Ausztria országleírás, bevezető útikalauz adatok turizmus

Ausztria útikalauz bevezető

Osztrák Köztársaság – Österreich, Republik Österreich (németül)

A mi szomszédos ‘hegyvidéki kirándulás és síelős célpontunk’, továbbá alpesi tiszta tavai szintén sok vendéget vonzanak a nyári időszakban.

Számomra nagyon érdekes a ‘vidéki’ Ausztria, ez alatt a nagyvárosok közötti területeket értem. Komoly és fejlődő mezőgazdaság, szinte érintetlen erdők, újabb és újabb gyárak, mozgásban szinte minden falu. A nagyvárosi őrület, pénz hegyek, multi-kulturálatlanság és a környezetszennyezés más téma, van fejlődési terület bőven. Nemzetközi cégeik révén világhírűek lettek az osztrákok újra.

Több hónapot dolgoztam, éltem Ausztriában, és minden nap rácsodálkoztam valami újra, jóra. A kultúra feltör, mivel idővel abban is előre törnek, amiben mi például évszázadokkal korábban indultunk be (termálfürdők például).

Területe: 83 858 km²
Népessége, lakossága: 8822267 (2018-ban), ~8 037 400 fő (2003) 8 316 487 (2007) – még több részlet citypopulation.de oldalon településekre/régiókra lebontva.
Népsűrűsége átlagosan: 97 fő/km² körüli
Fővárosa: Bécs (Wien) 1 88776 600 fő (2018)
Államforma: parlamentáris szövetségi köztársaság
Nemzeti ünnep: okt. 26. (a semlegességi törvény megszavazása, 1955)
Közigazgatás: 9 szövetségi tartomány (Bundesland)
Fontosabb települések, nagyság vagy turisztikai jelentőség miatt kiemeltek: Grác (Graz) 286292 fő (2018-ban), Linz 185 300 fő, Salzburg 153 377 fő (2018-ban), Innsbruck 115 600 fő, Klagenfurt, Kaprun, Zell am See, Wels, Schwechat, Murau, Hermagor, Bad Kleinkirchheim, St Pölten, Braunau am Inn vagy Semmering.
Városi lakosság aránya: 64%
Pénznem: euro (1 euro=100 cent)
Nyelvek: német (hiv.), horvát, magyar, szlovén
Népcsoportok: osztrák 91%, szerb 2%, horvát 1% (közülük burgenlandi őshonos 40 000 fő), török 1%, német 1%, szlovén 1%, egyéb 3% (közülük magyar 25 000 fő, ebből Burgenlandban 6000 fő volt), közben ‘Nebenwohnsitz‘ (második lakóhely és munkahely) szerint bőven százezer feletti magyarról beszélhetünk. Azoknak a száma is magas, akik egy magyar székhelyű cégben vannak bejelentve, de valójában Ausztriában élnek/dolgoznak (sok éve).
Vallások: római katolikus 85%, evangélikus 6%, felekezeten kívüli 6%, mohamedán 1%, egyéb 2%
Születéskor várható élettartam: férfiak 75 év, nők 81 év
Népesség növekedés: 0,23%
Csecsemőhalandóság: 4,4%o (ezrelék) – Säuglingssterblichkeit (németül egy cikk erről ITT)
Írástudatlanság: 2%
Férfiak/nők aránya: 0,95
Legmagasabb pont: Grossglockner, 3797 m
Legfőbb folyók: Duna (Donau). Inn. Mura (Mur), Dráva (Drau)
Gazdaság: ipari ország
Hazai össztermék (GDP) /fő (PPP): 27 700 USD (2002) – aktuális, friss értékek ITT.
Munkanélküliség: 4,8% volt korábban, azóta nőtt (2016-2017-re) – Jelenleg hónapok szerinti lebontásban ITT.
Munkaerő: 4,3 millió fő
Infláció: 1,8% (2002) – Aktuális értékek ITT – 2016-ban 0,89 %.
A nemzeti össztermék (GNP) megoszlása: mezőgazdaság 2%, ipar 33%, szolgáltatások 65%
Exporttermékek: műszaki felszerelések, gépjármű alkatrészek, papír és papíráru, fémek, vas és acéláruk, textil, élelmiszer
Importtermékek: műszaki berendezések, számítógépek, nyersolaj és olajtermékek, műtrágya, élelmiszer
Főbb kereskedelmi partnerek: Európai Unió, Svájc, USA, Magyarország

A Közép-Európában fekvő ország területének több mint kétharmadát a Keleti- Alpok láncai szövik át. A Dunától északra a Cseh-masszívumhoz tartozó Osztrák-gránitfennsík 300-600 m magas felszíne húzódik. Keleten nagy, folyók által feltöltött medencék (Bécsi-, Gráci-medence) találhatók.

Ausztria területét i. sz. 15-ben a rómaiak foglalták el, és az 5. századig uralták, amikor a völgyekben szláv törzsek telepedtek le, illetve a Keleti-Alpok vidékét germán törzsek szállták meg. Az ezredfordulón előbb Ostmark, majd Österreich néven a Német-római Birodalom része. Illetve a Habsburgok hatalomra jutása után annak központja lett. A soknemzetiségű ország azonban 1918-ban, az első világháború után felbomlott, és létrejött a mai Ausztria.
A politikailag semleges ország ásványkincsekben gazdag. Nagy múltú a kősóbányászata (Hallstatt, Salzburg), jelentős a magnezit-, ólom-, cink-, antimon- és rézérc kitermelése. A villamosenergia 70%-át vízerőművek szolgáltatják, szénhidrogénekből és szénből behozatalra szorul. A gazdaságot a nehézipar túlsúlya (vaskohászat, fémfeldolgozás, gépgyártás, vegyipar) jellemzi. Jelentős a fa- és papíripar. Fejlett, belterjes, 90%-ban önellátó mezőgazdasága a lakosság kis részét foglalkoztatja. A magasabb hegyi régiókban a havasi pásztorkodás, erdőgazdálkodás (az ország területének kb. 40%-a erdő) jellemző, a völgyekben, medencékben szántóföldi növénytermesztés (búza, takarmány, cukorrépa), helyenként szőlőtermesztés és állattenyésztés (szarvasmarha, sertés) folyik. A világelsők között van az idegenforgalmi bevételeit tekintve. A fő vonzerőt a síparadicsomok, a gyógyüdülőhelyek, túraközpontok és műemlékvárosok jelentik minden évszakban.

Gyönyörű hegyi tóvidékek és rejtett tavak várják a kirándulókat Ausztriában. Ausztriai tó lista ITT.

A zoomolható térképe, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy Google StreetView képek, fotók, kiváló minőségben az interneten.

Ausztria

Ausztria

Álláshely keresésnél még a nyelv sem szükséges, ide is elértünk 2017-ben. 2018-ban egy-egy komolyabb cég százasával fogja az embereket (lasszóval), bruttó 11,44 euró körüli órabérrel. Lásd pl.: www.hogo.cc/fuer-bewerber/stellenangebote, szakirányú végzettséggel és/vagy tapasztalattal 14 euró vagy a felett. Kisegítő, betanított segédmunkás, gyártás, villanyszerelő, targonca vezető, építési munkás, kőműves, burkoló, asztalos, ács, lakatos, szerszám készítő, CNC-esztergályos, raktáros, tetőfedő, könyvelő. Ezek csak példák az állandóan megtalálható lehetőségek közül.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.