Párizs látnivalói, nevezetességek ma, útikalauz magyarul

Történelmi nevezetességek, tudnivalók most:

Sokaknak egy nászút vagy eljegyzési helyszín. Az Eiffel-torony biztosan több leánykérést látott, mint a legtöbb mesés természeti látnivaló.

Kis szöveges leírás a fotók és a top 10 látnivaló előtt. A város alapítása a legelfogadottabb nézetek szerint i. e. 250 – i. e. 200 körül történhetett. I. e. 52-ben Labienus gall helytartó foglalta el, a város ekkor a Lutetia nevet kapta. A főváros szerepét ekkor a mai Lyon töltötte be. Lutetia egy római kori vidéki város létesítményeivel volt ellátva, színházzal, palotákkal, fürdőkkel, fórummal és amfiteátrummal rendelkezett. Mai nevét, melyet az akkor területén élő parisii törzsről kapott, Párizs a 4. században vette fel. 508-ban Klodvig helyezte ide birodalma központját. A 8. században a vikingek támadása ellen emeltek erődrendszert a Cité-sziget körül, ám a normannok 885-ben, így elpusztították a bal parti városrészeket. 987-ben Kapet Hugo került trónra, Párizs ekkora már Orléans mellett a Nyugati Frank Birodalom legjelentősebb városa volt.

Látnivaló képek, látványosságok fotógaléria ízelítőnek az útikalauz folytatása előtt:

A 12-13. században indult rohamos fejlődésnek, köszönhetően annak, hogy királyi székhely lett. I. Fülöp Ágost uralkodása idején épült fel az első Louvre, mely annak idején erődítményként funkcionált, és a híres Notre-Dame székesegyházat ekkor emelték. Létrejött a Sorbonne, a legkorábbi egyetem, mely korai növendékei közt olyan jelentő személyiségeket tartanak számon, mint Albertus Magnust, vagy Aquinói Szent Tamást. A középkorban Párizs kereskedelmi, kulturális és tudományos központ szerepét töltötte be, noha a pusztító pestisjárvánnyal szembe kellett néznie.

A királyi székhely XIV. Lajos uralkodása idején került át Versaillesba, a 17. századi uralkodó alakíttatta át a Louvre-t, és számos egyéb épület nevéhez fűződik. Többek közt új városfalat építtetett, a Szajna hídjain épült lakóházakat leromboltatta. 1789. júliusában kitört a Nagy Francia Forradalom, mely a Bastille lerombolásával vette kezdetét. 1793-1794 között a radikális párizsi kommün irányította Franciaországot, a kivégzések Párizs főutcáin mindennaposak lettek. I. Napóleonnak a városszépítésre komoly energiákat szánt, uralkodása idején új utak, hidak, rakpartok, teljes városrészek épültek, és elkészült a Diadalív és új vízhálózat szintén létrejött a városban. A Saint-Germaine arisztokrata negyed már a Bourbon-restauráció idején épült ki. 1870-ben kötötték meg a porosz–francia háborút lezáró békét, Párizsban kikiáltották a második köztársaságot, majd rá egy évre a Párizsi Kommünt, mely 91 napos fennállása alatt hősiesen védte a várost a poroszok ellen.

A 19. században Párizs világkiállításairól vált ismertté. Az 1889-es eseményre épült az Eiffel-torony, az 1900-as nyári olimpiára a párizsi metró. 1910-ben viszont óriási árvíz pusztított területén. A második világháborúban Párizs német megszállás alá került, 1944-ben kapituláltak. A háború után a város rohamosan fejlődött, hatalmas üzleti negyedeket húztak fel ekkor. Többek közt a Pompidou Központot és a 209 méter magas Montparnasse-tornyot, és kibővítették a metróhálózatot. 2005-ben és 2007-ben Párizs külvárosaiban lázadások törtek ki. Jelneleg Párizs más francia városoktól eltérően, jobban függ az államtól, polgármestert csak 1976 óta választhat, pár közlekedési rendőrön túl, önálló rendészeti szerve sincs.

Aktuális nyitvatartási időket a hivatalos francia oldalakon, turisztikai hírportálokon találunk. Részletes leírások a nevezetességekről, programokról (koncertek stb.) és belépő, bérlet, tömegközlekedés árakról pl.: www.parispass.com – turista térképek, Párizs Kártya, Paris Visite Pass stb.
Párizs újdonságok, érdekességek sokféle módon és nyelven kereshetőek. A piacokon biztosan találunk valami újat, például vásárolhatunk mini növényeket. Másfelől például az Airbnb Experiences nyújt jó ötleteket, itt a közösségi turista parti szervezéstől, az olcsó gyalogos és kerékpáros városnézésen át a sütő-, főző tanfolyamig minden lehetséges. Egyéb parfüm készítés praktikák workshop, piknikezés jó időben a parkban, esküvői fotózás, rajzolás oktatás, rejtett hippi közösségek, kulturális idegenvezetés (Ask Maya angol nyelven), futóedzés, fogyókúra, rúdtánc, csoportos jóga, Bollywood tánc és mindig egyre több, mert az ötletek kifogyhatatlanok.

Útikalauz tippek Szállás keresés ITT, foglalás egyénileg, kedvezményes árak utazási iroda nélkül.

1 thought on “Párizs látnivalói, nevezetességek ma, útikalauz magyarul

  1. Gábor Szerző

    Szerintem a párizsi társastáncos bulikat is látni kell. Én salsa hajón voltam, Kizomba és főleg vonalas salsa van ott.

    Ezt a videó 2015-ös, egy profi táncos (Ella Jauk) egy másik mulatóban, DJ Mulato:
    https://youtu.be/HERBGf26CDw

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.