San Francisco szálloda, szállás és látnivaló top-leg-leg

San Francisco

A világ egyik legdrágább vidékén biztosan sok érdekességgel és érdekes emberrel találkozhatunk, a energia áramlások itt fokozottan működnek. 2017-ben az állandó lakossága 884363 főre emelkedett a nyár közepére. 121 km²-es teljes területét nézve ez kifejezetten magas népsűrűséget jelent. Természetesen itt is él magyar közösség, ahogy a legtöbb helyen a fejlett világban.

Szállás ajánlatok összehasonlítása gyorsan, egyénileg: San Francisco szállások, minden ajánlat ITT. Hotel, kis szálloda, olcsó magánszállás kiadó szoba, panzió, lakások, konyhás apartman, kis egyszerű és tiszta vendégház és turista- / diákszállás (hostel, motel) interneten elérhető, a közvetlen elérhetőségeket a visszaigazolás tartalmazza.

A látványosságok, kiemelt helyek közelében egyszerűen tudunk keresni. San Francisco Amerika Kalifornia államában található nagy világváros, kereskedelmi és kulturális központ. Az amerikai filmekből jól ismert, ismert jelképei a Golden Gate híd, az Alcatraz vagy a Modern Művészetek Múzeuma. A város jellegzetessége a nagy nyári köd, az eklektikus városkép és a laza, amerikai életérzés. Ma az egyik legfelkapottabb idegenforgalmi célpont, körülbelül a 33. helyen áll a világ száz leglátogatottabb városai között. A város jól ismert beceneve „Frisco”.

A piros linken keresztül megkapjuk a foglalható szálláshelyek listáját, korábbi vendégektől friss értékelés fórum: San Francisco szállások, hotel és apartman árak összegyűjtve az internetről ITT, leírással mindenki – közeli, kertvárosi üdülő kemping, panzió és apartman (kiadó ház, lakás és nyaraló villa) ajánló. Kis 10-20-50 fős csoportok részére a hotelkereső kínál szabad szobákat. Az utazás élménybeszámolók sokat segítenek a fotók mellett a döntésben az online egyéni szállásfoglalásban. Az árak gyűjtőhelye, garantáltan jól működő szálloda, szálláskereső online rendszerekből. Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive üdülés / nyaralás csomagok. A elit luxus lakosztálytól az Airbnb stílus kiadó privát szobán át az olcsó hostel ágyig minden.

Utazás képek, kedvcsináló fotók, élménybeszámoló és szállás:

Útleírás, látnivalók és nevezetességek – események, hírek, program ajánló és képek. Miért és hogyan jó ide foglalni?

Történelme 1776-ban vette kezdetét, spanyol telepesek ekkor alapították azt az Assisi Szent Ferencnek ajánlott erődöt a Golden Gate-szoros partján, amely a városi fejlődés alapja lett, innen ered a neve. San Francisco az 1848-as “aranyláz” idején indult hirtelen fejlődésnek, ekkor ezerről huszonötezerre nőtt a lélekszáma, innentől vált az USA egyik nagyvárosává. Ezt követően a város az európai bevándorlással még jobban növekedett és kiépült a mai eklektikus városképe. A város életére nagy hatással volt a hatalmas véráldozatokat követelt 1906-os “Nagy San Francisco-i földrengés”, mely a város nagy részét elpusztította, ám hamar újjáépítették és teljesen kiheverte a csapást. Mára fontos pénzügyi és üzleti központ, az USA 13. legnagyobb városa és az ország második legsűrűbben lakott nagyvárosa, New York után.

A város (jelentősebb) jelképének számít a Golden Gate híd. A nevének a magyar jelentése „Aranykapu”. Ez a híd nagyban meghatározza a város képét, hiszen messze uralja a látószöget az egész városból, így nem csoda, hogy a város jelképévé vált az idők folyamán. A híd az USA második leghosszabb függőhídja, amely a Csendes-óceánt és a San Francisco-i öblöt elválasztó szorost íveli át és köti össze a várost Marin megyével. 1933. január 5-én kezdték el, és 1937. május 27-én adták át a forgalomnak, ezt követően 27 évig, a New York-i Verrazano-Narrows híd átadásáig a világ leghosszabb függőhídja volt. A hídon a hatsávos út mellett gyalogosan és kerékpárral lehet közlekedni. A híd alatt jelentős a hajóforgalom. A Golden Gate híd a popkultúrában és a filmekben, videojátékokban gyakran megjelenik.

Másik legnagyobb turista nevezetessége az Alcatraz-sziget, mely a popkultúrában a “Szikla” nevet viseli. Az sziget az emberek számára az 1934 és 1963 közt rajta működött “szuperbörtönről” nevezetes. Falai között a két világháború közti időszak olyan “nagy gengszterei” ültek, mint Al Capone vagy Machine Gun Kelly. A nagyközönség számára ma Alcatraz Börtönmúzeum néven látogatható. A Múzeumot évente másfél millió ember látogatja. Területén található még a híres világítótorony, mely a sziget másik nevezetessége, még mindig működik az öböl forgalmának biztonsága végett.

San Franciso-t még a múzeumok városaként lehetne jellemezni, hiszen a város több mint 9 nagy múzeumnak ad otthon, melyek közül a világhírű San Franciscó-i Modern Művészetek Múzeuma (San Francisco Museum of Modern Art –SFMOMA), mely a Golden Gate híd és az Alcatraz mellet San Francisco egyik jelképe. A múzeumot még 1935-ben alapították, a modern és kortárs művészetek bemutatására. Alapját Albert M. Bender mintegy 40 képből álló adománya alapozta meg, az első darabjai között volt a híres mexikói festő,Diego Rivera (1886–1957) „Virágszállító” című festménye. A SFMOMA gyűjtőköre nem csupán San Franciscsóra és környékére szoritkozik, gyűjteményét az egész világ alkotásai gazdagítják, bár elsősorban az Amerika és Európa, és Kína tartozik ide. A múzeum napjainkban tágas új otthonában a hagyományos műfaji szempontok szerint gyűjti és rendezi anyagát. Olyan neves alkotók munkája látható a múzeumban, mint, Pablo Picasso, Salvador Dalí, Nadar, és Hans Arp.

Nagyobb múzeumok: Asian Art Museum of San Francisco, California Historical Society, Museum of the City of San Francisco, California Palace of the Legion of Honor.

A városban kihagyhatatlan kalandot kínál a San Franciscó-i kábelvasút (Cable Car), mely szintén a város arculatát meghatározó közlekedési eszköz, kiváltképp a turisták körében. A kábel vasút 1878-ban indult el először, Andrew Hallidie tervei alapján. A vonalai nem hosszúak, de használatával a város legszebb helyeire juthatunk el kényelmesen, mint például az üzleti negyed, vagy a halászrakpart.

Vonalai: Powell street vonal: 2,7 km
Mason street vonal: 3 km
Hyde street vonal: 4,8 km
California street vonal: 6,5 km

A kábel, azaz a kocsi átlagsebessége 15 km/óra. A “végállomáson” lévő meghajtást biztosító házakba (Cable Car Barn & Powerhouse) ellátogatunk, ez ugyanis egy szabadon megtekinthető hely. Ebbe a múzeumba a belépés díjtalan.

Érdemes felkeresni még a város nagy közparkját, a Golden Gate Park-ot, mely a New York-i Central Parkhoz hasonló, „városi óázis”, területén vízesések, rózsakertek és állatparkok találhatóak. Pazar kiránduló hely, akár családnak, akár szerelmeseknek.

San Francisco érdekes színfoltja még Lombard Street, mely a világ legkanyargósabb utcája. Fölülről, a Hyde Street felőli végéről lehet behajtani, az utca Egyirányú.

San Francisco környékén található Napa-völgyet érdemes még felkeresni, mely az USA leghíresebb borvidéke. A várostól csupán egy órányira található. völgyben szinte mindig kellemes az idő, a táj pedig a Toszkánát idézi. A szőlőskertek között megbúvó pincészetek tárt ajtókkal várják a vendégeket.

Budapestről San Francisco majd 15 órás repülőúttal érhető el, egy, vagy több átszállással. Ami ennél érdekesebb, hogy milyen sok célpont érhető el onnan tovább utazva. Lásd. pl.: USA-ban Las Vegas, Palm Springs, Los Angeles, Ontario, Portland, Long Beach, San Diego vagy Seattle közvetlen járatokkal. Vancouver Kanadában közvetlenül a WestJet járatával két és negyed óra alatt. Mexikó Guadalajara Interjet járattal 4 óra alatt fillérekért. Ami drága lehet az Japán fővárosa ( Tokió) 1000 USD felett egy útra.

Környéke, környékén szállások, közeli települések online foglalás lehetőséggel: Oakland, South San Francisco, Berkeley, San Bruno, Alameda, Daly City, Emeryville, Sausalito, Tiburon, Brisbane, El Cerrito és Albany.

Repülőtér távolságok a központtól, belváros szívétől légvonalban: San Francisco nemzetközi repülőtér (SFO) 17,9 km, Oakland nemzetközi repülőtér (OAK) 18,3 km és Mineta San Jose nemzetközi repülőtér (SJC) 62,9 km.

San Francisco kerületei, részei:
San Fransisco belváros, Union Square negyed, Színházi negyed, Kikötői negyed, SOMA negyed, Pacific Heights negyed, Tenderloin negyed, Déli part, Fisherman’s Wharf negyed, Üzleti negyed, Van Ness negyed, Északi part, Nob Hill negyed, Mission negyed, Embarcadero negyed (Északi part), Western Addition negyed, Kínai negyed, Noe Valley, Haight-Ashbury negyed, Polk Gulch negyed, Sunset negyed, Russian Hill, Alamo Square, The Castro negyed, Glen Park, Hayes Valley, Japán negyed és Potrero Hills.

Kedvelt, keresett szálláshelyek név szerint: – Four Seasons Hotel San Francisco 5***** (luxus szálloda, 277 szoba, kimondottan drága, előre foglalva kedvezményeket kaphatunk), – Hilton San Francisco Union Square 5***** (óriási ház, 1908 db szoba, 8 fős lakosztály jó belvárosi helyen), – The Scarlet Huntington 4**** (134 db tiszta szoba, wellness és kényelem), – Hotel Drisco 4**** (48 szobás, tiszta és kényelmes ház jó személyzettel), – White Swan Inn 3*** (26 szobás ház meleg reggelivel, Wifi internet, finom borok, közelben jó vásárlási lehetőségek, barátságos környék), – 1906 Missión (30 szobás kis vendégház).

A környék zoomolható Google térképe, GoogleMaps műholdkép, 3D domborzat vagy StreetView képek, fotók az interneten.

A város részletesen, a hivatalos turisztikai weboldal, város portál: www.sanfrancisco.travel. Fotók, program ajánlók, tervek, tömegközlekedés és idegenvezetés, éttermek és éjszakai élet, szórakozóhelyek leírása.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.