rendezkedett be. A Quartier 206. kifinomult art deco épülete exkluzív dizájnú butikoknak ad otthont.
A Friedrichstraße déli részén szovjet és amerikai katonákat ábrázoló óriási képek jelzik a Checkpoint Charlie, a Kelet- és Nyugat- Berlin közötti egykori határátkelőhely területét. Hat-héttel a fal megépítését követően az amerikai és szovjet tankok ezen a ponton álltak egymással szemben, a hidegháború egyik legfeszültebb pillanata lehetett ez. Mára a szögesdrótot és a sorompót eltávolították, de emléke tovább él. Szabadtéri kiállítás mutatja be a legfontosabb eseményeket. A Haus am Checkpoint Charlie (U-Bahn Kochstraße megálló; nyitva: naponta 9-22) emléket állít a leleményes és bátor disszidenseknek, akik Nyugat-Berlinbe szöktek, s megemlékezik azokról is, akik menekülés közben meghaltak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük