New York Állam, USA nevezetesség, szállás, hotel

New York Állam

Az USA közép-atlanti és északkeleti régiójának legismertebb, és a harmadik legnépesebb állama. 122,054 km²-es területén már 2000-ben 19 millió feletti volt az állandó lakossága, 2017-ben 19849399 fő. Állmaink netovábbja, élet és halál urainak lakhelye, amit 2001 és 2009 között megtapasztalhattunk.

Keleti részét az Appalache-hegység vonulata uralja, amíg az északi területek völgyeinek legfőbb jellegzetessége a Champlain tó és az Alanti-óceán felé tartó Hudson-folyó. Az állam déli részének legnagyobb szelete a Catskill-hegység délkeleti feléből kiemelkedő Allegheny-platón terül el. Nyugati felét az Allegheny-folyó, a Susquehanna és a Delaware-folyó rendszerei hálózzák be. New York Állam legmagasabb pontja a Marcy-hegy, ami az Adirondack egyik tagja.

Szállás ajánlatok összegyűjtése gyorsan, hotelfoglalás egyénileg: New York Állam szállások, minden ajánlat ITT. Hotel, olcsó magánszállás kiadó szoba, lakások, konyhás apartman, kis egyszerű és tiszta vendégház és turista- / diákszállás interneten elérhető, a közvetlen elérhetőségeket a visszaigazolás tartalmazza. A látványosságok, kiemelt helyek közelében egyszerűen tudunk keresni, ahol a térkép segít.

Az állam legismertebb, és legnépesebb városa New York City, a Nagy Alma, amely a világ harmadik legnépesebb városa. Sok világszervezet, többek között az ENSZ központja itt található. A hely több száz látnivalót kínál a látogatóinak, így érdemes hosszabb utazást tervezni, annak aki tehetősebb. A város jelképe, és legnépszerűbb turistalátványossága a Szabadság-szobor, amely a franciák centenáriumi ajándéka volt az amerikai nép számára. A szobor kilencvenhárom méter magasan emelkedik a kikötő fölé, koronájából és fáklyájából nagyszerű kilátás nyílik a városra.

Nevezetességei, látványosságok:
A Central Park-ot New York City kertjének tartják. A bokros, fás zöld övezet kellemes, nyugodt délutánt ígér az embereknek. A gyermeklelkek itt megtekinthetik Andersen mását és az Alíz csoda országban szobrot. A romantikusok átsétálhatnak a Bow Bridge nevű, szépen formált öntöttvas hídon, ahonnan jól látható a San Remo Apartments kettős tornya. Nagyszerű a kilátás a parkra és a város nagy részére a Belvedere-kastély teraszairól. Hosszú séták helyszíne a Ramble erdős területe, ahol a sok kis patak és számtalan ösvény keresztezi egymást. A Conservatory Water szinte minden hétvégén motorcsónak modell versenyek színhelye. A korcsolya szezonban a Wollman Rinken és a Bethesda Fountain szökőkút kedvelt korcsolyapályává válik.

A város legmagasabb épülete az Empire State Building (belépőjegyek és nyitvatartás itt: www.esbnyc.com), ahonnan az egész város látható. Kilátói, ahová 366 m/min sebességgel haladó gyorslift viszi fel az embereket óriási népszerűségnek örvendenek. Itt rendezik meg minden év februárjában az Empire State Lépcsőfutást, ahol kiderül, hogy gyalogosan ki jut fel előbb az épület tetejére.

Huszonhét éven át állt New Yorkban a World Trade Center, amit 2001 szeptemberében terroristák leromboltak. Az eseményekre emlékezve a terület mellett emlékművet állítottak az áldozatok számára. A telken már épül az új felhőkarcoló, a Freedom Tower, ami, ha elkészül, ötszáznegyvenegy méteres magasságával méltó utódja lesz a lerombolt irodaházaknak.

A Rockefeller Center a világ legnagyobb magántulajdonban levő épületkomplexuma. Az eredetileg operaháznak induló építmény végül éttermek, üzletek és irodák otthona lett. Központjában található többek között az NBC székháza és a Radio City Music Hall. Az épületek között ünnepekkor hatalmas show műsorokat rendeznek, és a hely szívében egy népszerű korcsolyapálya található.

A Flatiron Building –et a felhőkarcolók elődjének tartják. Különleges formavilága miatt rövid életűnek jósolták, kevesen gondolták, hogy ellenálló lesz a természet csapásaival szemben. Az épülettől délre található a Fifth Avenue, vagyis az Ötödik sugárút, amit Milliomos sornak neveztek. A sugárút a mai napig a gazdagságot hirdeti, divatüzletei között olyan nagy neveket sorolhatunk, mint az Armani vagy a Paul Smith.
A New York-i színházi élet központja a Times Square. Itt áll a New York Times egykori szerkesztőségi épülete, amelyből az újság ugyan már elköltözött, de a jelképükként számon tartott kristálygömb még mindig megtekinthető.

A Hudson-folyó partján fekszik Albany, New York Állam fővárosa, és közigazgatási központja. Itt ismerhetjük meg az állam történelmét, ha ellátogatunk a New York State Museum-ba. Az állam kapitóliuma, a New York State Capitol a XIX. században épült, és több mint harminc éven át készült.

A fővárostól északra az állam népszerű üdülővárosa, Saratoga Springs található, ahol a szerencsejátékok kedvelői méltó szórakozásban részesülhetnek a helyi kaszinókban és a lóversenypályákon. Híres történelmi emlékhelyet kereshetünk a Saratoga National Historical Parkban, ahol az 1777-es saratogai ütközetnek állítottak emléket.

Kulturális látványosságokért látogassunk el Syracuse-ba, ahol az Everson Museum of Art egy művészeti gyűjteményt kínál, amíg az Erie Canal Museum a névadó csatornát és a város életében betöltött szerepét mutatja be. Megnézhetünk egy színházi előadást is az 1928-ban épült Landmark Theatre-ban. A várostól nyugatra autózva Rochesterben felkereshetjük az érdekes amerika gyűjteményt bemutató Strong Museum-ot, és a George Eastman House-t, ahol a Kodak Company alapítójának rezidenciája volt. Az épületben fotó- és filmgyűjteményt tekinthetünk meg, és megismerkedhetünk az elmúlt évszázad fényképezőgépeivel. Rochester-től nyugatra az Erie-tó partján fekszik a forgalmas kikötőhellyel rendelkező Buffalo, ahol az édesszájúak kedvenc múzeuma, a Jell-O Museum található, továbbá az Albright-Knox Art Gallery is felkereshető.

Vidéken az üdülővárosok strandokkal és szórakozóhelyekkel várják a turistákat. Az állam legnépszerűbb ilyen jellegű helyei a Jones Beach State Park, a Westhampton Beach és a Hampton Bays. A Montauk Point világítótornyot a Montauk State Park-ban látogathatjuk meg.
New York államban található sok világutazó listájának fontos tétele, a Niagara-vízesés, amit évente több millió ember keres fel. Aki ide készül, esőkabátot mindenképpen vigyen magával.

A piros linken keresztül megkapjuk a foglalható szálláshelyek listáját, korábbi vendégektől értékelés fórum: NY, New York állam szállások, hotel és apartman árak leírással ITT – városok, üdülőfalvak, kertvárosi üdülő kemping, panzió, motel és apartman (kiadó ház, lakás és nyaraló villa) ajánló. Kis csoportok részére a hotelkereső kínálja a szabad szobákat. Az utazás élménybeszámolók sokat segítenek a fotók mellett a döntésben az online egyéni szállásfoglalásban. Az árak gyűjtőhelye, garantáltan jól működő szálloda, szálláskereső online rendszerekből. Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive csomagok, tiszta vendégház és turista- / diákszállás (kollégium).

Kiemelt úticélok és nagy települései: New York, Queens, Brooklyn, Lake George, Niagara Falls, Rochester, Albany, Lake Placid, Cheektowaga, Buffalo, Ithaca, Troy, Utica, Schenectady, Mount Vernon, New Rochelle, Syracuse, Yonkers és Montauk.

Élménybeszámoló, látnivaló, utazás és szállás fotók, képek:

Adatok Wiki magyarul: hu.wikipedia.org/wiki/New_York_(állam)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük