Berlin, Dahlem városrész

A zöldellő Dahlem több mint 750 éves múltra tekint vissza. Metróállomása zsúpfedeles és felerészt favázra épült. Az állomással szemben áll Berlin egyik legrégebbi épülete, egy 1560-ban épült udvarház, amely múzeummal, háziállatokkal, szépen gondozott szántókkal, kézművesekkel és kocsikázási lehetőséggel csalogatja a látogatókat; a Dománe Dahlem része. Dahlem ezen kívül tudományos és művészeti központ is; itt jelölték ki 1948-ban, a légi akciók idején a szovjet szektor területére került Humboldt Egyetem alternatívájaként létrehozott Szabadegyetem helyét. Berlin nívós múzeumai közül is számos található a területen.

A Museen Dahlem (Lansstraße 8.; U-Bahn Dahlem-Dorf; nyitva kedd-péntek 10-18, szombat -vasárnap 11—18) múzeum együttes négy tagintézménye a világ különböző részeiből származó képző- és iparművészeti alkotásoknak ad otthont. A Museum für Ostasiatische Kunst (Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum) kínai, japán és koreai tárgyakat, köztük érzékeny papíralkotásokat, fából készült térelválasztókat, festményeket, szőnyegeket, porcelánokat és lakkozott dísztárgyakat mutat be; a buddhista művészetnek külön termet szenteltek. A Museum für Indische Kunst (Indiai Művészeti Múzeum) Pakisztán, Afganisztán, Srí Lanka, Nepál, Tibet, Délkelet-Azsia és Közép-Ázsia művészetével foglalkozik. Figyelemre méltó buddhista szobrászati alkotásokból álló gyűjteményük. Az Ethnologisches Museum (Néprajzi Múzeum) a pre- kolumbián Amerika, a Déli-tenger, valamint Dél- és Kelet- Ázsia kultúráira koncentrál, megkülönböztetett figyelmet szentelve az észak-amerikai őslakosok és Afrika művészetének, amelyeket látványos tárlatok segítségével ismertet. A hátulsó Museum Europáischer Kulturen (Amimallee 25. nyitva kedd-péntek 10-18, szombat-vasárnap 11—18) az európai népek népművészetét mutatja be szerszámaikon, ruháikon, játékaikon és számos egyéb használati tárgyon keresztül.

A Brücke-Museum (megközelíthető az Oskar-Helene- Heim metróállomástól a 115-ös busszal a Pücklerstraßéig, majd 5 perc gyalog; nyitva kedd-vasárnap 11-17) tárlata a kora XX. század német művészeinek számos kiemelkedő alkotását mutatja be. 1967-ben alapították Kari Schmitt- Rottluf, a Die Brücke elnevezésű, 1905-től 1913-ig Drezdában működő expresszionista művészcsoport egykori tagjának hagyatékából. A csoport munkáinak egy részét a nácik elfajzottnak bélyegezték és elpusztították. Schmitt-Rottluf élénk színvilágú képei mellett expresszionista társai: Emil Nolde, Erich Heckel, Ernsi Ludwig Kirchner és Max Pechstein művei függnek a falakon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük