Halkidiki nyaralás, utazás és szállás fórum

Látnivaló kolostorChalkidiki vagy Halkidikí (görögül Χαλκιδική) egy félsziget, Görögország második legnagyobb városától, Thessalonikitől délkeletre. Három félsziget alkotja a Kassandra, a Sithonia és az Athos, mind az Égei-tengerbe nyúlnak.

Hotelek teljes árlistája, csomag ajánlatok egyénileg minden napra, jó online szállodakereső: Kassandra, Sithonia, Ouranoupoli, Fourka és Gerakini szálloda és apartman ajánlatok ITT. – görög városokban, képek, térkép és részletes leírás. Keressen és foglalj a piros linkre kattintva egyénileg utazási iroda nélkül jó áron! Vendég vélemények, értékelések fórum segít a döntésben.

Apartman házak, hotel lakosztályok, szálloda és mindenféle szálláshely olcsótól a luxusig. Olympion Sunset, Akrogiali Boutique Hotel, Martha’s Haus, Eagles Palace Hotel & Spa *****, Aegean Melathron, két, három, négy és öt csillagos kategória. Athena Pallas Village, Possidi Holidays Resort & Suite vagy Pallini Beach mindegyike nagyon népszerű. Naias, Filoxenia Studios vagy Giorgio (apartmanok konyha sarokkal), Trikorfo Beach, Stratos, Electra, Maistrali Beach, Maya Bay **, méltán népszerű a görög vendéglátás.

Fotó élménybeszámolók, szálloda és szállás képek:

Közeli falvak, települések, városok szállás ajánlóval: Sarti – Szárti 36, Vourvourou 49, Stavrós 23, Néos Marmarás 62, Polychrono 26, Néa Kallikrátia 16, Possidi 16, Sikiá 11, Gerakini 24, Metamórfosis 17, Ouranoupoli 31 és Kallithea Halkidikis 43. Továbbá illetve magyarul: Néosz Marmarász, Vurvurú, Pefkohóri, Hanióti, Szárti, Áfitosz, Kalithéa Halkidikísz, Políhrono, Uranúpoli, Kriopijí, Sztavrósz és Néa Kalikrátia.

Napos, aranyhomokos tengerpartok, mély és festői öblök, hagyományos falvak és modern üdülőhelyek, kis szigetecskék, fenyvesek borította hegyek, mediterrán klíma és a természet lenyűgöző szépsége alakítja ki Halkidiki mai képét. A félsziget fővárosa Poligiros, Halkidiki központjában fekszik, Thessalonikitől mintegy 69 kilométerre.

Kassandra, Halkidiki legnyugatibb kiszögellése, mely a legközelebb fekszik Thessalonikihez, egyben a legnépszerűbb és leglátogatottabb a három félsziget közül. Fehér sziklás strandjai, fenyőkövezte hegyfokai az elsők, ami mind a görög, mind a külföldi turistákat megragadja. A hotelektől kezdve, a hagyományos görög tavernákon át, az éjszakai szórakozóhelyekig bezárólag mindent fellelhetünk itt, de a vízi sportok szerelmesei sem fognak csalódni, ha Kassandrára látogatnak. S ha éppen a nyugalmat, a csendet keressük a félszigeten, már-már lakatlan rejtekhelyein, azt megleljük. Itt a legélénkebb a mezőgazdaság, Kassandra aranyló síkságai mind megművelt területek, míg áldott dombjai buja növényzetnek és nyugodt fenyveseknek adnak otthont. A hely őslakosai falusi gazdálkodók, akik eleikhez híven a földművelésnek köszönhetik megélhetésüket. Idős emberek, akik valóba barátként üdvözlik az idegent. A vízpart szerelmesei a Dionisiou strandot keressék, ahol nemcsak napfürdőzni, a halételeket érdemes megkóstolni. Különösen ajánlott augusztusban idelátogatni, ekkor rendezik ugyanis a helyiek a Szent Megváltó Ünnepét, mely keretében nemcsak a táncmulatságot élvezhetjük végig, kortyolhatunk a híres retsinából, és a hagyományos helyi ételeket megízlelhetjük. Ha pedig gyerekkel érkezünk, aki nem mellesleg imád biciklizni, a legjobb időszak, hogy kilátogassunk a strandra a július 23-25. közötti időpont, ekkor ugyanis az 5-15 éves korosztály számára kerékpár versenyt rendeznek itt. A nevezésnek valóban semmi más feltétele nincs, csakhogy az apróság szeressen biciklizni.

Sithonia Halkidiki második félszigete. A természet szerelmesei és az üdülni vágyók nem hiába keresnek itt menedéket. Sithonia partjai rendkívül változatosak, festői kis kikötők, lakatlan tengerpartok övezik, melyeket buja flóra vesz körül. Sithonia a kékség és zöld megtestesült szimfóniája, nincsenek szavaink arra, hogy leírjuk azt a csodás eget és vizet, a buja vegetáció pontos színárnyalatait, ami errefelé fellelhető. Természeti szépségei mellett, Sithonia számos hotellel bír, beleértve az egyetlen olyan létesítményt Halkidikiben, mely egy 18 lyukas golfpályával rendelkezik. Lehet persze teniszezni, vagy lovagolni a környező fenyvesekben, mely páratlan lehetőségnek számít Görögország szerte. Az éjszakai élet az üdülőhelyek környékén pezseg igazán. Egy szó, mint száz Sithoniának sikerült összhangba hozni természetes szépségét a modern vendéglátás örömeivel. Festői öblöket és ragyogó homokos partokat találunk például a félszigeten fekvő Agios Nikolaosban.

Története

Az őslakosok 700 ezer évvel ezelőtt érkeztek a félszigetre. Neolitikus falvak és községek a rézkorban alakultak ki Halkidiki nyugati részén. Számos város ekkor élte virágkorát, közülük a legnépszerűbbnek Olynthos számított. Krisztus előtt 384-ben Stagirban látta meg a napvilágot a legendás filozófus, Nagy Sándor tanítómestere, Arisztotelész. Halkidiki nevét Chalkis városáról kapta, melyet időszámításunk előtt a 8-7. században telepítettek be. Kassandrát Macedónia királyáról, Sithoniát Posszeidón tengeristen fiáról, Athost pedig egy óriásról nevezték el. Az első athosi szerzetesrendeket a 9. században alapították. Napjainkban az athosi szerzetesi állam sziklatemplomai menedéket nyújtanak a bizánci szerzetesrendeknek, és az 1000 esztendős ortodox katolikus vallásnak.

Nevezetes városa volt Olintus (most Hagio-Mamasz), a római korszakban volt Szíriának egy provinciája.

Akármerre induljunk Halkidikin, biztos, hogy nem ér bennünket csalódás, a helyiek ugyanis igen nagy erőfeszítéseket tettek azért, hogy a táj természetes szépségét megőrizve tegyenek eleget a turisták kívánalmainak. A legtöbb hotel és apartman tradicionális, makedón stílusban épült, így egységes képet közvetítenek, nem rínak ki környezetükből. A turisztikai tervezés során a helyiek arra törekedtek, hogy a félsziget üdülőhelyei egyszerre legyenek vonzóak az idelátogatók számára és maradjanak összhangban a természettel.

Az Athos-hegy az utolsó félsziget és a legszebb talán, ahová a civilizáció még nem hatolt be, hisz hosszú idő óta egyedül a szerzetesek lakják. Több mint 2000-es magasságával a Szent-hegy méltóságteljesen magaslik ki a tengerből, felszínét szűz erdők borítják, szépsége megrendítő. A csodálatos félsziget az egyetlen pusztán férfiak által lakott tartomány volt, melyetten és Szűz Mária számára szenteltek fel több mint ezer évvel ezelőtt. 885-ben I. Basil bizánci császár nyilvánította a szerzetesek és remeték kizárólagos tulajdonává. Első kolostorát 963-ban alapították. Egy évszázaddal később elrendelték, hogy nő nem teheti be lábát a félszigetre, mert az sérti a szentséget. A tilalom továbbra érvényben van. Az évszázados elszigeteltség és az ortodox vallás iránti odaadás a Szent-hegyet páratlanul misztikus aurával ruházta fel. A 15. században Athos 40 kolostorral és több mint 40 ezer szerzetessel dicsekedhetett, mára csupán 20 maradt ezekből, mely most 1700 testvért tart kötelékeiben tíz faluban, 150 remetelakban és 250 magányos cellában. Egyházi kincseket, ritka ikonokat és értékes kéziratokat őriznek itt, míg az itt élő szerzetesek mindennapjaikat az imádságok és a munka szigorú rendszerének vetik alá. Akik szeretnénk meglátogatni a Szent-hegyet, csak különleges engedéllyel tehetik. A többieknek be kell érniük egy hajókirándulással Ouranoupolisba, ahonnét egy körutazás során némi bepillantást mégiscsak nyerhetnek a rendkívüli félsziget mindennapjaiba. Kristálytiszta vize miatt Ouranoupolisban egyébként úgy érezhetjük magunkat, mint aki közelebb került a paradicsomhoz, mint életében valaha.

Az utazási irodák mindenben segítenek, repülőjegyet lehet foglalni, igaz most a buszos utazás az olcsóbb. Apartmant
érdemes irodán keresztül foglalni, ha nincs kint személyes és megbízható görög kapcsolatunk.

Zoomolható, nagy térkép, GoogleMaps áttekintés a környékre műhold képekkel, StreetView fotókkal kiváló minőségben érhető el az interneten.

Útikalauz részletek, infó morzsák magyarul: hu.wikipedia.org/wiki/Halkidik%C3%AD.
Réges-régi leírás, turisztikai weboldal angol-német-görög nyelven:  www.halkidiki.com. Útleírás, látnivalók és nevezetességek – események, hírek, program ajánló és képek. Miért jó ide foglalni?kolostor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük