Túra az Enns folyó völgyében, szépségek

Települések / kirándulások az Enns völgyében

A folyó kiindulópontja, a forrása a Salzburg-tartománybeli Radstadt, építészetét a barokk és a klasszicizmus uralja, ugyanis a középkori erődítmények csak néhány részlete élte túl a tűzvészeket. A templomok mellett érdemes megtekinteni a Lerchen-kastélyban berendezett múzeumot és a Mauer-kastélyt. Mikor ideális ide utazni? Számomra a május-június a lenyűgöző, amikor még láthatjuk a havas hegycsúcsokat, és közben egy szál pólóban is jól megizzadunk a kerékpártúra közben, aki pedig a hegymászást választják, a hűvös északi völgyekből felmehetnek még hógolyózni is a csúcsok közelébe.

Az Enns a Duna egyik mellékfolyója, a völgyében megbújó települések nagyszerű látnivalókat kínálnak, és sokszor a tájkép is lenyűgöző. Érdekesség, hogy a magyar népmesékben gyakran elhangzó „Óperenciás tenger” valószínűleg az Enns névből ered, illetve a salzkammerguti tavakra utalhattak vele.

Stájerországban találjuk a főleg síközpontként ismert Schladming-et. Felvonói közül kettő nyáron is jár például a kerékpárosok nagy örömére. A Planai hegyen 2004 óta évente Mountainbike világkupát tartanak. A városnál ömlik az Enssbe egyik mellékfolyója, a Talbach, amelynek szurdokvölgye (Talbachklamm) könnyen teljesíthető túraútvonal. A parton álló sörgyár termékét nem érdemes kihagyni. Schladming múzeuma a bányászatnak és a vallásháborúknak állít emléket, a sportkedvelők a minigolfpályán tehetik próbára ügyességüket. Gröbmingben a tartomány legmagasabban fekvő panorámaútján, a Stoderzinken Alpenstraße-n autózhatunk, valamint minden nyáron itt rendezik meg az ország egyik leghíresebb oldtimer-raliját Ennstal Classic néven. Liezen régi erdészháza, illetve az 1847-ben épült Gassner-malom remekül egyesíti a történelmi és a néprajzi értékeket. A stájerországi szakaszon található továbbá a műemlék-jellegű mozdonyfordító- és vasútállomásáról ismert Selzthal, valamint a kolostoráról híres Admont.

Felső-Ausztriába lépve látogassunk el Großramingba, ahol a Knappenweg tanösvény a szénbányászok életét mutatja be. Szintén ezen a településen látható Leopold Buch geológus emlékműve. Ternbergben tekinthető meg a világ legnagyobb bicskája – amelyet soha nem használtak rendeltetésszerűen. Ez a kés ugyanis nem használati tárgy, hanem egy több mint két tonnás szabadtéri installáció: a penge hossza 5,8 méter, a markolaté 6,3 méter. Különböző szervezetek, köztük az önkéntes tűzoltók jóvoltából jött létre. A folklór iránt érdeklődőknek javaslom a trattenbachi múzeumfalut. Garsten leginkább templomairól nevezetes; egykori apátsága ma börtönként működik. Steyrbe érkezve a német nyelvterület egyik legépebben maradt óvárosában barangolhatunk. A középkori épületek (például egy ispotály) mellett több kastélyba és templomba látogathatunk el. A település egyik leghíresebb kiállításának egy második világháborús óvóhely ad otthont, és a háború mellett a nácikkal szembeni ellenállásnak állít emléket. Jóval könnyedebb szórakozást ígér az óra- és a karácsonymúzeum. A várostól búcsúzva utazzunk egy kört a Steyr-völgyi nosztalgiavasúton!

Folyóvölgyi túránk utolsó állomását, Ennst egykor a rómaiak lakták: a régi korok leleteit őrzi a Museum Lauriacum. Az Alte Ennsburg erődöt eredetileg a kalandozó magyarok ellen építették, jóval később pedig a törökök ostromát verte vissza. Mára csupán romjai láthatók a kastélyparkban. A városnézésben megfáradt turisták a helyi szabadstrandon üdíthetik fel magukat.

A folyó mentén haladó kerékpárút egy hosszú kaland, de megéri belevágni, ahogy a Duna többi mellékfolyójánál is. Németül Ennsradweg. Körülbelül vagy maximum 260 km (indulás Flachauwinkl), így 2-5 nap, annak függvényében, hogy mennyire sietünk/haladunk a túra során, és a kiindulási pont is lehet rugalmas, hiszen sokan vonattal érkeznek, ami egészen más mint egy kísérő személyautó vagy mikróbusz esetén.Kerékpárút

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.