Prága diszkók és múzeumok

Amikor beesteledik…

Úgy tartják, a zene a cseheknek a vérükben van, így hát nem csoda, hogy Prága éjszakai életében is főszerepet játszik a zene. A Moldva-parti városban komoly hagyományai vannak a dzsessznek és a jó rockzenének is. Rengeteg diszkó van, némelyik azonban olyan felkapott, hogy tanácsos korábban odamenni. Akinek viszont az ilyen helyek túlságosan zsúfoltak, az egyszerűen csak barangoljon az Óvárosban, ahol mindig történik valami. Diszkó, bulis szórakozóhely ajánló:

■             Reduta. Dzsesszklub, ahol 23 óra után kezdődik a műsor. A hely annak köszönheti világra szóló hírnevét, hogy 1994-ben Václav Havel cseh elnök kíséretében itt játszott szaxofonon Bill Clinton amerikai elnök. Národní třida 20.

■             Musicpark. A város legnagyobb diszkója kávézóval, étteremmel, sörözővel és kaszinóval. Francouzská 4.

■             Video-disco Zlatá husa. Örökzöld létesítmény a diszkók között. Itt külföldi diskjockey-k is megfordulnak, a hely azonban időnként túlzsúfolt. Václavské náměstí 5-7.

■             Café Evropa. Aki jobban szereti az intim bárzenét a legjobb blues-bandnél is, annak számára a Hotel Evropa kávéháza az igazi. 23 óráig fülbemászó dallamokat játszanak zongorán és hegedűn. Vác- lávské náměstí 29.

■             Belmondo Revival Club. Rockzene felsőfokon. Bubenská 1.

■            Mi egy kisebb kubai salsa (bachata, merenge +..) táncos buliban is voltunk a belvárosban egyszer, ahol a közönség fele afrikai stílusú néger volt :).

 Felfedező körúton a múzeumokban

Prága 20 legnagyobb múzeumának anyaga nem ér fel a város építészeti értékeivel, mégis érdemes felfedezőútra indulni, mert vannak külföldiek számára is figyelemre méltó látnivalók.

■             Szent György-kolostor (Klášter sv. Jiři). A Nemzeti Galéria (Národní galerie) cseh művészeti anyaga. Magában foglalja a gótikus festészet és szobrászat alkotásait csakúgy, mint a manierizmus és a barokk alkotásokat. Jiřské náměsti 33.

■             Šternberg-palota (Šternbersky palác). A Nemzeti Galéria európai művészeti gyűjteményében egyrészt a klasszikus modem művészek (Picasso, Matisse, Cézanne, van Gogh stb.) alkotásait, másrészt a Párizson kívüli legnagyobb impresszionista anyagot tekinthetjük meg. A régi korok művészetét többek között Dürer, Rembrandt és El Greco képviseli. Hradčanské náměsti 15.

■             Állami Zsidó Múzeum (Státní Židovské Muzeum). E gyűjtőnév a régi Zsidóváros építészeti emlékei mellett magában foglalja azokat a kiállítási tárgyakat is, amelyeket a náci megszállás idején a németek gyűjtöttek össze cinikusan „Egy kihalt faj egzotikus múzeuma” számára. Jáchymova 3.

■             Közlekedési Múzeum (Muzeum pro veřejnou dopravu). Műemlék és veterán közlekedési eszközök 1886-tól napjainkig. Hétvégeken és ünnepnapokon (áprilistól októberig) városnézés nosztalgiavillamoson. Patočkova 4.

■             Műszaki Múzeum (Národni Technické Muzcum). Szemléletesen mutatja be a technika fejlődését (közlekedés, rádió, televízió stb.) eredeti kiállítási tárgyakon. Kostelní 42.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük