Vietnám szállás: utazás, látnivaló és hotel ajánló

A Vietnami Szocialista Köztársaság Délkelet-Ázsiában található, fővárosa Hanoi. Északról Kína, nyugatról Laosz és Kambodzsa, keletről a Vietnami-öböl határolja.

A változatos domborzat és növényzet, extrém éghajlati viszonyok, végeláthatatlan hosszú tengerpartok (óceánpart), finom ételek miatt mindenképpen ott van a kiemelten érdekes egzotikus utazási célpontok élmezőnyében. Néhány útikalauz videót, dokumentumfilmet megnézve (vannak magyar nyelvűek), az érzés csak fokozódni fog, hogy ezt egyszer látni kell.

A szállás ajánlatok rendezhetően összegyűjtve, minden napra összegyűjti a rendszer a lehetőségeket: Vietnámi szálláshelyek városok szerint, egy helyre összegyűjtve ITT. Egyéni és kis csoportos árak, csomag és napi ajánlatok. A luxus lakosztálytól az Airbnb stílus kiadó privát szobán át az olcsó hostel ágyig minden együtt. Önellátó, reggelis, félpanziós, all-inclusive csomag ajánlatok egész Vietnámból, Ázsiából és a Világból.

Szállás keresés, díjmentes szobafoglalás Vietnámban: Minden jelentős város hotele foglalása Vietnámban ITT Garantáltan jó árak, kényelmes és gyors internetes szálláshelyfoglalás több nyelven, természetesen. Szállás ajánlatok összehasonlítása gyorsan, egyénileg, jó napi és üdülés csomag árak, szobatípusok, foglalható lehetőségek teljes spektruma. A települések és környékük, hotel, szálloda, olcsó magánszállás kiadó szoba, panzió, lakások, konyhás apartman, kemping-üdülő, kis egyszerű és tiszta vendégház és turista- / diákszállás (hostel) interneten, a közvetlen elérhetőségeket a visszaigazolás tartalmazza. A látványosságok, kiemelt helyek közelében egyszerűen tudunk keresni. Friss vendég vélemények, értékelések a leírások mellett fórum szerűen segítenek a döntésben.

Szállás más angol oldalon keresztül elérhető Vietnám hotel kereső, és a fenti magyar nyelven megjelenő oldal az egyik legjobb lehetőség.

Városok, turisztikailag kiemelt települések: Buon Ma Thuot, Can Tho, Chau Doc, Da Lat, Da Nang, Dien Bien Phu, Dong Hoi, Ha Long, Hai Phong, Hanoi, Ho Chi Minh City, Hoa Binh, Hoi An, Hue, Khanh Hai, La Gi, Lai Chau, Lao Cai, Nha Trang, Ninh Binh, Phan Rang-Thap Cham, Phan Thiet, Phu Quoc, Pleiku, Qui Nhon, Sa Pa, Tam Ky, Tuy Hoa és Vung Tau.

Minden kategória kereshető és foglalható a fenti piros linkeken keresztül. Csak Hanoi városában több mint 300 hely ajánlatait tudjuk végignézni.

Az ország területe megközelítőleg 300 000 km2, vagyis alig kisebb, mint Németország. Domborzatát 40-40%-ban dombok és hegyek alkotják, az ország 75%-át sűrű erdők borítják. Vietnám tagja az ENSZ-nek, Frankofónia Nemzetközi Szervezetének, az ASEAN-nak, az APEC-nek és a WTO-nak. Vietnam gazdasága jelenleg a gyorsabban növekvők egyike a világon.

Története

Területét már a paleolitikumban lakták. A régészek szerint a mai vietnami civilizáció története a Phung-nguyen kultúrával kezdődött. Ezt követően, I. e. 1200 körül alakult ki az öntözéses rizstermesztésen alapuló, bronzeszközöket használó Dong Son kultúra a Vörös-folyó síkságán. A következő évezredekben Vietnam többnyire kínai uralom alatt állt. 10 évszázados kínai uralom után 938-ban Ngô Quyền vietnami nagyúr verte meg a kínai csapatokat és ezzel kivívta Vietnam függetlenségét, az országra aranykor köszöntött. Virágzásának csúcspontjára a 15. században, a Lê dinasztia uralkodásának idején jutott. A 11-18. század között, a  nam tiến alatt, Vietnam délfelé terjeszkedett, átmenetileg meghódította Champa királyságot és a Khmer Birodalom egy részét. A Lê dinasztia uralmának vége felé lázadások hulláma öntötte el Vietnamot, az egyes dinasztiák gyorsan váltották egymást, az ország négy évtizedre polgárháborúba süllyedt. Végül Nguyen Anh segítségül hívta a franciákat, újraegyesítette Vietnamot és megalapította a Nguyễn dinasztiát.

1859-1885 között Vietnam függetlenségét sorozatos katonai támadásaival fokozatosan aláásta Franciaország, így végül Francia-Indokína része lett. A francia igazgatás jelentős politikai és kulturális változásokat hozott a vietnami társadalomban, egyrészt nyugati jellegű modern oktatási rendszert alakítottak ki, másrészt széles körben propagálták a kereszténységet a vietnami társadalomban. A franciák egész a II. világháborúig tudták fenntartani uralmukat a gyarmat felett. 1941-ben a japánok szállták meg Francia Indokínát, mely a náci Németország által megszállt Vichy Franciaország igazgatása alatt állt, így Vietnam természeti kincseit a Japán Császárság katonai szükségleteinek szolgálatába állították. 1945-ben Japán katonai vereséget szenvedett. A Viet Minh kommunista és nacionalista felszabadítási mozgalom emberei megszállták Hanoit, és ideiglenes kormányt alakítottak, mely kikiáltotta Vietnám függetlenségét. Az 1954-es genfi tárgyalások a francia gyarmati közigazgatást felszámolták, Francia Indokínát feloszlatták, Vietnamot pedig kettéosztották. Északi részén megalakult a Ho Shi Minh Vietnami Demokratikus Köztársaság, délen pedig Bao Dai császár Vietnam Állama. A kettő között demilitarizált övezetet hoztak létre.

Amerikai tanácsadói javaslatra aztán Ngo Dinh Diem eltávolította hatalomból Bao Dai császárt, mely következtében ő lett Vietnám köztársasági elnöke. Mivel Diem katolikus volt, betiltotta a buddhista zászló használatát, ami miatt zavargások törtek ki. 1963-ban a buddhista válságnak nevezett tömegtüntetések sora következett. Lassan az amerikaiak viszonya megromlott Diemmel, végül egy puccs következtében meggyilkolták az elnököt. A puccsok persze nem értek véget, ebben a helyzetben a kommunisták elérték első katonai győzelmeiket. Hogy Vietnamot megvédjék a kommunista felkelőktől, az amerikaiak növelték katonai tanácsadóik számát, engedélyezték Laosz és Kambodzsa bombázását. A beavatkozással szembeni hazai és nemzetközi ellenállással szembesülve az Egyesült Államok végül kénytelen volt megkezdeni a hadszíntér átadását a dél-vietnami katonaságnak. Az 1973-as párizsi békeszerződés szerint az Egyesült Államok hivatalosan elismerte Vietnam függetlenségét az 1954-es genfi egyezmények alapjain.

Az északiak 1975-ben hadjáratot indítottak dél ellen, melynek következtében Saigon elesett. A Dél-Vietnami Köztársaságot végül hivatalosan egyesítették a kommunista uralom alatt álló Vietnami Szocialista Köztársasággal 1976-ban. A kommunista hatalomátvétel egyet jelentett az egypártrendszer bevezetésével, és kollektivizálták a mezőgazdaságot és a gyárakat. A háborútól elpusztított ország csak lassan épült újjá, a kommunista rezsim ugyanis súlyos humanitárius és gazdasági nehézségekkel szembesült. A Kommunista Párt 1986-ben szabadpiaci reformokat vezetett be. Az állam hatalma változatlan maradt, és lehetővé vált a mezőgazdasági üzemek és más vállalkozások magántulajdona, leépítették a korlátozásokat, bátorították a külföldi tőkebefektetést. A Vietnami Szocialista Köztársaság jelenleg egy erősen centralizált rendszerben kormányzott állam, amit nagyban meghatároz a Vietnami Kommunista Párt. A kormány a párt utasításait követi.

Vietnám hirtelen fejlődése dacára máig képes volt megőrizni ősi kultúráját és társadalmának magas fokú civilizáltságát. Ázsia szívében lenyűgöző és érintetlen természeti szépségeket, egy évezredes kultúra emlékeit csodálhatjuk meg. Tradicionális báj és szépség, legtalálóbban így ragadhatnánk meg az ország szépségét, mely első lépéseit a modern világ felé napjainkban teszi meg. Az országba a beutazás vízumhoz és tartózkodási engedélyhez kötött, melyet magyar turisták a budapesti Vietnami Nagykövetségen szerezhetnek be.

Vietnám fővárosa, Hanoi a régi és az új különös keveréke, ezért nem hasonlítható egyik vietnámi városhoz sem. Nyüzsgő piacai és éjszakai élete, kitűnő konyhája lenyűgözi az ősi város minden látogatóját. Látványos centruma a Hoan Kiem tó köré épült, főbb látványosságait a One Pillar Pagoda és az irodalom temploma, a Van Mieu képezi. De árnyékos sétálóutcákat, gondozott parkokat találunk a városban, ahol jól esik megpihenni, miután páratlan építészeti kincsei mellett, megtekintettük Hanoi koloniális stílusú francia épületeit és modern felhőkarcolóit.

Az ország második legnagyobb városa Saigon, Vietnám szíve és lelke, mely amellett, hogy nyüzsgő ipari és gazdasági központ a kulturális élet fellegvára. Itt találjuk többek közt az újraegyesített Giac Lam Palotát és a neoromán stílusban épült Miasszonyunk Székesegyházat, és a Ho Chi Minh Múzeumot érdemes felkeresni, a vásárlás szerelmeseinek pedig vétek lenne kihagyniuk a Ben Tanh piac forgatagát.

A középső hegyvidék déli részének gyöngyszeme Dalat, mely hűvös éghajlatának és gondozott parkokra emlékeztető környezetének köszönhetően Vietnám egyik legelbűvölőbb városa. Idilli szépsége mellett, környező hegyei a kirándulók számára kívánatossá teszik. A város nevezetességei közé tartozik továbbá a helyiek által csak „Bolond háznak”  nevezett Hang Nga Vendégház és Galéria, az érdekes művészi alkotásokat felvonultató Nyári Palota, valamint Dalat Francia-negyede. De a várostól mindössze 5 kilométerre fekvő Szerelem-völgye kellemes kikapcsolódást ígér minden vándorlelkű utazónak. Saigonból expressz buszokkal, vagy repülővel eljuthatunk Dalatba.

A Nha Trang csodálatosan tiszta vizét szegélyező tengerparton lehetőségünk nyílhat különböző búvár- és horgászfelszerelések kölcsönzésére, és a városban az éttermek széles választéka mellett, akár kozmetikai szolgáltatásokat igénybe vehetünk. A napfürdőzés után kellemes sétát tehetünk a közeli Long Son Pagodához, vagy a 7-12. század között épült Cham Toronyhoz. Mindkettőt érdemes felkeresni.

A Saigontól 1100 kilométerre fekvő Huéban találjuk Vietnám egyik leghíresebb épületét, a Thien Mu Pagodát, és az árokkal övezett, impozáns Citadella maradványai számos látnivalót tartogatnak a turistáknak. A lebilincselően érdekes Tiltott Bíbor Város a háború során sajnos szinte teljesen megsemmisült.

Vietnám egyik természeti csodája a legenda szerint sárkány teremtette Halong Bay, melynek a Tonkin-öböl vizéből kimagasló, háromezer szigetén érintetlen tengerpartokat, szél és víz alkotta barlangokat találunk. A barlangok közül elsősorban a Hang Dau Go, valamint a Thien Cung Barlang emelkedik ki.

Egyiptomhoz hasonlóan, Vietnámban sem ajánlják a csapvíz fogyasztását, csak a palackozott vízét. Az országban a hastífusszal, a hepatitisz egyes vállfajaival, a maláriával és a veszettséggel kiemelten kell számolni, ezekre készüljünk fel védőoltásokkal. Továbbá utazás előtt javasolt a szükséges, kötelezően kapott gyermekkori védőoltások megismétlése.

Vietnám

Az ország környék zoomolható térképe, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók, kiváló minőségben:

Akciós repülőjegy keresés, Budapest-Hanoi:
www.skyscanner.hu/utvonalak/bud/han/budapest-cel-hanoi.html. Akár Bécs, Frankfurt, London, stb. kiindulással szintén tudunk keresni, és értesítő email kérhető a változó árakról.

Ez volt az alap információs útikalauz blog bejegyzés, olcsó repülőjegy és hotel kereső tippel. Vietnámi szállodák, látnivalói és egyéb szálláshelyek, a helyi életmód és a nevezetességek, történelmi leírással magyarul magyaroknak.

Mikor utazzunk? Mit vigyünk magunkkal? Minden aktuális tudnivalót, információt megtalálunk a hivatalos turisztikai portálokon, nagykövetségi és konzuli weboldalakon.

Egy hozzászólás a(z) “Vietnám szállás: utazás, látnivaló és hotel ajánló” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük