Südtirol, Trento stb. kényszerű beolvadása

Megmaradtak tehát a német-osztrák hagyományok, kultúra és nyelv, hiába követett el mindent az első világháború után Mussolini ezek kiirtására. A diktátor nem csupán a városok, hegyek és folyók neveit változtatta olaszra, de oly messzire ment, hogy olasz családnevek felvételére kényszerítette a dél-tiroliakat. Betiltották a német nyelvű oktatást, a kormányhivatalokba olaszokat ültettek, a nagyvállalatok élére olaszokat állítottak, s tömegesen telepítették ide az olaszokat az etnikai egyensúly megváltoztatására.

A dél-tiroliak mindennek ellenére foggal-körömmel ragaszkodtak hagyományaikhoz, mi több, az 1960-as években még terrorcselekményektől sem riadtak vissza annak érdekében, hogy nagyobb autonómiát harcoljanak ki tartományuk számára. Ma ismét békésen élnek egymás mellett német ajkúak és olaszok, elfogadva, sőt megbecsülve kulturális különbségeiket. A tartomány hivatalosan kétnyelvű.

A kultúrák keveredése csak egyik oka Trentino-Alto Adige sokarcúságának. Keleten és északon a sziklás Dolomitok lélegzetelállító ormai uralják a tájat, míg a középső és déli vidék hullámzó zöld lankáit szőlőskertek és gyümölcsösök borítják. Kastélyból nem kevesebb mint 350-et számlálnak errefelé. Akadnak köztük málladozó, ódon várak, és vannak szépen helyreállított, takaros épületek, amelyekben éttermeket, szállókat vagy a vidék történetét feldolgozó múzeumokat rendeztek be nagy szakértelemmel.

Südtirol térképe:

Tirol térképe:

Tájak:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük