Berlin – A bőség zavara

Már-már intézménynek lehet nevezni a Gendarmenmarkton található Classic Open Airt. Sok százan nyomakodnak a szabadtéri berlini koncertszínpad lépcsőin, amikor opera-, operett-előadásra vagy klasszikus filmzenékből összeállított programra kerül sor.

Az Olimpiai stadiontól nyugatra fekvő Waldbühne, Németország legnagyobb szabadtéri színháza nemcsak rockkoncerteknek és mozielőadásoknak ad helyet, de színre kerül itt Mozarttól a Varázsfuvola csakúgy, mint Orff Carmina Buranája.

Felülmúlhatatlan s ezért maguknak a berlinieknek sem könnyű jegyet kapniuk a Philharmonie koncertjeire, melyek sikerét a zenekar vezető karmestere, Claudio Abbado garantálja. A Hans Scharoun által tervezett, kívülről arannyal borított, belül pedig csodálatos akusztikájú koncertterem a Tiergarten épületegyüttesének része, amelynek lendületes vonalvezetése a mellette álló Staatsbibliothek épületében folytatódik. A Berlini Filharmonikus Zenekar több mint százéves hagyományaival a világranglista élén áll. Olyan karmesterei, mint Wilhelm Furtwängler vagy Herbert von Karajan, már a zenetörténet részévé váltak.

Az egészen könnyű múzsának is számtalan megjelenési lehetősége van: itt van például a hatalmas új Friedríchstadt-Palast a Friedrichstraßén, melynek közismert revüi még mindig a leglátogatottabbak a Németország keleti részéből érkezők részéről, talán mert valamiféle nyugati produkcióra számítanak. Másik szórakozási lehetőség a Potsdamer straßei Wintergarten, melyet André Heller és Roncalli, valamint Bernhard Paul igazgató alapított, mintegy a háború előtti korszakban igen híres friedrichstraßei varieté újjáélesztéseképpen. Itt egészen kiváló artistaműsorban gyönyörködhetünk. A népszerű és vidám hangulatú Varieté Chamäleonban, a Berlin-Mitte negyedben levő Hackesche Höfenben ahol hétvégeken utca hosszan kígyózik a sor, nem számíthatunk ilyen művészi élményre.

Túlságosan kicsi – legalábbis hétvégeken – a tükörsátorban berendezett, egészen egyedülálló. Bar jeder Vernunft” a Schaperstraße 24. alatt, függetlenül attól, hogy ott éppen énekelni, zenélni fognak-e, vagy verset mondani. Aki itt fellép, az hamarosan a legnevesebb berlini művészek köréhez fog tartozni.

És vajon kimaradhatnak-e a kabarék? A megfáradt nyugatiak és a szomorú keletiek? Ha az Europa-Center-ben levő Die Stachelschweinébe (Tüskésdisznó) vagy a friedrichstraßei Distelbe meglehetősen nehéz is jegyet szerezni, érdemes próbálkozni. Néha érhetik az embert kellemes meglepetések.

Nyugatiak, felolvasóestek, kerületi rendezvények, kirándulóhelyek, távoli kocsmák a város keleti részén még mindig azt az érzést közvetítik, hogy betörtek egy idegen belső világba. Ez különösen erősen érzékelhető a Prenzlauer Berg városrészben, ahol a turistabuszok düledező utcákon haladnak keresztül, ahol szinte tapintani az ellenszenv kisugárzását. A Kollwitz Platz környékére kitelepült 100 vendéglátóhelyen ütötték fel tanyájukat a magukat művészeknek nevezők. De érdemes követni őket, például a Schönhauser Allee 36-39. alatti Kulturbrauereibe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük