Split látnivalói, Horvátország utazás tervek

Diocletianus-palota

Az egyik legjelentősebb látnivaló a világviszonylatban is egyedinek számító fehér márványból készült, római kori Diocletianus-palota, ami az UNESCO világörökség listáján is helyet kapott. Diocletianus császár visszavonulása után, 293-ban építette a 300 ezer m2 területű luxus palotát, ahol élete utolsó éveit töltötte, s ami helyet ad mauzóleumának is. A palotában található a Peristilium, egy korintoszi oszlopokkal díszített udvar, ahol Diocletianus vendégeit fogadta. A palota falai között a tulajdonképpeni óváros helyezkedik el.(4 oldalról is megközelíthető: a Tengeri Kapun (délről), az Aranykapun (északról), az Ezüstkapun (keletről), és a Vaskapun (nyugatról)

Szent Doimus / Sveti Duje Székesegyház, templom
A székesegyház Split védőszentjéről, Szent Dujmóról kapta a nevét, aki Diocletianus alatt halt vértanúhalált. A templomban magyar vonatkozással is találkozhatunk: a főkapu felett két kőkoporsó van elhelyezve, melyekbe IV. Béla magyar király lányainak, Katalinnak és Margitnak a földi maradványai vannak befalazva, akik a tatárok elől menekülve a közeli Klissza (Klis) várában vesztették életüket.A székesegyház a VII. századtól keresztény templomként működik.

Nini Gergely püspök szobra:
A hatalmas méretű szobor, amely Split egyik leghíresebb nevezetességének számít, Ivan Mestrovic szobrászmester 1929-es alkotása. A 10. században élt püspök tagadta a pápa hatalmát, és az egyházi szertartásokban bevezette horvát nyelvet az addig kizárólagosan használt latin helyett. Ez a horvát nyelv fejlődése, és a horvátországi egyház megerősödése szempontjából egyaránt fontos lépés volt. A babona szerint a szobor nagylábujjának megérintése szerencsét hoz, és hogy mennyien hisznek ebben, az látszik a nagylábujj eltérő színéből.

Split főtere (óváros, központ): Narodni Trg., Pjaca:
Split főterén állva szinte Velencében érezhetjük magunkat, nem csak a velencei paloták miatt.

Marjan hegy:
A város északnyugati részén magasodó, 178 méter magas Marjan hegy tetején lévő kilátóból lélegzetelállító panorámában gyönyörködhetünk. A hegyre azonban nem csak a kilátás miatt érdemes felmenni: a mediterrán növényzet, és a fenyő- és tengerillatú friss levegő miatt is.

Szálláshelyek Split ITT, spliti szállások, hotel, apartman és családi panzió szoba kategória is egy helyen, garantáltan kedvező, online foglalható kedvezményes árak egész évben, télen-nyáron, előszezonban és főszezonban. Split város és környéke nyaralás ajánlatai, napi és heti csomag árak egy helyen egyéni vendégek részére.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.