Berlin útleírás bevezető

Berlinben lépten-nyomon megidéződik, kézzelfoghatóvá válik a modem kori Európa történelme. Bármerre néz az ember, a XX. század valamelyik drámai eseményének nyomaira bukkan. A németek kiállításokkal, emlékművekkel, történelmileg jelentős épületek helyreállításával közszemlére teszik múltjukat – annak pozitív és negatív elemeit egyaránt. Mindez néha nyomasztóan hathat, de segíti a történelmi tragédiák feldolgozását, és lehetővé teszi a velük való együttélést. A berliniek tiszteletben tartják a múltat, ugyanakkor elszántan a jövő felé tekintenek. Felejthetetlen élmény Berlin felfedezése, egy nyüzsgő, életerős városé, amely szélsőséges emberi sorsokról tanúskodik.

Berlin Németország fővárosaként erejével mindig büszkeséget, kultúrájával csodálatot keltett, a hitleri diktatúra központjaként gyűlölet, a második világháborút követően együttérzés és mint a hidegháború fókuszpontja, félelem övezte. Nincs még egy fővárosa Európának, amely ilyen módon testesítené meg a Nyugat- és a Kelet-Európában történt óriási változásokat.

A történelem valamennyi időszakának nyomai megtalálhatók, egymás mellett élnek Berlinben. A nagyúri Schloss Charlottenburg és az Unter den Linden emlékművei a tekintélyes porosz múltat idézik. A Brandenburgi kapu a város visszanyert egységének szimbóluma. A Reichstag tanúsítja, hogy az egyesített Németországban demokrácia van. A gigantikus Olimpiai Stadion Hitler pöffeszkedő diktatúrájának leképezése. A diktatúra nyomán eluralkodó káoszra és pusztulásra emlékeztetnek a szétbombázott Kaiser-Wilhelm- Gedáchtnis-kirche romjai. A holokausztra számtalan kisebb- nagyobb emlékmű hívja fel a figyelmet. A zsidó közösség elszántságát identitásának megőrzésére a gyönyörűen restaurált Neue Synagoge (Új Zsinagóga) testesíti meg.

A kettészakított város ITT.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük