Zvolen szállás – Zólyom utazás, látnivalók

Zólyom (szlovákul Zvolen) modern szlovák város, a Besztercebányai kerület Zólyomi járásának székhelye. Besztercebányától 18 kilométerre, a Garam folyó kanyarulatában fekszik. Fejlett fafeldolgozó-iparral rendelkezik, az erdészetre, a faiparra és a környezetvédelemre szakosodott felsőoktatási és kutató intézményeknek is otthont ad. Nevét az avar sólyom szóból eredeztetik.

Nézz körül néhány perc alatt valamely konkrét dátumra! Rajtad a sor: Zvolen szállás hotelben ajánlatok, teljes lista kereshetően ITT. Garantáltan a legjobb árak online azonnali visszaigazolással egyénileg utazóknak és kis csoportoknak.

Zvolen online szállásfoglalás ajánlat magyarul: Zvolen hotele ITT: A város nem bővelkedik a szálláshelyekben, a környező falvak és Banska Bystrica (Besztercebánya) szállásolja el a legtöbb vendéget. Hotel Polana Zvolen, Hotel Králová ***, diákszálló (kollégium) és még a környékbeli városok kínálnak jó alternatívát.

Zvolen Zólyom Altsohl felújított belvárosa

A vármegye névadója, a település első vára, Pusztavár, mely a mai várostól délnyugatra emelkedő hegygerincen épült, a 11. században. Falai közt halt meg 1095. június 29-én Szent László király. A települést az írásos emlékek először 1243-ban említik. Zólyom jelentősége akkor nőtt meg, amikor szomszédságában 1370 és 1382 között felépült a megerősített királyi kastély. Nagy Lajos király ide hívta össze a lengyel rendeket. Ebben az időben a város kereskedelme és kézműipara is fejlődött. 1440-ben Giskra serege foglalta el, a várat csak Hunyadi Mátyás tudta visszavenni 1462-ben. Hunyadi János a várral átellenben a Strázsa-hegy 444 m magas csúcsán épített várat 1451-ben, amelynek maradványai ma is látszanak. 1620-ban majd egy évig itt őrizték a Szent Koronát, Bethlen Gábort az itteni országgyűlésen koronázták magyar királlyá. A törökveszély idején, a 17. század második harmadában erődrendszert építettek ki a város körül, amely sokáig meghatározta a város és a nagy téglalap alakú főtér formáját is. A vár később hosszú időre az Eszterházy-család tulajdonába került, tőlük csak 1802-ben szerezte vissza a királyi kincstár. Helyreállítása nagyrészt megtörtént. 1944-ben a Szlovák Nemzeti Felkelés egyik központja volt. A Zólyomi vár mellett álló Hurban páncélvonat, melyet a helyi vasúti műhelyben építették 1944-ben, máig ennek emlékét őrzi.

A város domináns épülete és jelképe a zólyomi vár. A vár helyiségeit jelenleg a Szlovák Nemzeti Galéria használja, értékes gótikus, modern festmény- és műtárgygyűjteményét állítva itt ki. A Klasszikus európai művészet című állandó kiállításhoz tartoznak Lőcsei Pál mester műveinek másolatai, gótikus falfestmények másolatai és az európai képzőművészeti válogatás. Nyaranta a vár udvarán színházi előadásokat is rendeznek a Zólyomi Várjátékok színházfesztivál keretein belül. A vártól északra található a Szlovák nemzeti felkelés tér, (Námestie SNP), egyike Szlovákia legnagyobb téglalap alakú tereinek. Központi épülete a 14. század végén, eredetileg gótikus stílusban épült Szent Erzsébet-plébániatemplom.

Ha Zvolen legrégebbi történelmi műemlékére, a Puszta vár romjaira vagyunk kíváncsiak, bizony, el kell hagynunk a város központját s a Zólyomtól délnyugatra emelkedő Javoire hegység felé, kell, vegyük az irányt. Ha Zólyomban járunk, érdemes még felkeresni a 15. században emelt óhegyi kegytemplomot. Az 1710-ben protestáns kézre került templom kegyszobrát a legendák szerint ekkor az erdőbe menekítették egy fa belsejébe. Amikor visszakerült régi helyére, a fa tövében forrás fakadt, ahol számtalan csoda történt. Az 500 éves kegyszobrot, azóta is zarándokok tömegei látogatják. A kegyhelyen ezenkívül hat kápolna és kálvária-kápolna is található, melyek a 19. század folyamán épültek.

A főtér és a belváros most már igazi érték, a felújítás révén igazi látványosság, ahol érdemes megállni az átutazóknak is, és például a nagyon igényes szendvics bárban kérhetünk egy óriás szendvicset.

A város középiskolája és kollégiuma sok diákot szolgál. Most már alig hallani magyar szót, ez is teljesen szlovák terület lett, ami kicsit szomorú, de elfogadható egyelőre tényként.

Szálloda keresés itt és a környéken: Zvolen szállás ITT. Települések a közelben: Szliács 5.2 km 5, Garamszeg 7.5 km 1, Kráľová 10.0 km 1, Besztercebánya 16.7 km 15, Királyka 18.2 km 1, Garamszentkereszt 19.6 km 1, Körmöcbánya 20.5 km 3, Selmecbánya 22.7 km 18, Svätý Anton 23.7 km 1, Úrvölgy 25.0 km 1, Vihnye 26.2 km 3 és Hodruša 26.6 km 2.

Repülőterek távolsága légvonalban a belváros központjától:
Sliač repülőtér (SLD) 6.4 km, Piešťany repülőtér (PZY) 96.0 km, Poprad-Tatry repülőtér (TAT) 98.0 km.

Más panzió: www.frankohotel.sk/ itt angolul vagy németül kérhetünk ajánlatot.  A sportcentrumban a több éjszakás vendégeket részesítik előnyben, esetleg egy-egy csoportot 1 éjszakára is szívesen fogadnak: www.sportcentrum-ekoma.sk . A környék nagyon szép és kellemes kirándulóhely, amit kerékpáros és gyalogos hegyi túrákhoz is bátran ajánlhatunk.

Időjárás előrejelzés, hőmérsékletek: www.weathercity.com/sk/zvolen/.

Zoomolható térképe:

Zvolen szállás ajánló, időjárás és kirándulás, utazás Szlovákiában a régi Zólyom városába, térkép, látnivalói, a régi vár és még több: hu.wikipedia.org/wiki/Z%C3%B3lyom#L.C3.A1tnival.C3.B3k.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük