Velence csatornája a Canal Grande

Velence fő közlekedési útvonala és egyben legelegánsabb utcája – hogyan is lehetne másképp – egy csatorna: kb 3800 méter hosszú. 30-70 méter széles, és csodálatos épületek övezik. Gyöngysorként váltják egymást a kicsiny és a tekintélyes paloták a csatorna mentén. Sehol másutt nem találni ehhez hasonló épületeket, amelyek évszázadokon keresztül így megőrizték volna változatlanságukat és könnyedségüket. A velencei palota nem nehéz, kőből épült erőd. A városnak nem volt szüksége arra, hogy vastag várfalakkal védje magát. Bízott a diplomáciában, a vízben és ütőképes flottájában.

Sokkal inkább jellemzőek a nyitott homlokzatok, hogy minél több fényt engedjenek be a keskeny helyiségekbe. A XIV. századi korai homlokzatok hosszú lodzsái, a sokszoros és sokféle boltívek, az ablakok gazdag kőcsipkézete, a gazdag ornamentika, a legkülönfélébb anyagok, mint a vöröses veronai márvány, a zöld Verde antico, a fehér isztriai kő alkalmazása mind hozzájárul ennek az egészen egyedi díszletnek a varázsához. A paloták főbejárata mindig a csatornáról nyílik. Az épület főhomlokzata díszítményeivel demonstrálja tulajdonosának gazdagságát. A velencei felső réteg nagy hatalommal bíró családjai egyszerre voltak politikusok és vállalkozók, a ház egyszerre volt palota és vállalat. Az alsó szinten voltak a raktárak, a felső szinten a lakószobák. A hajót közvetlenül a ház előtt kötötték ki a szép színes, fából készült bójákhoz. A szárazföld felől szökőkúttal díszített udvaron keresztül lehetett a házat megközelíteni, az udvart fal választotta el a keskeny utcától. Az udvarból szépen kialakított lépcsősor vezetett a felső szinten levő helyiségekhez.

Az épületeket olyannyira sikerült a XIII. században funkcionálisan kialakítani. hogy a homlokzat felosztása gyakorlatilag évszázadokon át nem változott, kizárólag az építészeti díszítőelemek cserélődtek, így aztán minden homlokzat egyedi, és személyes arculatot kölcsönöz a tulajdonos családnak.

A késő gótikus paloták egyik legszebb példája a Ca’ d’Oro, amelynek külsejét a XV. század húszas éveiben maga a megrendelő határozta meg. A helyiségek tervrajza az olasz gótika és reneszánsz mesteri alkotásait felvonultató múzeum, a Galleria Giorgio Franchetti felkeresése során megtekinthető.

Még mindig sok a zárt, sötét lakás, ami hűvös is, így gyakran kiadják a tulajdonosok a teljesen felszerelt lakásaikat turistáknak, és viszonylag kevés időt töltenek Velencében, hiszen sok szebb hely van itt a közelben, Olaszországban is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük