Stavros, Sztavrósz apartman és hotel nyaralás vélemény

Sztavrósz Chalkidiki vagy Kréta?!

Stavrós, Sztavrósz (Σταυρός) – Ano Stavros Thesszaloniki centrumától 85 kilométerre, a Chalkidiki-félsziget keleti bejáratánál található, Krétán is kereshetjük hiszen ott is van egy ilyen névvel illett hely, busszal vagy repülővel is utazhatunk ide Görögországba. A Ryanair járatokkal most olcsón, gyorsan és kényelmesen elérhető Budapestről is. Budapest és Stavros távolsága kb. 1064 km autóval. Az utazási idő kb. 10 óra és 25 perc. Az online útvonal tervezés sokat segít, pl.: GoogleMaps, Viamichelin ezek a profi rendszerek az olcsó (ingyenesen használható), szép vagy a leggyorsabb utak feltérképezésére egyaránt használhatóak, autópálya díjak, üzemanyag árak stb..

Szálláshelyekről magyarul, kedvezményes lehetőségek kigyűjtése, szerencsére folyamatosan vannak napi és heti csomag akciók az egyénileg (utazási iroda nélkül) utazók részére: Stavrós – Halkidiki hotelek ITT – Jó hely például az Electra Hotel – 3***- leírás és képek ITT – minden hiányossága ellenére jónak értékelik a vendégek. Vendég élménybeszámolók, értékelések tekinthetőek meg a piros linkre kattintva. Rihios Hotel 2** (jó elhelyezkedés és ár/érték arány).

Hotel Rihios
Ammolithos

Tekintsünk bele az egyénileg foglalható szálláshelyek kínálatába! Az összes árajánlat egy helyre kigyűjtve rendezetten: Chalkidiki szállások kedvezményesen ITT – itt a piros linkre kattintva ár és népszerűség szerint szintén böngészhetsz. Egyszer-egyszer inkább egy önellátó apartman és gyakrabban egy félpanziót kínáló akciós hotel ajánlatát érdemes választani. Néhány kicsi, új szálloda az utazási irodai katalógusokban tekinthető meg (2011-es Apollon Travel).

Leírás, útikalauz:
Az utóbbi években a magyar vendégek törzshelyeként híresült el az északi Stavros. Észak-Görögország legnépszerűbb üdülőhelye, ahol a helyi boltosok udvariasságból már magyarul köszöntik a betérőket. A város az utóbbi években rohamos fejlődésnek indult, vonzó tengerpartja mellett, minden és mindenki a turisták fogadására és kiszolgálására rendezkedett be. Sokan évről-évre visszatérnek ide, mert a hangulatos városka minden korosztály számára tartogat szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget.

Electra

Keresés gyorsan, szálloda szoba és apartman: Hotel foglalás egyénileg online a krétai Stavroson – Ájosz Onúfriosz – garantáltan jó internetes ajánlatok, sok-sok ajánlat keresi Önt. Keressen online, ha nem akar az utazási irodák hetes turnusaihoz, vagy a szűk kínálatukhoz igazodni! Kezdje itt a foglalást még időben egy piros linken keresztül! Apartman és szállodai szoba foglalása online kedvezményekkel hotel az öt csillagos üdülő, nyaraló komplexumban, jó leírás található képekkel itt: Perle Resort Hotel & Health Spa Marine ***** – külső, belső medencék és gyógy szolgáltatásokkal. A közeli Porto Veneziano***Chania egy kedvelt három csillagos hotel, ahol még a francia, spanyol és az olasz vendégek jól érezték magukat, a hálózat függők wifi-t (ingyen internetet) kapnak. Akrotiri-félsziget strandjainál található a Zorba (szállodai szobák és studio apartmanok). Nanakis Beach – strand apartmanok sokakat vonzanak a csodálatos elhelyezkedés, környezet miatt. A tengerre néző kilátást érdemes néha kifizetni, sokaknak az ~1500-3000 Ft/os napi felár megtérül, annyira sikerül itt feltöltődniük 1-2 hét alatt.

Bár a település maga nem túl nagy, jobbára két utcában összpontosul az összes üzlet, ahol mindent be lehet szerezni, a közelben számos turistalátványosság várja az érkezőket. Ha mégis Stavrosban maradnánk, tekintsük meg a város ófaluját, melyet fent a hegyen találunk, ahonnét nagyon szép a kilátás. A látványért megéri felmenni ide, akár gyalogosan, akár kisvonattal. A korán kelőket a reggeli kikötő látványa lenyűgözheti, a helyi halászok nyüzsgése maradandó élményt jelenthet.

A robogó bérlés viszonylag olcsó, ezekkel a járművekkel könnyen bejárhatjuk az egész környéket. Ha nemcsak a tenger és az üdülőváros nyugalmát szeretnénk élvezni, érdemes egy kicsit messzebbre elkirándulni. Remek hajóutak közül választhatunk. Ellátogathatunk például a kizárólag férfiak által lakott Athos-félszigeten lévő kolostorokhoz. A zárt vallási közösség pompás építményeit ugyancsak a tenger felől lehet megtekinteni, a nyolc monumentális építmény és a tenger hullámai által ostromolt táj, azonban valóban megéri a látogatást. Az Athosz-hegy vonulata Halkidiki legkeletibbre eső félszigetén nyúlik el, az Agios Oros öbölben hajózva már messziről feltűnik a hegy 2026 méteres, fenséges csúcsa. Az összesen húsz kolostorból álló köztársaság 1913-ig török uralom alatt állt, majd az 1912- 1913. évi balkáni háborúk során a görög hadsereg foglalta el, ám a Szent Hegyet már akkor semleges, önálló állammá nyilvánították. A köztársaság irányítását a Szerzetesi Tanács látja el, élén annak elnökével. Egy 1060-ban kelt, máig érvényes bizánci bulla szerint, nemcsak nőknek, gyermekek és eunuchok számára tilos területére lépni, sőt azok a hajók, amelyek fedélzetén nők tartózkodnak, csak 500 méterre közelíthetik meg Athosz partjait.

Ugyancsak érdemes felkeresni Kavala városát, mely ókori aquaductjáról, váráról és török óvárosáról híres. Itt született Mehmet Ali, Egyiptom királya, szülőháza látogatható. A tradicionális, régi házak, a múlt kontrasztját, a város modern bevásárló negyede adja a nyugati oldalon.

Élményekben dúskáló kirándulást tehetünk a Meteóráknál, mely a legnevezetesebb látnivalók egyike Görögországban. Sajátságos környék, tele gigantikus torony- és csipkealakú sziklákkal. A Meteora egyébként „levegőben lebegőt” jelent, mely az égbolt közelébe nyúló sziklák csúcsaira utal. A Meteorákon huszonnégy bizánci kolostor található, melyek egyenként 600 évnél idősebbek, a környék ennek köszönhetően igen híres zarándokhellyé vált. Semmit nem von le a hely értékéből, hogy a kolostorok közül ma már csak ötöt használnak a szerzetesek. 1920-ig ezeket az épületeket csak létrákon lehetett megközelíteni. A létrák egyenként 30 méteresek, vagy ennél magasabbak voltak, némelyiket a sziklákhoz rögzítették. Ma már hosszú, sziklába vájt lépcsősorokon és mély szakadékokat áthidaló hidakon juthatunk fel. Megéri a sétát, hisz ezek a kolostorok gazdag ikonosztázaikról és 16. századi freskóikról nevezetesek, nem beszélve a bizánci császárok ajándékairól, keresztekről, amulettekről, kézzel írott kódexekről, melyeket a fenséges templombelsők rejtenek. A belépés csak illő ruhában engedélyezett, hölgyek hosszú szoknyát, nadrgot és hosszú ujjú pulóvert, zárt cipőt vigyenek magukkal, és az urak se próbálkozzanak rövidnadrágban, mert biztos nem fognak bejutást nyerni.

Stavrosban sportpálya található, ahol a kosárlabdázni, teniszezni vagy akár futballozni lehet. Több diszkó, némelyik ingyenes belépéssel és üdvözlőkoktéllal, étterem, taverna, üzlet és kávézó várja a turistákat, így nem csoda, ha mindenki jól érzi magát errefelé, a fiatalok nagy kedvence ez, mert egy kis vidám csapattal gyorsan megy a feloldódás töménytelen alkoholozás nélkül. A helyiek külön görög esteket szerveznek a turistáknak, ahol nemcsak az eszem-iszomból, a közös görög táncokból kivehetjük a részünk. Bármennyire fapadosra és költséghatékonyra tervezünk egy nyaralást, ezt mindenképpen vegyük számításba, sőt ott még egyéb meglepetés érhet, ami megér néhány extra euro-t! Nem csak Zorba érzés, végtelen görög öröm.

Stavros időjárása, előrejelzés hőmérsékletekkel, szinte garantált a jó idő, aki az esőtől fél, azon talán egy ouzo segít: www.zoover.co.uk/greece/crete/stavros/weather.

Zoomolható térkép – Ano Stavros (Άνω Σταυρός – Google Map)

Nemzetközi repülőterek távolsága a központtól (belváros centruma): a Szaloniki repülőtér (SKG – Thesszaloniki) 63.4 km és a Kavala Megas Alexandros repülőtér (KVA) 82.8 km.

Közeli települések, nyaralóhelyek még, Stavros környékén nyaralás lehetőségek és távolságuk a központtól légvonalban: Nea Vrasna (~4 km), Asprovalta – Aszproválta (~6 km). Vrasná 5.6 km 1, Rendína 7.3 km 1, Olympiada 10.2 km 3, Arnaía 22.1 km 2, Taxiárkhis 30.2 km 1, Planá 33.5 km 1, Vrástama 36.2 km 1, Néa Ródha 36.5 km 3, Pyrgadikia 37.1 km 1 és Metangítsion 37.4 km 1. Továbbá, illetve magyarul: Néa Vrazná, Lutrá Vólvisz, Ofrínio, Vrazná, Olímbiáda, Arnéa és Sztratóni.

Ajánlott oldalak, linkek még:
Utazás, utak és fakultatív programok busszal
Wiki (görög nyelven)
MyVacations (angol)

Még több magyar lap.hu info.

Egy hozzászólás a(z) “Stavros, Sztavrósz apartman és hotel nyaralás vélemény” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Görögország nevezetességei, látnivalói és adatok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.