Banska Bystrica, Besztercebánya szállás: panzió / hotel

Besztercebánya

Csodálatosan szép természeti környezet a Besztercebányai kerület, ami a szívem jó időre összezavarta, hiszen szép, nőies, ápolt és sportos 17-27 éves lányainak látványa majdnem egy mesébe rántott át, utána a 2008-2009-es pénzügyi válság idején a sötét oldal egy időre (vagy talán örökre ?) visszarántott a Földre. Az alkohol fogyasztás és a dohányzás terén ott is túlzásba esnek a fiatalok, ezt Európában nem kell magyarázni, ahol a fejlett ‘Nyugat’-on pusztítják leginkább magukat a lassan ölő szerekkel tömegesen (30-50%).

Még az 1970-es évek útikönyveiben úgy említik ezt a térséget, hogy az egész ország egyik legcsodálatosabb tája, legszebb fekvésű városa. Érezhetnénk, hogy ez túlzás, de egy 700 oldalas, részletes országleírást lapozgatva biztosra vehetjük, hogy itt van mit megnézni, szívünket melengető élményekre számíthatunk egész évben. Májustól október végéig mindenkinek ajánlom én is, aki a hideget és a havas időszakot szeretné elkerülni.

Az állandó lakossága 2017 elején 78635 fő volt hivatalosan. Itt is jellemző az elöregedés és az elvándorlás, de nem olyan nagy mértékben mint például Romániában, Bulgáriában vagy Magyarországon. Az egykori bányászváros a mai szlovák Banská Bystrica Közép-Szlovákia gazdasági és kulturális központja stabilan, ezer éves gazdagsága Európa szerte ismert, ahogy Körmöcbánya (a mai napig megvan a pénzverde és a múzeum) neve. Magyar lakossága alig maradt mostanra (egy-egy 80 év feletti asszony még értheti a nyelvünk, gyermekeiket nem tanították magyarul). A szép városban német szóból több lehet, ami szintén ritkaság.

Hotelek, szállások összehasonlítása online, árak, friss vendég vélemény, értékelés fórum: Banska Bystrica szálláshely árak ajánlóval ITT. Kattintson ide a piros linkre vagy az oldalsó szálláskeresőre! A gyors szálloda választásban segítünk, köztük panziók, családi apartmanok, kiadó lakások.

A vendég-fórumok, utazók véleményei alapján népszerű szállások, keresett szállodák Besztercebányán:
Hotel SAD ITT, turisticka ubytovna * (2013. márciusa óta foglalható, ingyenes parkolás, Selce és Kraliky sípályái kb 5 km-re, egyágyas, kétágyas és háromágyas, 20-21-27 m²-es kiadó szobák)
– Penzión Amarys (elegáns pici panzió központi helyen, stílusa kiváló)
– Hotel Kuria 3 *** (régi történelmi épület, közel a belvárosi sétálóutcákhoz)
– Penzión* ADONAI SLOVAKIA (panzió, itt ingyenes Wifi internet van)
– Hotel Dixon 4 **** (a történelmi belvárostól 2 km-re találjuk, kis csoportoknak kiváló)
– Hotel Národný dom 3 *** (Art Deco stílus, wellness, szauna)

panzió Amarys

A piros linken keresztül megkapjuk a foglalható szálláshelyek listáját magyarul: Banska_Bystrica, besztercebányai szállások, összes hotel és panzió árak leírással ITT. Szállodakereső és apartman lista: közeli, kertvárosi üdülő kemping, turistaház és apartmanok (kiadó ház, privát lakás vagy nyaraló villa) ajánlatokkal. Kis csoportok részére a hotelkereső kínálja a szabad szobákat. Az utazás élménybeszámolók sokat segítenek a fotók mellett a döntésben az online egyéni szállásfoglalásban. A korábbi vendégek élménybeszámolói, értékelései itt olvashatóak. Az az igazság, hogy egyes kedvezményes félpanziós szállás ajánlatok csak utazási irodán keresztül érhetőek el, és természetesen csak a kevéssé telített napokra. A környező hegyek kiváló kirándulóhelyek, szálláshely közvetlen elérhetőséget is ajánlunk alább, panziók, apartmanok és turista szállók mellett a kiadó privát szobák, magánszállások száma/minősége is fejlődik az EU csatlakozás, 2004. óta.

Art Panzió belvárosi kertvárosiA lenti térképen látható a Mestský park, ami közel van a sétálóutcához, és szép új családi panzió van mellette, amit a nyitás után volt szerencsém kipróbálni, az egyik legszebb szobát kaptam, ami a családi apartman része. Szlovák weboldal, németül jól tudnak, és angolul megértik az alapokat (Jan Bobok – info@artpension.sk): www.artpension.sk/kontakt.html, hivatkozzanak rám (Gábor Magyarországról), bátran ajánlom! 2008-ban jártam itt ősszel (kerékpárral érkezve), akkor már szépen fel volt újítva a belváros, közben még szebb lett, a hírekből láthatóan a válság ellenére szépen fejlődik.

Szállások és városok még a közelben: Hronsek 9.3 km 1, Staré Hory – Óhegy 11.4 km 4, Sliač – Szliács 13.2 km 2, Kremnica 17.5 km 1, Donovaly 17.8 km 3, Banská Štiavnica 36.5 km 4, Vyhne 36.5 km 1, Brezno 36.5 km 1, Valča 36.9 km 1, Prievidza 38.1 km 2, Bystrička 40.3 km 1, Martin 40.4 km 2 (távolságuk / szálláshelyek száma). 2-3-4 csillagos szállodák vannak itt, a legjellemzőbb a 3 csillagos panzió, egyszerű turista és kis szálloda típus.

Repülőterek távolsága a központtól légvonalban: Sliač (SLD) 10.4 km, Poprad-Tatry (TAT) 88.5 km és Piešťany repülőtér (PZY) 97.6 km. Kassa repülőtere (Košice-Barca) autóval 212 km, ami 3 óra, 3 óra 20 perces út autóval

A város történelme, története röviden:

Bizony közel 2000 éve írásban is megemlítik, mint hely, ahol bányászat folyik. Később királyi birtok, IV. Béla, III. Endre, Nagy Lajos, Hunyadi Mátyás, Károly Róbert, sokan jártak itt a híres nevek közül. 1500 Húsvétján tűzvész pusztította el a város jelentős részét, ami után reneszánsz stílusban történtek felújítások, utána is voltak komoly tűzvészek, ami miatt érezhetjük a mai napig, hogy furcsán váltakoznak a stílusok, a belvárosa egy műemlék rezervátum.

Banska Bystrica Érclelőhelyeit már a kvád törzsek kihasználták, a honfoglalás után bányatelepe a zólyomi vár tartozéka volt. A várost a 12. században németek alapították, jogait IV. Bélától kapta. A város fő bevételét a középkorig a bányászat képezi, ebben az időszakban Besztercebánya egyike a három leggazdagabb közép-szlovákiai bányászvárosoknak. A helyzet a 18. századtól változott meg, amikor rézérc helyett áttértek a vasérc feldolgozásra.  A második világháború idején, 1944. augusztus 29-én területén tört ki a fasisztaellenes szlovák nemzeti felkelés. A felkelésnek kettéhasadt szívre emlékeztető emlékmű állít emléket.

Besztercebánya látnivalók, fő nevezetességei:

A város főterét a felkelésről nevezték el. Színes kavalkádját a főtér fölé magasodó, 1552-ben épített, karcsú Óratoronyból csodálhatjuk meg. A jelenleg múzeumként működő Thurzó-ház ugyancsak a főtéren található.

Lenyűgözőek a Stefan Moyzes tér ódon építményei. A tér meghatározó építészeti látványossága az eredeti várfalakból fennmaradt barbakán és őrtorony. A tér másik kiemelkedő nevezetessége a 13. században épült, gótikus Szűz Mária mennybevétele plébániatemplom, mely értékes szárnyas oltáraival és gótikus keresztelőmedencéjével vonhatja magára a látogatók figyelmét. A városban közlekedő Pretórium turistavonat könnyű közlekedést biztosít a nevezetességek között.

A festői szépségű város mára ugyan modern metropolisszá fejlődött, mégis megőrzött valamit régi hagyományaiból. Ha Besztercebányán járunk, véletlen se mulasszuk el a híres Radványi vásárokat. A manapság kedvelt találkozási hellyé avanzsált rendezvényt, egykor a régió kézműves termékeinek szemléjére tartották, mely ma hívogató atmoszférájával csalogatja a turistákat.

A nagyon szépen kiépült belváros, a főtér környéke, ahol a kávéházak és éttermek seregét találjuk, igazi turista látványosság, itt a modern stílustól a hagyományos eleganciáig mindenki megtalálja a hozzá illő és pénztárcájának megfelelő helyet.

A környező hegyek meseszép kirándulóhelyek, ahol a friss levegőn a gondolkozás beindul vagy végre tudunk egy jót pihenni, energetizálódni. Sokszor a sielők itt szállnak meg, akik a városi életet vegyítik a sportolással.

Sokaknak feltűnhet, hogy ez egy sportos város, ahol a szépségszalonok mellett az edzőtermeket látogatják a hölgyek, ehhez kapcsolódóan a sportboltok nem pusztán látványosságok, hanem élő üzletek az aktív közösség részére.

Mint kerékpártúra célpont ideális. Pl. Balassagyarmatról 6 óra alatt elérhető, és a kemény hegyi emelkedőkért bőven kárpótol minket a látvány és az élmény. Visszafelé valamivel „lejtősebb” az út, így pl. odafelé egy pihenőt (éjszakázást) be lehet iktatni. A busz közlekedés, tömegközlekedés amúgy se jól megoldott ezen az útvonalon, így egy jó csapattal és kísérő autóval nagyon kellemes élményt szerezhetünk magunknak az április-novemberi (esőmentes) napokon. Kerékpárutakat alig találunk, de a kis forgalom miatt nagyon nyugodtan közlekedhetünk 99%-ban.

Kedvelt utazási célpont még ez a város a közeli sípályák, síelési lehetőségek miatt még télen, vagy a sportolás előtt/közben/után egy városnézős kellemes napot tölthetünk itt.

A város térképe

A város térképe

A város és környéke zoomolható térképe, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók, kiváló minőségben:

Wiki magyarul: Wiki linkekkel – adatok, leírások.

Linkek, további információk és hírek: Ugrás az oldalra ITT.

Fotó galéria, panziók, szállodák, kedvcsináló élménybeszámoló és városi látnivaló képek:

2008. októbere, sosem feledem, kerékpárral jártam itt, az élmények ‘frissek’, szívdobogtatóak, ami a jó megjelenésű helyi lakosoknak és az országos szépségverseny második helyezettjének is köszönhető. Egyéb veszély mellesleg, vigyázat! 🙂 Urak! Ez egy haladó pálya. Akkor ez legyen a reklám helye: www.lenja.sk – Štúdio LenJA – chudnutie, formovanie postavy a liečba celulitídy (karcsúsító, alakformáló és cellulit kezelések).
Lenja szépség programok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük