Sliač – Szliács szállások, fürdő és nevezetességek

Sliač – Szliács

Útleírás, látnivalók és nevezetességek – események, hírek, program ajánló és képek. Miért jó ide foglalni? Részletes válaszok és szállás ajánló alább.

Számomra kedves hely, pedig alig tapasztaltam róla valamit, kétszer átszeltem kerékpárral, és a szép lányok elterelték a figyelmem a részletekről. A lényeg, hogy a fürdőváros, gyógyüdülő központ, ide a hosszú hétvégés (vagy hétköznapi) wellness-kirándulós programot bátran ajánlom mindenkinek. Ha nem foglalunk előre szállást Szlovákiában, akkor legalább ezt az egy szót jegyezzük meg ‘Ubytovanie‘, magyarul szállás, egy apró falusi vendéglátónál tudunk spórolni a hotel és panzió árakhoz képest. A 18 lukú Tri Duby golfpálya persze más irányt mutat, előre az anyagilag gazdag nyugat felé kinn a friss levegőn, itt céges rendezvények, oktatási programok is vannak a golf-tanítás és versenyek mellett.

Szállás ajánlatok összehasonlítása gyorsan, egyénileg: Sliač – Szliács szállások, minden ajánlat ITT. A város és környéke, hotel, kis szállodák, olcsó magánszállás kiadó szoba, panzió, lakások, konyhás apartman, kis egyszerű és tiszta vendégház és turista- / diákszállás interneten elérhető, a közvetlen elérhetőségeket a visszaigazolás tartalmazza. A látványosságok, kiemelt helyek közelében egyszerűen tudunk keresni.

Lásd. pl.:
– Villa Green (8 lakóegység, szobák és apartmanok, központi helyen, Wiki internet az árban, modern stílus)
– Villa Golf (6 szobás mini panzió kétágyas szobákkal, abszolút családias tiszta)
– Hotel Kaskady 4**** (wellness és sport a 93 szobás helyi elit, drága üdülőben)
– Apartmanove vilky Kaskady (4 db, egy hétre foglalható nyaralóház, a 200 m²-es egységek 4 főre heti 1960 euróért reggelivel, fürdő és fitneszterem belépőkkel luxusnak nevezhetőek)
– Kúpeľný Hotel Palace ***- (214 db szobás óriás, a szolgáltatáshoz képest drága, reggelivel jónak tűnik, félpanzióval picit drága)
– Penzión na Rožku (ez az egyik legolcsóbb panzió, kétágyas, háromágyas és apartman elhelyezés)

Szilács (Sliač) a Szlovákiában található Besztercebányai kerület Zójomi járás egyik turisztikai szempontból kedvelt városa. A település Zólyomtól északra mindössze öt kilométernyi távolságra, a Garam nevű folyó két partján, a Lukavica-patak torkolatának a közelében fekszik. Közel negyven négyzetkilométeres területe három kataszteri területre és négy településrészre oszlik, ezek Garamhalászi (Rybáre), Szliácsfürdő (Sliač-kúpele), Hajnik (Hájniky) és Számpor (Sampor). A községterület két, egymással össze nem függő részre oszlik, Garamhalászi-Hajnik és Számpor katasztere közé Nagyrét község területe ékelődik.

Szolvákia ezen térsége nyáron, a hőség elől menekülőknek, és télen a síelni vágyóknak ideális úticél, itt a terület jelentős része hegyvidék, északra teljes egészében a Kárpátokat találjuk.

Utazás képek, kedvcsináló fotók, élménybeszámoló és szállás:

A Besztercebányai kerület Szlovákia középső részén található, országunkkal is határos terület, és északi szomszédunk legnagyobb közigazgatási egysége. A kerület legnagyobb része a Gömör–Szepesi-érchegységben terül el, ezért itt vannak az ország nagy bányavárosai. Fő folyói a Garam, ami mentén Szilács is épült, és az Ipoly, utóbbi egyben a terület déli határát képezi Magyarország felé.

A Zólyomi járás a kerület nyugati felének közepén található, ahol a leletek tanúsága szerint már az időszámításunk előtti második évezredben éltek emberek.

Szliács 1960-ban jött létre Garamhalászi és Hajnik községek egyesítésével. A hely főként fürdőjéről nevezetes, de egyéb kulturális látnivalókkal is szolgál.
A város részét képező Szilácsfürdő a központtól keletre mindössze egy kilométernyire fekszik egy erdős domboldalon. A festői környezetben fakadó forrásokból, melyeknek hőmérséklete 25-33C°, olyan erővel tódul a szénsavgáz, hogy a víz forrni látszik, és a fürdőzőket állandóan legyezni kell, ezen vasas hévvizek a legnagyobb ritkaságok közé tartoznak és egész Európában. Vizét kén-hidrogénkarbonát-, meszes-magnéziumos-, karbonátos- hipotóniás- és magas kovasav- tartalmú víz alkotja. A szív-, érrendszeri, civilizációs, vérkeringési és az emésztőrendszeri megbetegedésekben szenvedő betegek gyógyítására alkalmas. A József-forrás és Dorottya-forrás vizei italul is szolgálnak, az előbbi nagy mennyiségben kereskedelmi forgalomba is kerül.

Fürdőzés előtt, után némi kulturális ismeretre szert tehetünk, ugyanis Habsburg Albrecht főherceg a gyógyforrás közelében építtette 1855-ben a Szent Hildegárd kápolnát.

Hajnik, mielőtt 1960-ban Szilács része lett, önálló szlovákiai község volt. Ma a hely nyugati városrészét alkotja a Garam jobb partján, egybeépülve Garamhalászival. Hajnik a legnagyobb Szliács három kataszteri területe közül, területe több mint huszonöt négyzetkilométer. Itt áll már a tizenharmadik század óta a gótikus stílusban épült Szent Miklós templom, amely egy éthajós templom háromoldalú apszissal és tizenötödik századi részletekkel. Továbbá ezen a területen építettek még a tizenötödik-tizenhatodik században egy kétemeletes kastélyt is, ami a mai napig jó állapotban megtekinthető.

A város viszonylag fiatal evangélikus templomát 2003-ban építették, modern egyházi jellegű látványosságként várja hívőket, és az érdeklődőket.

Szilács egy kedves kisváros, sokat fejlődött üdülőváros Szovákia területén, ahol kellemes környezetben pihenhetjük ki a stresszes mindennapokat. Miután a meleg vizű fürdőben megszabadultunk a fájdalmainktól, oldottabb hangulatban élvezhetjük a zöld környék békéjét, és a kulturális látnivalókat.

2011-ben 5117 állandó lakosából 4592 szlovák volt, én találkoztam itt 2008-ban magyar szóval, ami nagyon-nagyon ritka.

Környéke, környékén szállások, közeli települések online foglalás lehetőséggel: Besztercebánya, Zólyom, Körmöcbánya, Úrvölgy, Királyka, Vágkirályfa, Tajó, Garamszeg, Farkaspetőfalva, Kovácsfalva, Végles és Pónik.

Nagy, nemzetközi repülőterek viszonylag távol találhatóak innen.

Budapest központja és Sliač / Szliács távolsága kb. 165 km autóval, 2 és fél óra jó időben, néhány autópálya szakasz segít útközben, a többség hegyvidéki normál főútvonal szép tájak között. Az online útvonal tervezők sokat segítenek nekünk, pl.: Google, Viamichelin a profi útvonalterv készítők az olcsó (ingyenesen használható) vagy a leggyorsabb utak feltérképezésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük