Murtal útikalauz magyarul, nevezetesség és szállás tipp

Murtal

Felső-Stájerország (Obersteiermark) járásai: Liezen, Murau, Leoben, Murtal és Bruck-Mürzzuschlag. Ebből a 1675,38 km²-es területű a Murtali rész, ahol 72 ezer fő körüli az állandó lakosság 2023-ban. 1980 körül itt többen éltek, 83 ezer fő körül.

A stájerországi Murtal kiváló célpont a természetjáróknak és a télisportok kedvelőinek. A kétezer méter fölé magasodó hegycsúcsok, a kristálytiszta patakok és tavak ritka növény- és állatfajoknak adnak otthont. Akár gyalogosan, akár kerékpárral indulsz el, számos útvonalból válogathatsz.

Szálláshelyek és ajánlatok összehasonlítása gyorsan, hotelfoglalás egyénileg/kisebb csoportoknak: Murtal szállások lista ITT, Sankt Georgen ob Murau, Sankt Lorenzen ob Murau, Lachtal, Hohentauern, Stadl an der Mur, Schöder, Sankt Peter am Kammersberg, Spielberg, Mariahof, Fohnsdorf, Knittelfeld, Obdach és Weißkirchen in Steiermark.

Kezdők számára ajánlott a Stüblergut és Wölkerkogel közötti hótalapas túra. A négyórás út nagy része sűrű erdőn át vezet, egészen az Alte Almhaus-ig, utána azonban nyílt szakasz következik, ahol már erős széllel kell számolni. Érdemes rá erőt gyűjteni a menedékházban! A célpont a Wölkerkogel csúcsa, amelyet a hagyományokkal ellentétben nem kereszt, hanem egy Szűz Mária-szobor (Steinerne Miarz) ékesít.

Komoly kihívást jelent a hegyikerékpáros MTB-67D. Az első pár kilométer – mintegy bemelegítésként – aszfaltozott, utána azonban kavicsos ösvény vezet felfelé az 1670 méteres magasságban fekvő Steinplangipfelre, ahonnan felejthetetlen kilátás nyílik a Murtal vidékre. A kirándulás során a Steinplan Schutzhaus, Gasthof Thalberghof és a KM Hotel Restaurant kínálnak felüdülést.

A Granitzenbachból induló körtúra résztvevői védett természeti kincseket, alpesi sziklakertet és juharfákat csodálhatnak meg. Az utat fahidak és a Schaumühle malom teszik még hangulatosabbá. A Koralm Crystal érdekes formájú sziklái, valamint az egykori üveghuták és mészégető kemencék romjai sok látogatót vonzanak. Az „5 summit hike” lenyűgöző panorámát ígérő csúcsokat gyűjt csokorba, a mintegy kétórás, könnyed emelkedőket tartalmazó Hauseck ideális családi program. Amennyiben kutyával kirándulnál, próbáld ki a Red Bull Ring – Fohnsdorf távot vagy a festői Kreiskogelt. Az utóbbi három gleccsertavat érint és a szerencsés időben érkezők megcsodálhatják a rózsaszínen virágzó alpesi bozótot. Ha a vakáció alatt sem hagynád ki a napi kocogást, az Aurunde-Kobenzer Laufstreckent javasoljuk. Ez a látványos hurok Kobenz, Zechner és Margarethen települések és egy úszóhíd mellett kanyarog.

A két és félórás kastélytúra során a történelem sötétebb arca is feltárul: a palettán szerepel egy haláltánc-múzeum és némelyik vár udvarán mindmáig látható az akasztófa. A múlt iránt érdeklődőknek tetszeni fognak az epsteini romok, amelyeket információs táblák, rejtvények és geocoaching tesznek még izgalmasabbá.

Murtal legnépszerűbb síparadicsoma a Turracher Höhe. amelynek Közép-Európa legnagyobb egybefüggő fenyvese ad otthont. A havasi cirbolyafenyő rendkívül szívós faj, elélhet akár 1000 esztendeig, a magja ehető/értékes, a mandulafenyő (Pinus pinea) magjához hasonló ízű. Több mint 2200 méteres tengerszint feletti magasságának köszönhetően a Turracher Höhe Ausztria leginkább hóbiztos síterepe. A síelőknek és a snowboardosoknak szánt terület mellett a sífutókat kétsávos magaslati pálya várja, a családokra pedig számos gyermekbarát létesítménnyel gondoltak. Közkedvelt nyári gyermekprogram a kincskeresés, a hullámvasút és a hétállomásos AlmZeit-túra.

A családbarát Lachtal Stájerország legnagyobb síközpontja. Az otthonos hüttékhez napozóterasz tartozik. Kreischbergben a hagyományos pályák mellett freestyle-parkot és akadálypályát alakítottak ki, valamint sebesség- és időmérő lejtők állnak a profik rendelkezésére. A Grebenzen-St.Lambrecht legtöbb pályája középhaladó, a könnyebbek a völgyben és a starnbergi felvonónál találhatók. Az ideérkezők extraként szánkózásra alkalmas terepet élvezhetnek.

További tippek, források, információk ITT találhatók tematika és nehézség szerint:
– Útikalauz online angolul: www.steiermark.com/en/Murtal/Activities/Tour-Portal.
– Hó, sípályák, felvonók és magaslatok: www.turracherhoehe.at/de.
– Központi turisztikai portál: www.murtal.at/steiermark, sípálya, sí túra, sífutó pályák, hótalpas túrák, események/rendezvények, üdülések, élmények, hagyományok, népviselet, gasztronómia és minden egyéb.
– A Red Bull Ring I közelsége is komoly vonzerő, autóverseny és motorkerékpár versenyek: www.redbullring.com/en/, angolul és németül is rengeteg kép és információ .RINGRAST das Erlebnishotel beim Red Bull Ring

Kiemelt, kedvelt szálláshelyek például:
-A Bei Annelie ITT – 80 m²-es 2 hálószobás apartman egység 1-6 főre kedvező ár.
Apartement Gabi ITT – Kleinlobming-ban található 50 m²-es hálószoba+nappalis apartman egység, terasz, kilátás, tökéletes környezet, teljesen felszerelt.
– A Lachende Eule stb. hasonló sífelvonó melletti luxus faház már talán sose lesz elérhető, hiszen mindig közvetlenül előre le van foglalva.
– A Chalet Bergblick ITT – Sankt Blasen-ban található 125 m²-es három hálószobás apartman-üdülő. Igazi luxus, fél évvel, egy évvel előre foglalva még szabad több dátumra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük