Niagara-vízesés hotelek: szállás vagy utazás egyénileg szervezve

Niagara-vízesés és környéke körülbelül százötven hotel szállás, jó és luxus szálloda szobáival várja turistákat a szállodák kategóriában: Vonzó hotelszoba ajánlatok, vélemények, visszajelzések és képek térképpel ITT! – Itt kedvünkre válogathatunk, és magyarul foglalhatunk. Kezdje a díjmentes foglalást itt a piros linken keresztül, miután választott az ajánlatok közül! Sheraton, Comfort Inn, Quality, Baymont Inn stb. számtalan gyönyörű négy és öt csillagos szálloda csábít jobbnál jobb ajánlatokkal. Önellátó apartman vagy elegáns és kényelmes vendégszobák, minden igényre van megoldás ezen a híres kirándulóhelyen.

Niagara-vízesés (angolul: Niagara Falls, franciául: les Chutes du Niagara) hatalmas vízesés együttes a Niagara folyón. Kanada és az Amerikai Egyesült Államok nemzetközi határán fekszik, Ontario tartományt és New York államot választva szét. Két fő részből áll, a határ kanadai oldalán a Patkó-zuhatag, az amerikai oldalon az Amerikai-zuhatag alkotja, melyeket a Kecske-sziget választ el egymástól. Szintén az amerikai oldalon található a Menyasszonyi fátyol-zuhatag, amit a Luna-sziget különít el. Nevét „Mennydörgő Víz” az indiánoktól kapta. Buffalótól 27 kilométerre található. Évente tízmillió turista keresi fel. Hajdanán Bonaparte Napóleon ifjabb öccse, Jerome is elhozta ide amerikai menyasszonyát.

Vízesés
Vízesés

A vízesés körülbelül 12 000 évvel ezelőtt, az utolsó jégkorszakban képződött a Wisconsin-gleccseresedés végén. A víz az újonnan létrejött Nagy-tavakból utat vájt magának a Niagara-lejtőn át az Atlanti-óceán irányába. A vízesések kialakulásának leggyakoribb oka, hogy a folyóvölgyet egy különösen kemény kőzetből álló réteg keresztezi. A rohanó víz a puhább rétegeket idővel lekoptatja, így a folyó esésgörbéje látványosan megváltozik, kialakulnak a zuhatagok, melyek nagyságából az erózió mértékére lehet következtetni. A folyót keresztező alapkőzet meg is repedhet, vagy tektonikus hatásra lesüllyedhet, így jön létre a vízesés. Igaz, a patak egy sziklafal tetejéből is eredhet, így mindjárt zuhatagként kezdi.

A Niagarának nem magassága, inkább szélessége jellemző, magas vízállás esetén több mint 168 000 m³ vizet zúdít lefelé, így a legerősebb vízesés Észak-Amerikában. Hírnevét egy francia szerzetes, Louis Hennepin útleírása alapozta meg 1678-ban, aki európaiként elsőnek járt ezen a vidéken.

A Niagara-vízesésnek nemcsak látványa fenséges, hidroelektonikus ereje miatt fontos is. A két folyóparti város és néhány távolabb fekvő is, az itteni vízi erőműből nyeri a villamos energiát. Az üdülési, kereskedelmi és ipari beruházások az 1800-as években, a vasútvonal kiépítése után jelentek meg a térségben, nem kis fejtörést okozva a természetvédőknek.

A vízesés látványa tényleg lenyűgöző, a zuhatag fölött halvány ködfátyol lebeg, a szétporladó vízpermeten megtörő napsugár csodálatos szivárványt varázsol a vízesés fölé. Az 1965-ben nyitott, 160 méter magas Skylon-kilátótoronyból, ahová gyorslift repíti a turistákat, pazar kilátásban lehet részünk. Lehetőségünk nyílik a lezúduló vízfüggöny mögé betekinteni, ahová kis motoros hajók szállítják a vastag pénztárcájú utasokat. A vízfüggönyhöz a meredek sziklafalak oldalában kiépített kanyargós sétautakon is közel juthatnak.

Niagara vízesés fotó
Niagara vízesés

Zoomolható térkép vagy műholdkép GoogleMaps:

Egy csodálatos képsorozat téli képekkel: megnyitás és letöltés ITT

Időjárás adatok és előrejelzések: www.theweathernetwork.com/weather/CAON0475.

Egy hozzászólás a(z) “Niagara-vízesés hotelek: szállás vagy utazás egyénileg szervezve” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük