Sarti szállás: apartman és hotel, üdülés, nyaralás blog-ajánló

Sarti – Szárti

Szép természeti környezet, csillogó, boldog szemek, aktív és gyönyörű sportos fiatal lányok, sok férfi csodálkozó férfi, a térség képes feltölteni jó energiákkal az üdülés során. Gyakran nem zavarnak az öreg bútorok a szálláson, sőt szinte semmi, mert a jó ételek, a jó társaság és a strandok kárpótolnak mindenért.

Görögország második legnagyobb városától, Thesszalonikitől 130 kilométerre, délkeletre helyezkedik el a Chalkidiki félszigeten. A görögök által Poszeidón vasvillájához hasonlított félsziget 3 részből áll: Kassandra, Sithonia és Athos. A természetes szépségéről és valóban kristálytiszta vízéről híres Sarti (a város több éve rendszeresen megkapja az Európai kék zászló kitüntetést legtisztább vizű tengerpartjáért és a többnyire kiváló minőségű, homokos partszakasz tisztaságáért), a középső, Sithonia nevű nyúlvány keleti partján fekszik.

Szállások árai egyénileg, rugalmas időpontokra, a szabad és foglalható szobák bármely dátumokra: Apartmanok és hotel szobák keresése és összehasonlítása ITT. Bármely dátumra/hétre keresés, friss vendég vélemény fórum, értékelések, térkép és fotók egy helyen. Tengerre néző kilátás, tágas családi szoba, konyha és önellátó lehetőség vagy félpanziós csomag éttermi szolgáltatással.

Népszerű szálláshelyek:
Theano Apartments ITT (2016.-tól foglalható, 30 m²-es egységek 4 főig, tengerre néző kilátás, kőből és fából épült egyedi épület, jó személyzet és elhelyezkedés)
– Vergina Studios (7 db kiadó egység, 20 m²-es szobák mini konyhasarokkal)
– Egy kimondottan figyelemre méltó apartman-ház és hotel a Thalassa Boutique Apartments, ez egy 13 szobás mini-hotel Sártiban.
– Villa White Pearl (luxus villa 11 főig, több millió forint átszámolva egy hét, 10500 euró, medencék, kilátás, parkoló)

Egyéni foglalás magyarul. A jobb helyek gyorsan betelnek idén. Foglalj előre kedvezményes árakon! Agni House stb. szép apartmanjai mellett még sok más jó helyet találunk. Autóval utazva rugalmas az érkezési és távozási dátum.

Sarti

Last minute és előfoglalás, utazás, szállás ajánlatok összegyűjtése másodpercek alatt online (az egész internetről): Sarti szállások, minden ajánlat ITT. Hotel szoba, olcsó B&B magánszállás kiadó szoba, lakások, konyhás apartman, kis szálloda, vendégház és diákszállás típus ITT kereshetően. Az árak gyűjtőhelye, garantáltan jól működő szálláskereső online rendszerekből. Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive csomag ajánlatok.

Sarti szálloda

Sarti környéke települései távolságuk, szállás ajánlók: Kalamítsion 13.0 km 2, Parthenón 14.3 km 3, Koufós 15.9 km 2, Sithonia 20.7 km 1, Kalogria 23.6 km 1, Ormos Panagias 26.2 km 2, Amolianí 26.6 km 7 és Áyios Nikólaos 29.6 km 6. Toroni 14.1 km 22, Néos Marmarás 17.0 km 21, Vourvourou 17.7 km 14, Elia 17.7 km 1, Sithonia 20.7 km 1, Ouranoupoli 26.0 km 23 és Nikiti 30.7 km 10.

Szaloniki repülőtér távolsága (SKG) 97.7 km légvonalban a központtól, Thesszaloniki.

Az egykori „kis halászfalu” mára a turisták kedvelt üdülőparadicsoma lett, a helyi görögök a vendéglátás területén keresik kenyerüket.

Történetéből, nevezetességei:

Sarti lakói az 1922-ben, Afisszia szigetről menekült emberek. Az erdős terület akkoriban kolostori birtok volt egy kiszáradt folyó partján. Az erdők helyére szőlőt ültettek, a kivágott fából csónakokat készítettek. Kialakult a halászat, a falu felvette az ókori Szarté nevét.

A kis üdülőfalu méltán viseli a „Sythonia keleti gyöngyszeme” titulust, egyedülálló fekvése és két kilométer hosszú, homokos strandja miatt a természetkedvelők kedvenc célpontja. Ez a partszakasz szinte még teljesen beépítetlen, rengeteg eldugott öblöcske, sziklás fürdőhely található a környéken. Erre felé ne keressünk szállodakomplexumokat, vagy nagy bevásárlóközpontokat, Sarti egy nyugodt, békés kis falu, mely a múlt örökségét őrzi.

Az éttermeket, tavernákat üzemeltetők zöme családi vállalkozó, néhol 10-12 éves kortól a gyerekek is felszolgálnak. A halászat máig fontos tényezője a falunak, a hajnalban dolgozni induló halászok nélkül a turisták sem kóstolhatnák meg a helyi halspecialitásokat.

Kirándulásaink során rengeteg ciprussal, olajfa- és szőlőültetvénnyel találkozhatunk, és errefelé még az eukaliptuszfa előfordul, mely nem őshonos ugyan, egy 1920-as fa-újratelepítési program keretében ültették őket.

Sarti állatvilága igen gazdag, Észak-Görögország hegyeiben olyan védett fajok élnek, mint a barnamedve, vagy a szürke farkas. A velük való találkozásra ugyan elég kicsi az esély, hisz ezek az állatok tartanak az embertől, a tengerben annál több élőlénnyel ismerkedhetünk meg. A medúzákon túl, gyakori faj a görögteknős és a tengeri sün, sőt, mióta betiltották a hajók közlekedését, olykor a delfinek is visszatértek az öblökbe. A Narancsparton fürdőzve, akár magunk találkozhatunk a barátságos állatokkal.

Ami a hely nevezetességeit illeti, érdemes felkeresni a Szűz Mária Templomot, melyet csupán 500 méterre találunk a falutól. A templomot 1867-ben építették, majd 1900-ban újították fel. Sötétedéskor a torony ki van világítva, hangulatos fénye jól látható egész Sartiról. Sokan zarándokolnak ide minden év augusztus 15-én, „Szűz Mária mennybemenetelének” ünnepére. A fesztivál csúcspontját a tűzijáték képezi.

Látnivalói, programok a környéken: Sartival szemben helyezkedik el a misztikus Athos-hegy, Chalkidikinek ez a része egy külön állam. Az Athos-félsziget 20 kolostorát, melyből tizenhét görög, egy orosz, egy bolgár és egy szerb, nem érdemes kihagyni a látnivalók sorából, még ha csak a hajó fedélzetéről láthatjuk őket. Úgy 1500 ortodox szerzetes él, közülük sok remeteként, ezekben a fenséges kolostorokban, ahová férfiak csak komoly engedéllyel tehetik be a lábukat. Naponta mindössze 120 ortodox és 10 egyéb vallású ember kap engedélyt az Athos látogatására.

Buszos kirándulás keretében érdemes ellátogatni a Meteórákhoz, ahol huszonnégy bizánci kolostor, melyek egyenként 600 évnél idősebbek, várja, hogy felfedezzék őket. A szentélyekbe hosszú, sziklába vájt lépcsősorokon és mély szakadékokat áthidaló hidakon juthatunk fel. De megérik a sétát, hisz ezek a kolostorok gazdag ikonosztázaikról és 16. századi freskóikról nevezetesek, nem beszélve a bizánci császárok ajándékairól, keresztekről, amulettekről, kézzel írott kódexekről, melyeket a fenséges templombelsők rejtenek.

Stavroshoz hasonlóan Sartiban szintén szerveznek görög esteket, ez népszerű program, melyeken a belépő megfizetése után, nemcsak a hamisíthatatlan görög gasztronómiával, a görög néptánc jellegzetes figuráival ismerkedhetünk meg.

Jellemző és aktuális hőmérséklet, időjárási adatok és előrejelzések: weather.com/weather/tenday/l/GRXX4877:1:GR.

A környék zoomolható térképe, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók, kiváló minőségben: [geo_mashup_map]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.