Nizza – Kaszinók és utcai programok

Szerencsejátékok, éjszakánként pörög a szerencsegolyó, nappal fesztiválok

Nem kell mindig csak Monte-Carlóra gondolni. Annak, aki a baccara és a rulett mellett szeretné megtalálni a szerencséjét, nem kell feltétlenül átruccannia a közeli Monte-Carlóba. A francia Côte d’Azurön is található rengeteg nemzetközi játékkaszinó. És emellett még számtalan más éjszakai program is várja a szórakozni vágyókat: kocsmák, kisvendéglők, bárok és diszkók garantálják – különösen a nyári szezonban – a kikapcsolódás óráit egészen virradatig.

■             Casino Ruhl de Nice. Játékkaszinó a Méridien Szállóban. Rulett, kártyajátékok, félkarú rablók stb. Étteremmel, diszkóval és kabaréval. 1, Promenade des Anglais.

■             Bár a Négrescóban. Látni és látszani. Autogramvadászok itt nemkívánatosak. 37, Promenade des Anglais.

■             La Madonette. A színpadon varieté, az ételeket és italokat görkorcsolyás kiszolgálók viszik az asztalokhoz. 24, Chémin de la Madonette.

■             Le Safari. A fiatalok és szépek – és akik magukat ezek közé sorolják – találkozóhelye ez a terasz. Cours Saleya.

■             Félix Faure. Mindenki diszkója, a helybélieké és a nyaralóvendégeké egyaránt. Hétvégeken zsúfolásig telve. 12, Avenue Félix Faure.

■             Scarlett O’Hara’s Irish Pub. A név borzalmasan hangzik, a kocsma azonban teljesen rendben van. Az óváros közepén. Ír és provence-i élő zene. 22, Rue Droite.

Fesztivál, nagy rendezvények a közelben, Örökös jókedv az ünnepnapokon is

Nizza féktelen délszaki jókedvvel ünnepel, s egész éven át. A fesztiválnaptár zsúfolásig tele van programokkal. A tőrőlmetszett folklórprogramoktól a klasszikus műsorokon át az avantgárd bulikig ível a túlcsorduló életöröm körtánca.

■             Karnevál. A ragyogó nagyszabású eseményt délszaki temperamentummal rendezik meg. Az esemény középpontjában a bolondok királyának megválasztása áll. 14 februári nap húshagyó-kedd előtt.

■             Tökünnep Cimiez-bcn. Az északról érkező vendégek újra meg újra elcsodálkoznak, hogy milyen féktelen örömmel tudják itt ünnepelni ezt a nagy sárga termést. Március vége.

■             Május ünnep. Színes folklórfesztivál néptánccsoportokkal Nizzából és környékéről. Május.

■             Monacói nagydíj. Ez ugyan „külföldi” rendezvény, azonban ilyenkor egész Nizza átzarándokol a híres Forma 1-es versenyre. Monte-Carlo, május-június.

■             Egyházzenei fesztivál. Erre a csendesebb jellegű művészeti fesztiválra rengeteg neves egyházi zenész érkezik Nizzába. Június.

■             Dzsesszparádé. Európa egyik legismertebb fesztiválja. Nemcsak szving, de avantgárd dzsessz is hallható. Július.

■             Nyári virágkorzó. Egész Nizza virágba borul, és virágok miriádjai ontják illatukat. Augusztus közepén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük