Libanon hírek és útikalauz magyarul: ‘Amikor elmúlik a félelem’

Libanon, egy kis ország a cédrusok árnyékában

A 2020-as robbanás (robbantás) újra a kis országra hívta fel a figyelmet, ahol évezredek óta valami nyugtalanító zajlik, a világ-politika kiemelten véres helyszíne, pedig paradicsomi jólét volt itt egykoron. A katasztrófa-turizmus egy újabb helyszínnel bővült. BBC News riport, dokumentumfilm. Aktuális videó, nem ebben vannak a nyugalom megzavarására hivatott legdurvább részletek (azt egy kapcsolódó másik, korábbi videó riportban gyűjtötték össze):

A vallási és anyagi ellentétek mellett sokan békések, szeretetteljesen maradtak így is, így nincs lángokban minden. Összeesküvéselméletek nem kellenek, mert az egész világ egyik legforróbb sivatagos területe ez a legforróbb nyári napokon, a gyulladás szinte elkerülhetetlen, ezért is sok a kő, a fém, mert nem éghető anyagokkal igyekeznek körülvenni magukat az emberek. Nézzük meg ezt a 2013-as hadi-, katonai biztonsági elemzést: www.hadmernok.hu/132_17_doborj.pdf. A műtrágyák gyártása, tárolása és felhasználása egyaránt élet és értelem ellenes, amit ebből is kiolvashatunk, de a sivataggá változtatott egykoron virágzó termőföldek még beszédesebbek (tatalitárius mezőgazdaság, “A Nagy Fejeltés”).
Először fenyegetőzött a miniszterelnök, hogy a felelősöket el kell kapni és megbüntetni, utána lemondott gyorsan. Nyilván ő és a csapata is felelős volt jelentősen, hogy ennyire felelőtlenül tároltak és tárolnak, kezelnek veszélyes vegyi-anyagokat: 24.hu/kulfold/2020/08/06/libanon-bejrut-ammonium-nitrat-figyelmeztetes/, a 2750 tonna ammónium-nitrát se hetekkel, hanem hónapokkal korábban került oda. A szigorú szabályozások addig érnek valamit, amíg betartják őket. A szakrális törvények be nem tartása lelki (karma) és testi szinten is következményekkel jár. A nemzetközi műtrágya-ipar maffia erejét nem kell lebecsülni, itt is kiderült, hogy kormányok felett állnak erőforrásaikban. Nem volt elég a koronavírus, itt most felgyorsult a teljes gazdasági összeomlás lokális folyamata, pedig a közelben ilyen csodálatos helyeken is éltek/élnek alig 10 km-re légvonalban: Medencés villa.

Afrika után Európa jelentős része is a romlás útjára lépett, rövid szárnyalások után valójában egy hosszú zuhanás a történelem. Kivétel a tőzsde-index látszólag, ami a szememben egy vonal, amit úgy manipulálnak hosszútávon, ahogy a marketing osztály megkívánja, hiszen összeszorozva egy egészség és boldogság indexxel/ az alsó középosztály helyzetével/ az eladósodottsággal és a klímaváltozást kísérő termőföld pusztulással valójában nyilvánvaló a stagnálás legjobb esetben is. Ami optimizmusra ad okot, hogy sok jó ember, sok jó lélek nyüzsög a Földön. Most az ünnepnapok se ünneppel telnek, a zavargások egy része érthető, hiszen a lakosság tudta nélkül tárolnak és tároltak robbanóanyagot, veszélyes vegyi anyagokat, fegyvereket, harci járműveket szerte a világban. Máshol, ahol a természeti környezet meseszép, jólét van, ott alkohollal, drogokkal, dohány termékekkel és a médiákon keresztül negatív érzelmekkel és ócska termékek reklámjaival tömik a fejünk. A hazug, önnyugtató “Nálunk ilyen nem lehet!” mantrák sorra dőlnek meg. A megelőzés, a tudás és együtt gondolkodás segít, nem a fejünk mélyen a homokba fúrása.

Időjárása, aktuális hőmérséklet és előrejelzések, szél és csapadék értékek, napfelkelte és naplemente ideje, páratartalom: www.bbc.com/weather/276781.

2018-ból az utazási kisfilm sorozat egy epizódja:

Szállás foglalható újra online, ezt is megemlíti a fenti videó alkotója, Airbnb stb., megy az újjáépítés.

Amikor elmúlik a félelem, akkor irány Izreel, Málta, Ciprus vagy Libanon. Ma már sokaknak a cédrus szó szépen cseng, sőt olykor élénken látják is, ahogy egy déli országban megcsillan a napfény a mesés fákon. Más értelmet nyer a fájdalom, különösen egy jó szándékú zarándokúton.

Túl sok bejelentkező miatt (Lurdy Ház Budapest) nem lehet csatlakozni az McDonalds díjmentes Wifi-jéhez. Az ember kivárja, vagy megoldja, hogy sorra kerüljön valahogy. Nincsen ingyen ebéd. Mindennek ára van. Libanon ősi tudását tovább kell adni, erre teszek alább kísérletet ezzel a bevezető írással, ezt már egy tanyán teszem, ehhez a magyar főváros zaja talán sok.

Rozvány György író könyvének és saját spirituális utamnak a kapcsán lépek egy olyan földre, ahol a bibliai idők előtt is létezett emberi kultúra, mégis alig ismert, mert a közelmúlt is viharos történelmi eseményekkel, háborúkkal tartotta távol a békés utazókat, kikapcsolódni és nyaralni vágyókat.

A piros linken keresztül megkapjuk a libanoni szálláshelyek egy listáját, korábbi vendégektől értékelés fórum: Libabon szállások, hotel és apartman egyéni árak leírással ITT. Kis csoportok részére is ez az a online hotelkereső mutatja meg a lehetőségeket. Az árak gyűjtőhelye, működő szálláskereső rendszerekből. Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive csomag ajánlatok.

Az ország függetlenségét Franciaországtól 1943. november 22.-én szerezte meg hivatalosan. A sokkal jobban ismert Marokkónak ez később, 1956. március 2.-án sikerült.

Jellemzően fiatalon vagy idős korban, illetve a kettő között utazunk sokat. A félelem, ami a címet is adta jellemzően idősebb korban tűnik el, amikor felnőnek gyermekeink vagy unokáink. Megnyugvást lelünk, erőt tudunk meríteni minden élőből, szeretetre méltóból. Hála az égnek, sok-sok ilyen van a Földön.

Országleírás adatok, tudnivalók
– Libanon ‘Lebanon’ angolul.
– Népessége sokat nőtt az utóbbi években is, a 2018-as népszámlálás szerint kb. 6 100 075 fő élt ott állandóan.
– Pénzneme a libanoni font (Lebanese pound LBP), arabul ‘lira’, 1 USD (amerikai dollár) 1507 font volt korábban.
– Gazdasági, GDP adatok: en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Lebanon.

Az ország és környéke zoomolható térképe, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat.

A további témákban tervezünk cikkeket írni a témában:
– Turizmusa általában
Bejrút – Beirut (a főváros és környéke)
– Kelet-Libanon
– Baalbek
– Shouf-vidék délre
– Saida
– Tyrus (Sur)
– A déli tájak
– Északi tájak
– Jbeil (Byblos)
– Tripoli és környéke
– Qadisha-völgy
– Cédrusok a hegyvidéken
– Kézművesség
– Éghajlata és földrajza
– Gazdasága
– Történelme
– Vallások
– Nyelvek
– Kultúra
– Események és ünnepek
– Sport és közösségi élet
– Oktatás
– Egészségügy és táplálkozás
– Politika és kormányzás
– Külföldi kapcsolatok, külpolitika
– Állattartás, állattenyésztés
– Kirándulóhelyek, barlangok és emberek

Libanoni települések az útikalauzból:
Aabadiyeh
Abaydat
Abey
Abra
Adlun
Afqa
Ain Baal
Aintoura
Akkar Al-Atiqa
Akroum
Al-Arz
Al-Dwair
Aley
Al-Kfur
Amchit
Amioun
Anan
Anjar
Annaya
Aqoura
Arga
Arnoun
Asiya
Atamoun
Baabda
Baadaran
Baalbek
Baaqline
Bahdeidat
Balamand
Banawati
Baraashit
Barghoun
Barouk
Baskinta
Batroun
Bcharré
Bdadoun
Beaufort kastély
Beit Eddine
Beit Jalouk
Bejrút
Bikfaya
Bint Jbail
Bkirke
Broummana
Bsheleh
Burj El-Shemali
Byblos (Jbeil, ‘Büblosz’)
Bziza
Chekka
Chtaura
Dedde
Deir El-Harf
Deir El-Moukhalles
Deir El-Qamar
Deir Mar Elisha
Dibl
Diman
Douma
Echmoun
Edde
Eddeh
Ehden
El-Qlaiaat
Enfé
Faqra
Faqra Club
Faraya Mzaar
fourzol
Ghazir
Ghineh
Hadat Al-Jubbeh
Hadchit
Hadeth
Hanaway
Haouqa
Hardine
Haris
Harissa
Hasbaya
Hasroun
Hazmiyeh
Hebbarieh
Hermel
Hiram király sírja
Hlaliyye
Horch Ehden
I’aal
Ibl Al-Saqi
Iqlim Al-Tuffah
Jbeil
Jeita
Jezzin
Jisr El-Kadi
Joun
Jounieh
Kafr Jarra
Kaftoun
Kanat Bakiche
Karak
Kaslik
Kenchara
Kfar Chelimane
Kfar Hilda
Kfar Zabad
Khaizaran
Khalde
Khalwat El-Bayada
Kharayeb
Koubba
Kousba
Ksarai borpincék
Laqlouq
Lebea
Maad
Maamaltein
Magdushe
Majdel Anjar
Marino Grotte
Marjeyun
Maruni erőd
Mashnaqa
Menjez
Moukhtara
Mseilba
Mtein
Naameh
Nabatiyeh
Nabi Jounis
Nahr El-Khalb
Nahr Ibrahim
Niha
Niha Shouf
Ouzai
Qadisha-völgy
Qalamoun
Qana El-Jalil
Qannoubin
Qasr Naous
Qayya’a
Qlayle
Qozhaya
Qubayyat
Qubbat As-Saadin
Qubtat Al-Amjad
Qubtat Douris
Rachaya Al-Foukhar
Ras Al-Qantara
Ras El-Ain
Ras El-Metn
Ras Nhaach
Richmaya
Saida (Sidon)
Salima
Sarafand
Sarba
Sfire
Shama
Shaqra
Shemlan
Shiheem
Sir Ed-Danniyeh
Smar Jbeil
Sofar
Souq El-Khan
Tannayel
Tibnin
Tiri
Torzaya
Tripoli
Tyros (Sur)
Umm Al-Awamid
Wadi Shahrour
Yannuh
Zahlé
Zarour
Zouk Mkajel

Nem véletlenül a kézműves központok így külön felsorolásban: Baadaran, Baakline, Bakkifa, Bchétfine, Bdadoun, Beit Chebab, Blaouza, Chhim, Dora, Fekeke, Helwe, Irsal, Jezzine, Jisr El-Qadi, Kefraya, Khalde, Kouachra, Naame, Zghorta és Zouk El-Mikhad.

1 thought on “Libanon hírek és útikalauz magyarul: ‘Amikor elmúlik a félelem’

  1. Gábriel Szerző

    Háború előtt és után? Háborús területek között. Nem biztonságos területek vonzereje.
    Mikor és hol van békeidő, ez nagy kérdés a közelkelet 2015-ös véres füstjeit látva.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.