Nyugat-Európa törzse, szárazföldje

A terület nagy részén a domborzat talapzatát a földtörténeti ókorban felgyűrt, azóta jelentősen lepusztult, összetöredezett masszívumok alkotják. Az egykori Variszkuszi- hegységrendszer átformált, újra kiemelkedett maradványa a Francia-középhegység (Massif Central), az Ardennek és a Vogézek. A földtörténeti ókori alapzat kerül felszínre Bretagne-ban és Normandiában is. A fiatalabb üledékes takaró az idős tönkök között alacsonyabb fennsíkokat alkot vagy a földtörténeti újkor harmadidőszakinak elején megsüllyedt medencéket tölti ki.

A legnagyobb és legváltozatosabb a terület központi és északi részét elfoglaló Párizsi-medence. Délkeleten a Pireneusok és a Massif Central között alakult ki az Aquitániai-medence, míg az Alpok és a Massif Central közé a viszonylag keskeny süllyedők, a Saône-Rhône árka ékelődik. A három medencét főként földtörténeti középkori üledékekből kiformált alacsony vízválasztó hátságok kapcsolják egymáshoz. A Francia-lépcsővidéket az Aquitániai-medence felé a Poltiersi-plató, a Saône-Rhône-árok irányában pedig a Langresi-fennsík keretezi. A folyók és a tengerpartok mentén fiatal negyedidőszaki üledékekkel feltöltött síkságok húzódnak, amelyeknek egy része (Holland-, Fríz-alföld) északkeleten a tenger szintje alatt helyezkedik el. A terület délnyugati és délkeleti részén az Eurázsiái-hegységrendszer fiatal, helyenként napjainkban is eljegesedett lánchegységei emelkednek. Délnyugaton több mint 450 km hosszan húzódik a Pireneusok vonulata, amelynek helyenként 3000 m fölé magasodó gerince alkot természetes határt az Pireneusi (Ibériai)- félsziget felé.

Délkeleten a Nyugati-Alpok gyűrt hegységei emelkednek. Itt tör az ég felé Európa legmagasabb csúcsa, a Mont Blanc (4807 m). A terület éghajlata mérsékelt, óceáni, mediterrán és kontinentális hatások egyaránt érvényesülnek benne. A Pireneusok, az Alpok és a Francia-középhegység területén hegyvidéki éghajlat alakult ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük