Trentino és az Adige völgye látnivalók útleírás

A zord, sziklás északkal ellentétben az Adige (Etsch) völgye Alto Adige középső és déli részén jóval nyugodtabb látványt nyújt. A termékeny dombokon szőlőskertek, a síkságon gyümölcsösök sorakoznak, a mai napig jól ismert borvidék ez. A sok kastély mellett nemesi udvarházakat is találnak ezen a tájon, a 16. század végén és a 17. század elején ugyanis a tiroli nemesség körében divatba jöttek a vidéki reneszánsz kúriák. Jelenleg nem egy luxushotelként vagy étteremként működik. A Lago di Caldaro (Kalterer-tó) szőlőskertek és vízi madárrezervátum mellett terül el. Egyike ez az Alpok legmelegebb tavainak. A tótól délre található Termeno (Tramin), a világhíres Gewürtztraminer szőlő hazája.

Trentino tartomány fővárosa Trento. Itt tartották a híres tridenti zsinatot 1545 és 1563 között. A katolikus egyház ezeken az időről időre összehívott üléseken vitatta meg, hogyan válaszolhat a lutheránus tanok növekvő fenyegetésére. Tekintsék meg a 13-14. században épült, komor román-gótikus Duomót, valamint a Castello del Bounconsigliót, az ország egyik legpompásabb kastélyát, a hercegérsekek székhelyét, akik századokon keresztül uralkodtak a város felett. A kastély az óváros peremén áll, és több fallal körülkerített palota alkotja. Jelenleg a helyi művészet múzeumát rendezték itt be.

Lavarone Trentótól délkeletre fekszik. A város környékén sűrű, sötét erdők, hegyi legelők és tavak terülnek el, s izgalmas alakzatokat növesztő cseppkőbarlangok nyűgözik le a turistát. A tavak nyugodt elmélkedésre csábítanak. Sigmund Freud, a pszichoanalízis atyja is a kis Lago di Lavarone partján sétálgatva töprengett a lélek és az emberi viselkedés kapcsolatáról.

A Trentótól északra húzódó Paganella-hegységet sokan a legszebb olasz hegyvidéknek tartják. A masszívum lábánál csillognak Terlago, Santo és Lamar tavai. Még délebbre fekszik a Lago Toblino, majd innen rövid gyalogút vezet el Ranzóba. A kis faluból lélegzetelállítóan szép körpanoráma nyílik a környező tavakra. Az ambiciózusabb túrázók kövessék a translagorai túraútvonalat, amely átvezet a vad Catena dei Lagorai vidéken a tartomány keleti felében, miközben egyik csöndes tengerszemet a másik után hagyja el.

A történelem iránt érdeklődők talán fel szeretnék keresni a Lago di Ledrót közvetlenül a Lago di Garda (Garda-tó) nyugati tőszomszédságában. Máig láthatók itt a bronzkori cölöpházak maradványai, s a helyi múzeum bemutatja a hajdani falu szerszámait, csónakjait és egyéb régészeti leleteit. A Garda-tó északi csücske Trentino tartományba esik. Mivel kitiltották innen a motorcsónakokat, békés vizekre számíthatnak.

Trentino és az Adige völgye útleírás II. ITT.

 

Még több információ: www.ladige.it, friss hírek, időjárás és tudnivalók részletesen.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük