Nizza múzeumai, művészetek a modern korig

Múzeumok, a művészetek templomaiban

Nizza múzeumváros is, különösen impozáns a kiemelkedő színvonalú műalkotásokat bemutató állandó kiállítások sokasága. A legjelentősebb intézményeket – Musée des Beaux-Arts (Szépművészeti Múzeum), Musée d’Art Modern et d’Art Contemporain (Modem és Kortárs Művészetek Múzeuma), Musée National Message Biblique Marc Chagall (Marc Chagall „Bibliai üzenet” Nemzeti Múzeuma), Musée Matisse (Matisse Múzeum) és a Fondation Maeght (Maeght Alapítvány. Nizza és környéke azonban ezeken túl is rengeteg látnivalót kínál.

■             Musée et Sites Archéologiques. Az antik Nizzát bemutató régészeti múzeum a Cimiez városrészben. Érmék, szobrok, poharak, kerámiák és szerszámok a római, etruszk és görög korból. Avenue Monte Croce.

■             Musée d’Art et d’Histoire. Várostörténeti kiállítás, provence-i népművészet és értékes képgyűjtemény a nizzai primitívek anyagából. A Palais Massénában. 65, Rue de France.

■             Musée Raoul Dufy. A fauvizmus e kiemelkedő képviselőjének képeiből összeállított kiállítás. 77, Quai des Etats-Unis.

■             Musée Yves Klein. Az óváros szélén álló futurista épületben dokumentálják az avantgárd fejlődését a 60-as évektől. A gyűjtemény középpontjában a helybéli Yves Klein festőművész alkotásai állnak. Promenade des Arts.

■             Villa Kérylos. Theodor Reinach régész építtette az antik görög épületek mintájára ezt a csodálatos villát, melyet mozaikok és falfestmények díszítenek, továbbá a Krisztus előtti korból származó ásatási leletek.

■             Fondation Ephrussi de Rothschild. Madame Ephrussi (született Rothschild) egykor saját művészeti gyűjteménye számára építtette a velencei stílusú villát, melyben festmények, szőnyegek, bútorok és porcelánok láthatók öt évszázad anyagából. Cap Ferrat-ban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük