Prága – Az Arany Város

Az 1989. novemberi „bársonyos forradalom” óta, amikor le kellett köszönniük a kommunista vezetőknek, Prága (Praha. Prag) látványosan változik. Legyen szó az egészen egyedülálló építészeti értékek gondos helyreállításáról Vagy a modern építészet megújulásáról, a Cseh Köztársaság fővárosa joggal büszkén viselheti az „Arany Prága” titulust.

Az európai nagyvárosok között egyedülálló módon egyszerre láthatjuk itt az eredeti formájában fennmaradt középkori városmagot és a világ legnagyobb zárt várnegyedét. A Bedřich Smetana által zenében megénekelt Moldva (Vltava) partján fekvő 1,3 milliós főváros kontinensünk legjelentősebb vonzerővel rendelkező városai közé tartozik.

Mindenfelé érzékelhető a feltörekvés – és ez nem magától értetődő. Bár az utcák, templomok, nemesi paloták és polgárházak a II. világháborút csaknem sértetlenül vészelték át, a szocialista korszakban azonban elhanyagolták az átfogó városrekonstrukciót. Ma Prága az egész világ fiatalságának – találkozóhelye. Még annak sem kerülheti el a figyelmét, hogy a világ egyik legszebb városában van, aki kizárólag az itt főzött sör élvezetéért kereste fel a várost.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük