Bitola szállások, utazás ajánló blog-fórum

Bitola

Bitola a Macedón Köztársaság, avagy ismertebb rövid nevén Macedónia második legnépesebb városa, egyben a Pelagonia régióban található Bitola járás székhelye. A város az ország déli részén helyezkedik el Görögország határához közel.

Szállás ajánlatok összehasonlítása gyorsan, egyénileg: bitola szállások, minden ajánlat ITT. A város és környéke, hotel, kis szállodák, olcsó magánszállás kiadó szoba, panzió, lakások, konyhás apartman, kis egyszerű és tiszta vendégház és turista- / diákszállás interneten elérhető, a közvetlen elérhetőségeket a visszaigazolás tartalmazza. A látványosságok, kiemelt helyek közelében egyszerűen tudunk keresni.

A piros linken keresztül megkapjuk a foglalható szálláshelyek listáját, korábbi vendégektől értékelés fórum: Bitola szállások, hotel és apartman árak összegyűjtve az internetről leírással ITT – közeli, kertvárosi üdülő kemping, panzió és apartman (kiadó ház, lakás és nyaraló villa) ajánló. Kis 10-20-50 fős csoportok részére a hotelkereső kínál szabad szobákat. Az utazás élménybeszámolók sokat segítenek a fotók mellett a döntésben az online egyéni szállásfoglalásban. Az árak gyűjtőhelye, garantáltan jól működő szálloda, szálláskereső online rendszerekből. Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive üdülés / nyaralás csomagok.

Útleírás, látnivalók és nevezetességek – események, hírek, program ajánló és képek. Miért jó ide foglalni?

Macedónia egy Balkán-félszigeti, tengerparttal nem rendelkező állam. 1991 előtt Jugoszlávia legdélebbi tagköztársasága volt, határai meghúzására 1945-ben, a jugoszláv köztársaságok területének kijelölésekor került sor. Az országban élő macedónok a déli szlávok közé tartoznak, nyelvük a bolgárokéval mutat közeli rokonságot, pontosabban szinte megegyezik vele, ezért vitatható, hogy a macedónok nem bolgárok-e. Az ENSZ, a KEK, az EBESZ, a Nemzetközi Valutaalap tagja. Csatlakozási kérelmet nyújtott be a NATO-hoz és az Európai Unióhoz.

Az ország szinte teljes területe hegyvidék, eltekintve a Vardar folyó völgyétől és néhány egyéb, kisebb völgytől, mint a Bregalnica és a Strumica völgyei. A karsztos hegységben fekszik a Tetovoi-polje illetve a Bitolai-polje, legmagasabb pontja a Korab-hegységben található. Az ország az Égei-tenger felé nyitott, tágas medencéjét közepes magasságú röghegyek veszik körül. A Vardartól nyugatra húzódó hegyek és előhegyek a Dinári-hegységhez, a keletre lévő hegyek pedig a Szerb-macedón rögvidékhez tartoznak. Éghajlata a Vardar-völgyében rendkívül száraz, mediterrán. A hegyvidékek hűvösebbek és csapadékosabbak, ideális hely a nyári hőség elöl menekülőknek.
Bitola történelmi sokszínűségének köszönhetően főleg építészeti látványosságokban gazdag, turistaforgalmát is főleg ennek köszönheti. A városban sok történelmi épület nyúlik vissza számtalan történelmi korra, közülük a legfigyelemreméltóbbak szinte mind a török időkből származnak, de akad köztük néhány jóval fiatalabb nevezetesség is.
Ha sétára indulunk Bitola utcáin, mindenképpen útba kell ejtenünk a Širok Sokak nevű sétálóutcát, amely a Magnolia tér és a Városliget között húzódik. Az utcák étoldalról tradicionális építészeti műremekek szegélyezik, amelyek hűen tükrözik a város hangulatát.

Mindenképpen meg kell tekintenünk a város óratornyát is, amelynek pontos építési dátuma nem ismert. Egyesek nagyjából a tizenhatodik századra datálják, ugyanis ekkortájt keletkezett iratokban tesznek említést egy toronyóráról, de kétséges, hogy ugyanerről az építményről lenne szó. Mások úgy vélik, hogy egy időben épült a szintén itt található Szent Dimitrija templommal. A legenda szerint 1830-ban a török fennhatóságok hatvanezer tojást gyűjtöttek össze a közeli falvakból, azzal erősítették meg a torony kötőanyagául szolgált habarcsot.

A torony maga négyzet alapon áll, és harminc méter magasra nyúlik fel, a tetején egy négyszögletes terasz található vaskorláttal. Az építmény maga az év minden szakában impozáns látványt nyújt, de a legromantikusabb este, amikor bekapcsolják a fényeket.
A Szent Dimitrija templom 1830-ban épült a környékbeli kereskedők és iparosok önkéntes hozzájárulásával. A templom ritka szép belső térrel rendelkezik, bőven ellátták gazdagon díszített csillárokkal, megtekinthetjük bent a faragott püspöki trónt és a gravírozott ikonosztázt. A templom freskói két időszakból származnak, a tizenkilencedik század végéről és az első világháború környékéről.

A terület egyik legfontosabb történelmi műemléke a Heraclea Lyncestis nevű ősi település maradványa, amely a hellenisztikus időszakból maradt fenn. A Bitola város központjától két kilométernyire délre található romokat az időszámításunk előtti negyedik századra datálják.

A városközpont közelében található a Bezisten, a helyi fedett bazár, amelyet eredetileg a török időkben építettek. A Bezisten a város legrégebbi és legimpozánsabb törökkori építménye, amely számos kupolájával inkább egy erődre hasonlít, mint bazárra. Az építmény belső terét sokszor átépítették, modernizálták, hogy az újkori igényeket kielégíthesse, de jellegzetes külsejét eredeti állapotában meghagyták.
A Gazi Ajdar Kadi mecset az iszlám építészet bitolai képviselőinek legvonzóbb műemléke. A mecset az 1560-as években épült a híres építész, Szinán tervei alapján. Az épület az idők során súlyosan megsérült, de a helyreállító munkálatoknak köszönhetően mára nagyjából visszakapta eredeti megjelenését.

Bitola központjában áll a Jeni mecset homokszínű, négyzet alapú, kupolás épülete a hozzá tartozó karcsú, negyven méter magas minarettel. Az épületben ma állandó, és időszakos képzőművészeti kiállítások otthonául szolgál, amelyre érdemes vetni egy pillantást.

Az Ishak Cselebi mecset Kadi Ishak Cselebi öröksége, tágas udvarán főleg régi sírokat találunk.

A Deboj Bath nevű török fürdő építési dátuma nem ismert, és a történelem során egy ponton súlyosan megsérült, de a helyreállítás után visszanyerte eredeti fényét, így ma gyönyörű homlokzattal, két nagy, és több kisebb kupolával várja az érdeklődőket.
Bitola nagyszerű választás, ha Macedóniába tervezünk egy hosszabb kirándulást. A város bővelkedik kulturális, főleg építészeti jellegű látnivalókban, és akkor az egyéb programlehetőségeket, éttermeket, bárokat, múzeumokat még nem is említettük. Város portál, weboldalak macedón nyelven: www.bitola.gov.mk. Wiki angol: en.wikipedia.org/wiki/Bitola. Van egyeteme is, St. Clement of Ohrid University of Bitola: www.uklo.edu.mk.

Környéke, környékén szállások, közeli települések online foglalás lehetőséggel: Peštani, Prilep, Nižepole, Kruševo, Krklino, Magarevo, Resen, Konsko, Oteševo, Stenje, Openica és Ramne.

Repülőtér távolságok a központtól légvonalban: Ohridi Szent Pál apostol nemzetközi repülőtér (OHD) 52,6 km.

A környék zoomolható térképe, útvonalak keresése, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók, kiváló minőségben az interneten.

Budapest központja és Bitola távolsága kb. 948 km autóval, 10 óra 15 perc jó időben, a szerbiai határátkelések nehezen kiszámíthatóak. Az online útvonal tervezők sokat segítenek nekünk, pl.: Google, Viamichelin a profi útvonalterv készítők az olcsó (ingyenesen használható) vagy a leggyorsabb utak feltérképezésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.