Velence látnivalók, program terv és videó útikalauz

Velence, a híres történelmi kikötőváros rövid útikalauza magyarul alább. Előtte egy 2018-as úti-ideó, ami bevezet a város sok-sok éve változatlan szépségeibe (spanyolul mégis gyönyürűen érthetően):

Érdekességei, látnivalói és nevezetességek:
Velence létrejötte nagyrészt az ember munkájának köszönhető, ám a környezet adta a megfelelő természeti feltételeket (hatalmas folyamáradatok, a tenger hullámainak összecsapása stb.). Korábban több sziget is lakott volt, mára a hajóval jobban megközelíthető helyek maradtak lakottak.

Sokan a legszebb vagy legromantikusabb városnak nevezik. Manapság az egyik legnépszerűbb kirándulóhely és a közeli tengerparti nyaralóhelyek miatt üdülőhely is. Erről könnyű vitatkozni, így mindenki döntse el maga, hogy közel áll-e az ő szívéhez. A sziget belső része facölöpökre épült. Korábban a több mint 3000 kereskedőhajóval uralták a déli kereskedelmet. A korábban nagyon erős kereskedőváros még mindig büszke gazdagságára. A leggazdagabb kereskedők óriási palotákat emeltek, és versengtek a legjobb művészekért, akiket így magukhoz vonzottak.

A fő közlekedési útvonal a legnagyobb csatorna (Canal Grande), ami ívesen halad keresztül központi városrészen, a vízibuszok (vaporetto) szállítják az embereket itt, e mellett kb. 100 kisebb csatorna szeli át a várost. Nagyrészt gyalog is körbe tudjuk járni a szigeteket. A gondolákkal érdekes eldugottabb helyekre is eljuthatunk egy romantikusabb úton, igaz ez viszonylag drága, mert alkudni nehéz.

A házak sokszor műemlékeknek tűnnek, de nagyrészt ezek normál lakóházak vagy privát paloták. Híres épületek pl.: Dózse Palota a Piazza San Marco-n, Dogana (vámház), Gran Teatro La Fenice (operaház), Szent Márk-székesegyház, Óratorony (Torre dell’Orologio), Pátriárka palotája, Libreria (könyvtár és múzeum). Híresebb hidak a Sóhajok hídja, Akadémiai híd és a Rialtó híd.

A sok-sok látnivalót felsorolni is nehéz lenne. Amit ajánlani szoktak az ide látogatóknak a városban vagy a környező szigeteken azok pl.:
– Muranói Üvegmúzeum (Museo del Vetro di Murano) – másfél kilométerre Velencétől
– Természettudományi Múzeum (Museo di Storia Naturale di Venezia)
– Az Erotika Művészetének Múzeuma (Museo d’Arte Erotica di Venezia)
– Buranói Csipkemúzeum (Museo del Merletto di Burano)
– Tengerészeti Múzeum (Museo Storico Navale di Venezia)
– La Fenice Színház (Teatro La Fenice): operaház, balett stb.
– Malibran Színház (Teatro Malibran): balett-, hangverseny-, és operaelőadások stb.

Egyetemek:
– Università degli studi Ca’ Foscari di Venezia – gazdaság, idegen nyelvek, irodalom, filozófia, matematika és fizikai oktatása.
– Università IUAV di Venezia – építészeti, urbanisztikai, művészeti és design oktatás
– Velencei Nemzetközi Egyetem (Venice International University).

Eseménynaptár: www.comune.venezia.it/flex/FixedPages/IT/Eventi.php/L/IT olaszul napok szerint.

Utazás képek, fotó élmény galéria 1. rész:

Velencei szállodák kereshetőek könnyedén és gyorsan az interneten, ingyenes szállásfoglalás ügyintézés hozzáértő magyar ügyintézőkkel.

Szállás Velence, szálláshelyek ajánló fórum, kiemelten kedvelt velencei hotelek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.