Taranto látnivalói, története, tudnivaló fórum

A spártai Taranto

Tarantót, az ősi Taraszt spártai tengerészek alapították i. e. 706-ban, s az i. e. 4. századra 300 000 lakosával és 15 km kerületű városfalával ez lett Magna Graecia legnagyobb települése. Sok szomszédos városhoz hasonlóan Tarasz is a pithagoreus bölcselet központjának számított, s olyan nagyságok látogatták, mint Platón és Arisztoxenész (az első zenei értekezés szerzője). A város súlyos károkat szenvedett a második világháborúban, és jelenleg itt üzemel Európa egyik legfontosabb vasgyára. Az óvárost csatornák szigetelik el a modem iparnegyedektől.

Az újvárosban áll a Museo Nazionale (restaurálják), amely nagyszerű ókori emlékeivel a Nápolyi Régészeti Múzeum után a Dél második legfontosabb múzeuma. Gyűjteményébe görög és római szobrok és csodálatos római mozaikok tartoznak, többek között egy oroszlán és egy vadkan küzdelmét megjelenítő töredék. Az 1. emeleten rendezték be az ország legteljesebb ókori kerámiatárlatát. Külön érdeklődésre tarthatnak számot a proto-korinthoszi kenőcsös dobozok, amelyeket geometrikus minták és emberi alakok díszítenek; a korinthoszi vázák és egy ritka lakóniai kupa az i. e. 6. századból, melynek díszítésén sugár irányban szétúszó halak láthatók, végül pedig a szép számú vörös és fekete alakos attikai váza.

Taranto óvárosában a San Domenico Maggiore templomot II. Frigyes alapította 1223-ban, majd Giovanni Taurisano építette át 1302-ben, s a barokk időkben is sokat változott. A közeli Via Cariatin élénk forgalmú halpiac működik. Taranto Duomója öt szép mozaikpadlóval és antik oszlopokkal dicsekedhet.

Akinek van ideje, ugorjon el a közeli Massafrába (21 km). A városka kora keresztény barlangtemplomairól nevezetes, amelyeket a városközponton átkígyózó mély vízmosás oldalába vágtak. A Santuario della Madonna della Scala, mely egy 12. századi Ma¬donna gyermekével freskót őriz, barokk lépcsőn érhető el a városközpontból. A vízmosás végében terül el a Farmacia dél Mago Gregorio – a barlangoknak és az alagutaknak ezt az útvesztőjét valaha gyógyfüves raktárnak használták a barátok. Kérdezősködjenek a városban, hogy juthatnak el ide és a barlangtemplomokba. Massafrából mellékutakon (37 km) vagy Tarantó-tól autósztrádán (22 km) juthatnak Grottagliébe. A hegytetőre épült városkában megnézhetik, hogyan készítik a fazekasok az agyagkorsókat, tányérokat, tálakat és bögréket, amelyeket aztán a környék ajándékboltjaiban árusítanak.

Puglia, hivatalos turisztikai portál: www.tarantoturismo.it, rendezvények, látnivalók és programok, események részletesen.

Közeli városok, környéke szállás vagy látnivaló ajánlóval: Pulsano, Massafra, Talsano, Leporano, Crispiano, San Vito, Lama, San Giorgio Ionico, Chiatona, Lido Azzurro, Casa Monte dei Tèrmiti és Monteiasi.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük