Nikiti szállás, üdülés keresés és utazás tervek egyénileg

Nikiti

Νικίτη görögül, vagy Nikitas, a Halkidiki-félsziget legidősebb falva. A Sithonia-félsziget északi részén fekszik, Nea Moudaniától 39, Thessaloniki (Szaloniki)től körülbelül 110 kilométerre, Metamorfosi és Neos Marmaras között. Van a közelben látogatható cseppkőbarlang, az őskorban is lakott volt, az itt talált emberi koponya is bizonyíték erre.

Szálláshelyek foglalása díjmentesen, friss vendég vélemények, értékelés fórum a képek/leírások mellett: Nikiti szálláshelyei, ajánlatok ITT. Egyre több szállás, hotel (szálloda) és apartmanok. Foglaljon magyarul gyorsan egyénileg! Rugalmas dátumok, olcsó önellátó, konyhás apartmanok. Reggelis, félpanziós és all-inclusive (teljes ellátásos csomagok kérhetőek teljesen rugalmasan).

Kiváló fakultatív, sport és egyéb programok teszik teljessé a nyaralásunkat itt, ahogy Görögországban ezt megszokhattuk.
A kisebb és nagyobb települések között mindenki megtalálhatja itt a kedvencét, ha egy napos kirándulásról vagy ha a strandon pihenésről és sportolásról van szó, akkor is. A strandröplabda nehéz sport, de aki kreatív, az sok más biztonságos sportot űzhet itt a tengerparton. Erős napsütésben vigyázzunk a bőrünkre. Ha érezzük, hogy éget, legkésőbb akkor vonuljunk be az árnyékba azonnal (gyorsan), és krémekkel kármentesítsünk. Én láttam tetőtől talpig leégett lengyel hófehér lányt, aki elaludt a tengerparton, és komoly égési sérüléseket szenvedett, gyakorlatilag mint akit leforráztak, és ez csak az azonnal látható tünet volt, hetekig fájhat, és az egész életre kihathat egyetlen ilyen baleset.

A kínálatban, városok / szállások távolsága: Áyios Nikólaos 3.0 km 3, Metamórfosis 5.7 km 4, Sithonia 10.3 km 1, Vourvourou 13.1 km 4, Elia 14.0 km 1, Pszakúdia – Psakoudia 14.9 km 2, Planá 14.9 km 1, Néos Marmarás 17.8 km 16, Parthenón 18.2 km 2, Vrástama 18.7 km 1, Gerakini 19.5 km 11 és Amolianí 24.0 km 3.

Budapest és Nikiti távolsága kb. 1109 km autóval az online útvonaltervező ajánlásával, az utazási idő így kb. 11 óra 40 perc autópályákon haladva. Mellékutakon (jelenleg fizetős autópályán kívül) haladva 15 óránál kicsit több (1132 km). Az útlezárásokat, dugókat kikerülve jellemzően még jóval hosszabb.

A piros linkeken keresztül online megkapjuk a foglalható helyek listáját magyarul, illetve korábbi vendégek élménybeszámolóit, friss értékeléseit olvashatjuk: Nikiti szállás, szálloda vagy apartman árak leírással ITT – közeli üdülő, kertvárosi nyaralás kempingben és kiadó ház, lakás vagy nyaraló villa ajánlatok. Kis csoportok részére a hotelkereső kínálja a szabad szobákat. Az élménybeszámolók segítenek a térkép és a fotók mellett a döntésben, az online egyéni szállásfoglalásban. Itt az utazási irodák kötik le a szobák nagy részét előre, így beleütközhetünk feltűnően telített, teltházas időszakokba.

A falu mintegy 2833 lakossal büszkélkedhet. Nikiti voltaképp két részből áll, az ó- és újfaluból. Az eredeti falu a régi rész, mely a főúttól a hegyekig terjeszkedik, a tengertől körülbelül. Két kilométerre van. Új Nikiti az újabb falurész, mely a főúttól egész a tengerig nyúlik ki.

Története, nevezetességek és látnivalók:

A klasszikus korban a legjelentősebb város Galipsos volt, mely Nikititől délre feküdt.  Krisztus előtt 432-ben a város kilépett az athéni szövetségből, lakosainak nagy része Olynthosba költözött. 1300-ban Nikiti nagyobb része különböző kolostorokhoz tartozott. A 14. században a ma fennálló falut elsőként Neakitou néven említették, mint a Xenophontos kolostor földműveseinek kis telepét. Az idő múlásával a falu lakossága növekedett és a kis település független faluvá fejlődött. 1821-ben a görög függetlenségi háború idején a törökök ugyan elpusztították Nikitit, lakosai visszatértek és 1822-27 között újjáépítették a falut. A helyiek megélhetését a turizmus mellett mai napig a földművelés biztosítja, fontos a méhészet és a híres, helyi méz gyártása.

Nikiti a Toronean-öbölben fekszik, 30 kilométeres partvonalán megannyi kristálytiszta vizű strand osztozik. Közülük számosat kék zászló díjjal tüntettek ki biztonságukért és a víz minőségéért.

Minden pénteken, délután egy óráig hagyományos piac működik a faluban, ahol a híres mézen túl, más helyi termékeket magunkévá tehetünk. A főútvonal közelében nagy szupermarketek, bankautomaták, vendéglők, tavernák, bárok és kávézók várják, hogy felfedezzük őket.

Az évente megrendezésre kerülő úszómaraton, mely a Toroneos-öböl átúszását jelenti, rengeteg helyi és nemzetközi atlétát vonz a faluba.

Ami a helyi szálláslehetőségeket illeti, az olcsó szobáktól a bérelhető házakon át a luxus üdülőkig bezárólag szinte mindent meglelünk itt. Nikiti és környékén 17 szálloda várja a pihenni vágyókat, köztük több 3, 4, és 5 csillagos, kemping áll rendelkezésünkre.

Nikiti és környéke zoomolható térképe, a GoogleMaps műholdképek, a Google StreetView fotók sokat segítenek a tervezésben.

Az egyéb szállás (apartman és vendégház kereső) linkek le lettek törölve, megszűntek az elmúlt hét évben. Apartmanok ás hotelek elérhetőségei. Még néhány infó, szállás lista bővítés fog következni a jövőben.

Nyaralások, képek, élménybeszámolók angolul és németül több weboldalon megtalálhatóak.

Képek, utazás élmény és szállás fotó ízelítő:

Νικίτη, hotel vagy apartman a szép helyen, olvass utána több útikalauzban, érdemes a szálláshelyekről informálódni előre Görögországról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.