Sikoku-sziget Japán látnivalói, szállás és útikalauz részlet

Sikoku-sziget

Ugrás a keresett témához gyorsan: Szállás | Látnivalók | Környéke

Japán Folklór. A négy fősziget között a legkisebb, 18779 km²-es területe sokszínű és érdekes, ideális választás egy európai turista számára. Neve négy körzetet jelent, a négy prefektúra hosszú ideje létezik (Ehime, Kagawa, Kōchi és Tokushima). Sok helyi hagyományt őriznek, ami a mai időkben egészen érdekes, szinte időutazás élmény a modern rohanó világban zarándokokat, szerzeteseket és fehér színű népviseletbe öltözött embereket látni. A nagy városainak van repülőtere, például Takamacu, Macujama és Kócsi (Kochi). Fejlett vasútvonalai vannak, kikötőiből eljuthatunk a többi szigetre hajóval is.

Egyik útikönyv úgy fogalmazta meg röviden, hogy Sikokuban még elevenen él az ősi Japán.

Városok, turisztikailag kiemelt települések a térségben, a sziget különböző részein, környéke szállás ajánlóval online: Macujama (Matsuyama), Takamacu (Takamatsu), Anan, Toszasimizu, Otojocso, Szaidzso, Szukumo, Ocuki, Kotohira, Kannoura és Vaki.

Ez a sziget ideális egy körutazásra, az a mi választásunk, hogy a sűrűn lakott kevéssé szép és jellegzetes részeit részesítjük előnyben, vagy a farmer (gazdálkodó) falusi létet és az egészen kicsi romantikus városait is meglátogatjuk.

Takamacu a sziget fővárosa, a legtöbben ide érkeznek és innen távoznak tovább az utazás végén.

Érdekes látni a high-tech cégeket, a tájképet itt is elcsúfító vegyipari vállalatokat és a hagyományos sólepárlókat egymás közelében. Több kilométeres óriási modern hidak, ismert többszáz éves kastélyok és zarándoktemplomok sora. Utatsu városában találjuk Dózsódzsi (Dojoji) például az egyik híres templomot.

Szállás ajánlatok összehasonlítása, áttekintése gyorsan, egyénileg: Sikoku-sziget szállások ITT. Kiadó egységek külön-külön. Részletes leírások/árak és szobatípusok, foglalható lehetőségek. A település és környéke, hotel, szállodák, olcsó magánszállás, panzió, lakások, konyhás apartman, üdülő-villa, kemping-üdülő, kis egyszerű és tiszta B&B vendégház és turista- / diákszállás (hostel) interneten, a közvetlen elérhetőségeket a visszaigazolás tartalmazza. A látványosságok, kiemelt helyek, belváros (központ) közelében egyszerűen tudunk keresni. Friss vendég vélemények, értékelések a leírás mellett fórum szerűen segítenek a döntésben.

Összes ár, szálláshelyek listájával: Ehime prefektúra ITT kereshetően – az internetes egyéni és kis csoportos utazási iroda szállás csomag/napi árak gyűjtőhelye, garantáltan jól működő online rendszerekből, foglalható szálloda lista, luxus lakosztálytól az Airbnb stílus kiadó privát szobán át az olcsó hostel ágyig minden. Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive ajánlatok. Gyakran nagy baráti társaságok részére ugyanez az online hotelkereső kínál szobákat jó feltételekkel.

Kavanoe (Kawanoe) és Ijo-misoma (Iyo-mishima) volt a japán selyempapír gyártás központja sokáig. A kézművesség és a papírgyártás valamilyen formában a mai napig fennmaradt.

Útleírás, látnivalók és nevezetességek – események, hírek, program ajánló és képek. Miért jó ide foglalni?

Niimama egy nagyváros, óriási kereskedelmi kikötője láttán talán nem is értjük, hogy mi folyik itt. Itt olyan óriási növekedések, fejlődések voltak több városban, hogy szó szerint mindent beépítettek az 1980′-as évekre több város peremén. Szerencsére szép tavak, erdők, hegyek és nemzeti parkok így is maradtak, nem alakult egy műanyag szigetté a terület.
Imabari állandó lakossága fő, Niihama népessége . A világpiaci verseny ellenére sok gyár itt nem szűnt meg, vagy átszervezések történtek, vagy automatizálták a folyamatok nagy részét.

Hagyományos dolog Japánban a halpiac, ilyenre jó példa Micuhama (Mitsuhama, Micujana) kikötője hajnalban. Talán túlzásba is vitték az egészséges táplálkozást és a hal fogyasztást a japánok, mert gyakorlatilag több halfajt már a kihalás fenyeget. Japán lakossága 198 és 2018 között.

Nagyon ismert a Farugame-dzsó várkastély maradványa, ami műemlékké lett nyilvánítva.

Kannondzsi (Kannonji) egy kisváros (lakossága ). Itt híres a Kotobiki-park.

Fotó ízelítő, utazás képek:

Történelme, története angolul kevéssé van feldolgozva. Hosszú évtizedek múlva talán már felkerül a nemzetközi turisztikai térképre is jobban.

Japán híres zarándokútja, régóta ismert, és a helyiek is a csodájára járnak. Messzebbre jutni megvilágosodás útján, magasabb energia szintekre lépni lehet jutni általa. A világi szenvedélyektől megszabadulni józan ésszel könnyen beláthatóan hasznos. A szent 88 (nyolcvannyolc templom összesen). Szokásos felszerelés a kúp alakú sásból font kalap, fehér színű ruha, szalmaszandál (gyakran cserélendő), buddhista imagyöngy és egy fabot. Vannak könnyebb és nehezebb szakaszai, egy szép és nehéz része Kochi-ken-ben a 16 templomot tartalmazó (24-39. állomás). Egészében nagyjából két hónap, ha valaki tapasztalt zarándok, elsősorban nyugdíjasoknak van erre ideje, gyakran vesznek igénybe tömegközlekedést is, autóval nem annyira komolyan vehető. A festői tájakat érdemes két lábon szemlélni.

Híres tengeri látnivaló a Naruto-no-Uzishio örvényei. Az apály-dagály hatására jönnek létre a tengerszorosokban. Jó rálátás a Onaruto-bashi hídról van a jelenségre.

Tengeri teknősök az Ohama Beach-en rakják le a tojásaikat, a partok nyáron védettek.
Búvárkodni, jókat úszni Tokoshima déli partjain lehet, ezen a szakaszon tengeralattjárós turista program is van (Blue Marine), ami sokakat érdekel.

Hegymászásra jó az 1955 méter magas csúccsal rendelkező Tsuguri-san. Ha sikló felvonóval megyünk, akkor a végső csúcstámadás egy könnyű sétára redukálódik.

Híres indákból font híd a Iya no Kazurabashi, rendszeresen felújítják, de így is néhányak félnek tőle a tériszonyuk miatt. Régen a szakadékok felett gyakran ilyeneken keltek át sokfelé Japánban. A környező érintetlen természet miatt érdemes ide eljönni, csodás látvány.

Ehime-ken prefektúra fővárosa Matsuyama. Itt a japán üzletek és a kézműves termékek között sokak elvarázsolva érezhetik magukat, a nagy sűrűséggel ránk nyomuló japán kultúra, a modern és a történelmi impulzusok között érdemes pihenőket tenni.
Egy régi japán fürdőhely Dgo Onsen, díszes épülete megrartotöta az 1890-es megjelenést. A vizek, a gyógyvíz gyógyerejében erősen hisznek, amihez csodás gyógyulások legendái is kapcsolódnak. A wellness, a pihenés céljából fürdés itt jóval később terjedt el. Itt a szállodák sora mutatja a turizmus jelentőségét, ezek között ma már vannak túlságosan is hivalkodó luxus szállodák is. Császári családtagok, híres írók és művészek törzshelye volt egy-egy különösen szép palota. A teaszertartások különleges szentélyeibe is betekintést nyerhetünk, ami az építészet csodái mellett szerintem szintén fontos esemény egy európai utazó életében.

Szállás ajánlatkeresés: Matsuyama város szállások ITT. Az olcsó turista hálótermi ágytól (18 euró/éj) a luxusig minden. A Setouchi Retreat Aonagi 5***** 106 m²-es óceánra néző modern lakosztálya vagy a Daiwa Roynet Hotel Matsuyama 4**** kényelme, a CHAHARU Hanare Dogo Yumekura, vagy a CHAHARU Hanare Dogo Yumekura wellness szolgáltatása, vagy a Funaya nemdohányzó 60 m²-es Junior lakosztálya is érthető okokból drága. Alább pár ízelítő fotó, elit szállás és szálloda:

Uchiko a régi időkben gyertyagyártásáról vált híressé, az itteni műhelyek persze más hétköznapi termékekkel is foglalkoztak. A mai napig fennmaradtak kézi készítű termékekkel foglalkozó üzemek, mert a kereslet még mindig nagy. Érdekes helytörténeti kiállítás, múzeumok sora szintén megtekinthető.

Kochi-ken prefektúra
Japánban itt a legalacsonyabb a népsűrűség, a csendes-óceáni partvidék így különlösen érdekes sokaknak. Sokan a mai napig meg tudnak élni földművelésből, anélkül, hogy erdőket kivágva és a természetet pusztítva tevékenykednének. Az erdőgazdálkodás is jelentős, amit a Google Streetview képek és műholdképek is megerősítenek. Kétszer tudnak rizst aratni évente, ami jó, a régen kifejezetten szegény térség így a felzárkózás egy természetes útján van. Az urak, a nagyurak természetesen fékezik a társadalmi egyenlőség folyamatait, de talán itt jobbak rá az esélyek, mint a nagyon gazdag és az extrán szegény más régiókban/országokban.

Az erős és egészséges kutyákat nagy becsben tartják, így megértem, hogy a magyar kutyákat és macskákat miért figyelték jobban mint az embereket :). Egy japán harci kutya persze biztosan más, mint a mi kis házőrzőink.

Japánról friss élménybeszámoló videók, 2018-2019: www.youtube.com/user/sharlainjapan/videos, Street food, élelmiszerek az üzletekben, érdekességek sokasága, szállodák fotói, tényleg sok jó információ.

Fontos kapcsolódó linkek, források:
hu.wikipedia.org/wiki/J%C3%B3kai_(jap%C3%A1n_folkl%C3%B3r).
hu.wikipedia.org/wiki/Sikoku

www.japanspecialista.hu/uti-celok-japanban/shikoku-utazas/

– Kōchi University: www.kochi-u.ac.jp/english – Egyetemi weboldala angolul, japánul: 高知大学.
– Angolul több érdekesség, múzeum ajánlóval, adatokkal röviden: factsanddetails.com/japan/cat25/sub171/item961.html.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.