Zágráb kulturális programjai és terei

Zágráb egész éves és híres kulturális programjai / terei

Aki még nem járt itt, az még indén (egy éven belül) mihamarabb pótolja, amíg ilyen bájos és viszonylag olcsó a közeli történelmi város, ami elég viharos évszázadon van túl.

Horvátországot amúgy sem csak tengerparti nyaralások kedvéért érdemes felkeresni: a fővárosa egész évben változatos programokkal várja a turistákat, és egyre népszerűbb, 2022-ben már kiemelkedően sokan keresték. Egyszerre történelmi város és a modern nagyvárosok problémáival küzdő főváros, de olyan sokszínű, hogy igazi kulturális sokk más európai nagyvárosból érkező fiatalok részére is.

Tánc és zene

Az INmusic a világ tizenkét legnépszerűbb zenei fesztiválja közé tartozik – olyan nagy nevek társaságában emlegetik, mint a Glastonbury vagy a Coachella. A változatos könnyűzenei kínálatnak a Jarun-tavon fekvő hangulatos sziget ad otthont.

A leghíresebb tematikus zenei események közé sorolható a Jazzfesztivál és a tánczenei Let The Music Be Free. A komolyzene iránt érdeklődőknek ajánlom a februári Fiatal Hegedűművészek Versenyét, amelyen 30 év alatti zenészek mutathatják be tehetségüket egy héten át. A Veceri na Gricu koncertsorozatot júliusban és augusztusban rendezik meg. Nagy múltra tekint vissza, idén (2023-ban) lesz 42 éves!
A júliusi Tánchéten a tánc-, pantomim- és egyéb mozgásművészetek legjobb képviselői szórakoztatják a közönséget. A program európai szervezetek együttműködésének eredménye.

A Zágrábi Folklór Fesztivál látogatói a horvát hagyományokkal és számos egyéb ország kultúrájával egyaránt megismerkedhetnek. A fellépők többnyire a környező országokból érkeznek, de nem számítanak ritkaságnak az egzotikusabb államok sem: az elmúlt években például maori tánccsoportot is köszönthettek a nézők. A zenei és táncelőadásokhoz változatos kísérőprogramok kapcsolódnak. Részt vehetsz a népi kultúrákat bemutató kiállításokon, vagy interaktív foglalkozások keretében sajátíthatsz el néhány alaplépést vagy népdalt.

Könnyed nyári szórakozást ígér a különböző helyszíneken zajló C’est is d’Best, amelyen utcai előadók (zenészek, táncosok, színészek) szórakoztatják a nézőket.

Jómagam a társastáncos körök kultúrájáért rajongok régóta, és amikor mindenzt nappal, utcabál keretében teszik, akkor fantasztikus energiák szabadulnak fel. Ebből még több kell, és nem csak Rovinj-ban a gigantukus nemzetközi táncfesztivál keretében, hanem állandó jelleggel a fővárosokban is. Lásd pl. 2017-ből a bachata koreót:

Filmművészet

Az októberi Zágrábi Filmfesztiválon immár két évtizede nemzetközi műveket élvezhetünk játékfilm, rövidfilm és dokumentumfilm kategóriában. A horvát szerzők rövidfilmjei külön szekciót kaptak.

A horvát főváros számos tematikus filmfesztivált kínál. A Zagreb Dox dokumentumfilmekkel, az Animafest animációs művekkel, a TourFilm turisztikai alkotásokkal, a Pssst! némafilmekkel várja a látogatókat. A nyáron tartott Fantasztikus Zágrábi Filmfesztiválon – nevéhez illően – főleg sci-fi, horror és misztikus filmeket mutatnak be. Decemberben pedig az emberi jogi témát feldolgozó alkotásoké a főszerep.

Egyéb kulturális események

A márciusi fényfesztivál messze űzi a téli szürkeséget. Kreatívan kapcsolja össze a fiatalos, modern fényfestést és a vászonként szolgáló épületeket, ezzel felhívja a figyelmet a város építészeti értékeire. A legnépszerűbb helyszínek a Grički alagút, a Lotršćak és a Tomića utca.

A Pop Up Summer Garden egyesít mindent, ami egy ideális nyári fesztiválhoz szükséges. Élőzene, filmek, workshopok szerepelnek a palettán, és mindennek a hangulatos Tuskanac erdő ad méltó keretet.

Augusztusban tartják a FlagArt Zagreb rendezvényt, ahol a világ minden tájáról érkező, művészi igényességgel tervezett zászlókat csodálhatunk meg. A lobogókat több prominens helyszínen, például a Ban Jelacic téren állítják ki.

Szeptemberben nemzetközi közreműködéssel valósul meg a bábfesztivál.

A Liszt Intézet, vagyis a zágrábi Magyar Kulturális Központ támogatja az országok közötti kultúrdiplomáciát. Munkatársai rendszeresen szerveznek kiállításmegnyitókat, előadásokat, valamint visszatérő résztvevői a kultúra napjának, a múzeumok éjszakájának. Utóbbi rendezvénysorozatra – a magyar gyakorlattól eltérően – januárban kerül sor.

Ízelítőnek pár 2022-es augusztusi fotó egy villámgyors kiruccanásról, élménybeszámoló részlet:


Korábbi cikkek és írások:
Látnivalók ITT, korábbi fotós élménybeszámoló más nézőpontból.
Szállás ajánlatok ITT, minden kategória áttekintése a koedukált hostel hálóteremtől az öt csillagos luxus hotel lakosztályig.
2016-os sikerév ITT, utána még sikeresebb is következett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük