München érdekes látnivaló, épület és esemény ajánló

München

A turisták szerint München két szempontból kivételes helyzetben van. A város múzeumai, emlékművei, palotái és templomai döntően a belvárosban találhatók, ezért Münchenben nagyszerűen lehet sétálgatni, vagy kerékpárt bérelve gyorsan körbetekerni. Ugyanakkor kiváló a tömegközlekedése: busszal, villamossal, metróval (U-Bahn), illetve a gyors külvárosi vonattal (S-Bahn) utazhatunk, így minden egyéb látnivaló könnyen megközelíthető. A város bejárásához egyáltalán nincs szükség autóra.

Kattints a következő linkre! Szálláshelye ajánló díjmentes foglalás lehetőséggel egyénileg: München szálláshelyek lista közel a látnivalóihoz ITT, panzió, kemping, hostel (Jugendherberge, kollégium, ifjúsági turistaszálló), hotel, kiadó lakás, apartman és luxus szálloda ajánlatok egy helyen. Az elit luxus lakosztálytól az Airbnb stílus kiadó privát szobán át az olcsó hostel ágyig minden ugyanitt. Önellátó, reggelis, félpanziós és all-inclusive ajánlatok. Gyakran nagy baráti társaságok részére ugyanez az online hotelkereső kínál szobákat jó feltételekkel.

München rég túlnőtte középkori méreteit, az egykori városfal mára eltűnt. Megmaradt azonban három, a mai belváros határát jelző kapu – az Isartor, a Karlstor és a Sendlinger Tor -, valamint az Odeonplatz is. Utóbbi helyen adtak egymásnak „randevút” az északnémet területek felé induló XIV. századi sókereskedők. Szinte a kezdetektől fogva a Marienplatz volt München szíve, és az maradt a mai napig is.

Vissza az Oktoberfest kezdőlapra

A Marienplatz és környéke

A XIX. század közepéig a Marienplatzon volt a búzapiac. Ide tervezték a városházát, és itt akasztották fel a bűnözőket. A Marienplatzon rendezték 1568-ban V. Vilmos herceg és Lorraine Renata esküvőjét, mely a város történetének legkülönösebb menyegzője volt. 1972-ben az sem volt kérdés, hogy itt legyen a külvárosi vonatok és a metró hálózatának találkozási pontja. A Marienplatzot virágágyak és szabadtéri kávézók ékesítik. Ma a tér egy mutatós sétálónegyed része. Itt áll a Mariensaule, az a Mária-oszlop, amit I. Miksa emeltetett a fehérhegyi csata (1620), illetve a svéd csapatok Münchenből való kivonulása (1632) emlékéül, és hálából, amiért a város megszabadult a pestistől.

Az oszlop talapzatán baziliszkusz, sárkány, kígyó és egy oroszlán látható, ezek a pestis, az éhség, az eretnekség és a háború szimbólumai. Mindegyiket hős angyalok győzik le. Az emlékmű csúcsán a Münchenre tekintő aranyozott Mária-szobor áll. Bal kezében Jézust tartja, a jobban pedig jogart. A téren található még egy emlékmű, a részben helyreállított XIX. századi Halas kút (Fischbrunnen). Egykor ifjú hentesek ugráltak a bronz szökőkútba a tanoncidejük végeztével. Ma már ezt a hagyományt csak farsangoló tivornyázók vagy örömittas futballszurkolók követik.

Marien Platz

A Frauenkirche

Ha a Marienplatz nyugati oldala felől végigsétálunk a Weinstraßén, majd a Sporerstraßén, akkor a Frauenplatz-ra jutunk. Itt találjuk a hatalmas Miasszonyunk-templomot, amely egyszerűen Frauenkirche néven ismert. Kettős téglatornya és hatalmas kupolái uralják a városközpontot. Mindig is ez a templom volt Münchenben a fő tájékozódási pont. Jörg von Halsbach tervei alapján 1468-1488 között elkészült egy egyszerű, dísztelen gótikus építmény. Az olasz reneszánsz kupolák 1524-ben épültek hozzá. A teljes belső teret hősies erőfeszítések árán állították helyre a második világháborús bombázás után a romokból.

A karzatnál lévő eredeti gótikus ablakokat biztonságban őrizték a második világháború alatt, így kaphatunk némi ízelítőt a templom egykori pompájából. 1502-ben készültek, Erasmus Grasser keze nyomán. Az 1483-ból való, Friedrich Pacher által készített, Jézus megkeresztelése című, finom kidolgozású oltárkép az északi kápolnát díszíti. E mellett láthatóak Jan Polack Krisztust ábrázoló táblaképei: Jézus az Olajfák hegyén, Jézus elfogása, Jézus keresztre feszítése, Jézus temetése. Említést érdemel még az 1347-ben elhunyt Bajor Lajos császár temetkezési emlékműve. Áprilistól októberig, hétfőtől szombatig, 10-17 óráig lift visz fel a déli toronyba, hogy onnan láthassuk a várost.

München Frauenkirche - Miasszonyunk templom

Az Alter Peter

A Marienplatz déli oldalán, nem kifejezetten magán a téren áll a Szent Péter-templom, amely München legrégibb temploma. Építése a város 1158-as alapításánál is korábbra tehető, ezért is emlegetik Alter Peter (Öreg Péter) néven. Az eredeti építmény román stílusban készült, majd idővel ezt követte az ikertoronnyal büszkélkedő gótika. A torony kivételével mindent elpusztított az 1327-es nagy tűzvész, így aztán az új gótikus stílus semmivé lett. Az épületmaradvány alakult át aztán a XVII. században, a reneszánsz idején egyetlen toronnyá.

A háborúban megsemmisült Szent Péter-templomot precízen helyreállították, még a toronyban aszimmetrikusan elhelyezett órát is. Érdemes megmászni a tetőn lévő kilátó erkélyéhez vezető háromszázhat lépcsőt a város gyönyörű panorámájáért.

A ragyogó, elegáns enteriőr legkiemelkedőbb eleme a Pétert és a templom atyáit dicsőítő főoltár. Az eredeti XVIII. századi oltár maradványaiból állították helyre, és a Bernini-féle római Szent Péter-bazilika oltára ihlette. Az Erasmus Grasser Szent Péterét megtestesítő oltár- együttest Egid Quirin Asam tervezte.

A templom atyáit mintázó aranyozott fafigurák Egid Quirin mestermunkái. Az oltárhoz csodás rokokó karzat vezet. Láthatóak még Jan Polack késő gótikus stílusban festett képei. Ezek Szt. Pétert ábrázolják, amint meggyógyítja a bénát, illetve őt magát, amikor felszentelik, a tengernél, majd a börtönben és a kereszten. Szintén a késő gótika korából való a „Schrenk” oltár, egy szép, a XV. század elejéről származó, homokkő dombormű a keresztre feszítésről és az ítélet napjáról.

Alter Peter

Viktualienmarkt

Éppen a Szent Péter-templom mögött, a RosenstraBe másik oldalán található a Viktualienmarkt, München egyik legszínesebb pontja, amely mágnesként vonz minden enni szerető embert. 1807 óta működik itt a város központi piaca. Gyomorkorgató a bolyongás a csábító, számtalan sajttal, egzotikus fűszerrel, kenyérrel és hússal teli standok között. A zöldségek és gyümölcsök bőséges választéka ékesen bizonyítja, hogy München Észak- és Dél- Európa útkereszteződése és egyben Kelet kapuja.

A hely vidám hangulata tökéletesen alkalmassá teszi a piacot arra, hogy a kofák rendszeresen eljárják a húshagyókeddi táncot. Ezen-kívül sokszor ünnepelnek a virággal díszített májusfa körül. Útban a piac felé, ott áll a Heiliggeistkirche (Szentlélek-templom). Ezt a XIV. századi gótikus építményt nagyban az 1720-as évek barokk ízléséhez igazították. A két stílus tökéletesen megfér egymás mellett a Mária-oltár esetében. A nagyszerű, fából készült szobor (Hammerthaler Muttergottes, azaz Hammerthali Szűz Mária), amely eredetileg egy, a Tegernsee melletti kolostorból való, aranyozott barokk keretbe van foglalva. A főoltár őriz két imádó angyalt, melyek Johann Georg Greiff munkái, 1730-ból.

Mark - piac

Az Alter Hof és a Hofbrauhaus

A templomból kijövet, végigsétálva a kis Burgstraßén a Régi Városházán túl, időzzünk egy keveset az ötös számnál, és csodáljuk meg a Zum Hofer éttermet. Ez a ház a Münchenben még megmaradt néhány gótikus épület egyike, itt lakott egykoron a városi főjegyző. A ház 1550 körül épült, és sikeresen rendbe hozták zöldellő udvarát és a lépcsőházi tornyot.

A Burgstraßén továbbhaladva München legrégebbi királyi rezidenciájához érünk, a Szigorú Lajos által 1255-ben a város északkeleti részén építtetett Alter Hofhoz. A cél eredetileg az volt, hogy az idegen betolakodókkal és az engedetlen polgárokkal szembeni védelmet szolgálja, ám ténylegesen a sokkal masszívabb Residenz vette át a szerepét. A XIX. századi várostervezők azonban sokkal több kárt okoztak, mint a XX. századi bombázások. Ennek ellenére, amikor a kapukon át az egyik udvarról a másikra megyünk, látható, hogy kiválóan helyreállították az épületegyüttest.

A rekonstruált Burgtor (Városkapu) és a nyugati szárny különös kis zárt erkélye (Affenturm) a Wittelsbachok első, XV. századi müncheni rezidenciájának hangulatát idézi. A toronyban lévő címeres festmény az 1960-as években került napvilágra.

Ha jobbra fordulunk a Pfisterstraßén, a Platzlra (Kis tér) jutunk, ahol egy építészetileg ugyan jelentéktelen ám Münchenben a legnagyobb publicitást élvező műemlék áll: a Hofbrahaus (Királyi Sörfőzde). V. Vilmos herceg 1589-ben azért alapította a sör-házat, hogy ne kelljen drága pénzért venni a hannoveri sört. Bajorországban mindig is ugyanúgy itta a sört az arisztokrácia és az egyszerű nép is. Akkor lépett fő szeszes italként a bor helyébe, amikor a XIII-XIV. század kemény telein kipusztultak a bajor szőlőskertek, átadva helyüket a jóval ellenállóbb árpa és komló termesztésének.

A sörfőzde először a királyi fürdőházban kezdte meg működését, majd később, 1644-ben költözött egy tágasabb helyre a Platzlra. Maga a Hofbrahaus 1896-ban épült, miután a sörfőzde átkerült az Isar folyó másik partjára. A számos sörkerti politikai küzdőtér közül hamarosan ez lett a legrangosabb. Hitler rohamosztagai 1921-ben itt alapozták meg kétes hírnevüket, a később hofbrahausi ütközet néven elhíresült eseményen. Ma a hatalmas sörcsarnok hosszú asztalaival és ütemes zenéjével mágnesként vonzza a turistákat.

Hof

Sétálóutca

A Marienplatz nyugati oldalán lévő Kaufingerstraße és ennek folytatása, a Neuhauser Straße alkotják München leghosszabb sétálóutcáját, a Fusgangerzonét. Az utca mindig tele van bevásárlókkal, és nyaranta igen népszerűek az utcazenészek. A Neuhauser Straße és az Augustinerstraße sarkán emelkedik az egykori Ágoston-rendi templom, az Augustinerkirche. A napóleoni időkben kereskedőház, sokkal később, 1966-ban pedig a Német Vadászati és Halászati Múzeum lett belőle. Az épület előtt egy bronz vadkan látható, a gyűjtemény halászt, vadászt, felnőttet és gyereket egyaránt megigéz.

A Neuhauser Straßén továbbhaladva rátalálunk a XVI. századi olasz reneszánsz Szent Mihály-templomra, amelyet a holland Friedrich Sustris tervezett. Barokk túlzott színeivel és díszítésével, a maga stílusában Németországban az első. A Szent Mihály-templom épülete magába sűríti az ellenreformáció harcias szellemét, és ez összhangban van a Wittelsbach hercegek és német császárok ábrázolásával a templom oromzatos homlokzatán: a bejárat fölött jobbról a harmadikként ott áll V. Vilmos herceg, a templom patrónusa (kezében a templom modelljével). Itt található Napóleon fogadott fiának, Egéne de Beauhamaisnak a márvány síremléke is. A templombelső egy hatalmas, húsz méter széles reneszánsz csarnok dongaboltozatos mennyezettel. Építése idején csak a római Szent Péter-bazilika volt nagyobb.

sétálóutca, belváros

A botanikus kertek és a Blutenburg-kastély

A park északi részén helyezkedik el a Neuer Botanischer Garten, az Új botanikus kert, amelyet a Menzingerstraße felől közelíthetünk meg. A nyugati végén lévő arborétumot a Föld egyes éghajlati öveihez hasonlóan alakították ki, az ennek megfelelő növényzettel.

A látványos Nymphenburg után, ha a Menzingerstraße végéről a 73-as busszal nyugati irányba indulunk, akkor a ma kolostorként működő, nemesen egyszerű Blutenburg-kastélyhoz jutunk. Érdemes megnézni a kastély Bajorország e táján ritka, pompás késő gótikus kápolnáját. A három oltárt Jan Polack 1491-ben készített gyönyörű festményei díszítik: Szentháromság (főoltár), a Megkoronázott Krisztus (balra) és az Angyali üdvözlet (jobbra). A falakon függ néhány, az apostolokat, Máriát és a feltámadt Krisztust ábrázoló szép, színes faszobor. Ezek a figurák 1500 körül készültek.

A Pippinger Straße közelében fejezzük be a sétát, és térjünk be a Pfarrkirche St Wolfgangba (Szt. Wolfgang-plébánia- templom). A meghitt enteriőrt számos 1479-ből való, Jan Polacknak tulajdonított freskó díszíti, és van itt három nagy műgonddal kifaragott faoltár is, ugyanebből az időből. Egy hosszú, túlzsúfolt nap végeztével a csendes templom tökéletesen alkalmas az elmélkedésre.

vár

Az Olympiapark

A város északi részén található az 1972-es olimpia alkalmából készült sport- és szabadidős központ, az Olympiapark. Legegyszerűbben a 3-as földalattival (U3) közelíthető meg a Marienplatzról. A komplexum leghangsúlyosabb eleme az olimpiai játékok szimbólumának szánt 290 méter magas Olympiaturm (Olimpia-torony). Az étteremből és a kilátó-teraszokról csodás kilátás nyílik a városra és a környékére, sőt tiszta időben olyan, mintha csak karnyújtásra lenne az Alpok. A másik fő látványosság a Benisch és Társai által tervezett, különleges sátortetős, 78 000 férőhelyes Olimpiai stadion.

A körút másik oldalán emelkedik a BMW autógyár egyedi kialakítású központi épülete. A szomszédságában van a BMW Múzeum, amely betekintést enged a bajor gépkocsigyártás történetébe, kiállítva a cégnek hírnevet szerzett autókat, motorokat és repülőgép-motorokat. Itt minden klasszikus eredeti darab megtalálható. A belépőjegy viszonylag drága, mégis nagyon megéri, csoport esetén is mindössze 1 euró a kedvezmény fejenként. Igazából milliárdos értékeket tudunk végignézni, és részben megtapogatni, beülhetünk szuper autókba is.

Bayerisches Nationalmuseum: Személyes kedvenc a Bajor Nemzeti Múzeum. Óriási tárlat, ami tényleg bevezet egy térség hosszú és véres történetébe, békés és beteges sorsába, gazdagságába, külső és belső harcaiba. Vasárnap a belépőjegy ár jelképes, egy euró, és akkor a parkolás is könnyen megy délelőtt. Eintrittspreise: Erwachsene 7 Euro, Ermäßigt 6 Euro, Sonntags 1 Euro. Nyitvatartás: hétfőn zárva (geschlossen), Dienstag bis Sonntag 10 – 17 Uhr, Donnerstag 10 – 20 Uhr.

Olimpia, sport park

Éjszakai élet

A schwabingi Münchener Freiheit környéke a legismertebb éjszakai negyed. A Feilitzstraße és az Occamstraße mentén egymás után sorakoznak a klubok, diszkók és pubok. A Glockenbachviertel a Sendlinger Tortól délre található, főként ide járnak szórakozni a homoszexuálisok. A Gartnerplatzról nyíló szomszédos utcákon rengeteg divatos új bár nyílt.

A legjobb éjszakai klubok közül az Alabamahalle (Domagkstraße 33.) különösen nagy befogadóképességű, a Babylon 2 (Rosenheimer Straße 143.) pedig München legnagyobb klubja, hatalmas táncparkettekkel és lenyűgöző lézershow-val. Sokkal meghittebb, de ugyanilyen divatos a belvárosi Atomic Café (Neutürmstraße 5.).

Éjszakai élet

Vásárlás

München elegáns város, a német divat és Bajorország fővárosa, így aztán előkelő butikokból sincs hiány, ahogy Berlinben sincs, főleg a Theatinerstraßén, a Maximilianstraßén és a Schwabingban a Leopoldstraßén. A Fünf Höfe bevásárlóközpont a Theatinerstraße és a Kardinal- Faulhaberstraße között szintén kiemelkedően elegáns hely.

München a jól szabott konfekcióruházatot (kabátok, zakók, öltönyök) tekintve is világelső, a lóden például kifejezetten bajor specialitás. Az eredetileg a vadászok számára kitalált vízhatlan gyapjút gyártó üzem több mint egy évszázada óvja a hidegtől a münchenieket.

Akinek kedve támad felpróbálni a tradicionális bajor öltözetet, a Trachtot, ebben a városban azt is megteheti. Zöldesszürke felöltő a férfiaknak, a nőknek pedig vidám színekben pompázó Dirndl ruha húzott szoknyával és hozzá illő mellénnyel. A Lederhosen, a bajorok hagyományos bőr rövidnadrágja valószínűleg mulattatni fogja a gyerekeket.

A nymphenburgi porcelánt a mai napig a megszokott rokokó formatervezéssel készítik. A porcelánok megtekinthetők és megvásárolhatók a Nymphenburg-kastélyban lévő gyárban. A műértők bizonyára figyelnek rá, hogy a kiválasztott darab régi meisseni vagy modem rosenthali legyen.

A német gyártmányú evőeszközök, konyhafelszerelések és konyhagépek nagyon jó minőségűek és rendkívül esztétikusak. Érdemes figyelmet szentelni a hagyományos és modern tervezésű ágyneműknek, amelyek hűek a régi jó minőséghez. Sokat spórolhatunk télen a fűtésszámlán, ha beruházunk egy kiváló anyagból készült paplanba, de egy libatollal töltött dunyha, esetleg egy pehelypaplan is jó vétel.

Sörházak és sörkertek

A Gaststätte és a Bräuhaus látogatása esetén nem létfontosságú a részletekre kínosan ügyelő megjelenés és az előzetes asztalfoglalás. A szó szoros értelmében sörfőzdék, de lényegében sörházak. Ezek a helyek a sörön kívül teljes menüt is kínálnak. Münchenben minden nagy sörfőzdének van saját sörháza és sörkertje is. Az Englischer Gartenben a Kínai toronynál, a Kleinhesseloher See mellett és a Hirschauban találhatók a legnépszerűbb sörkertek. Az Isar folyón lévő Flaucher éppen úgy kihagyhatatlan (esetleg egy Isar menti biciklizéssel összekötve), mint a város nyugati részén lévő Taxisgarten és Hirschgarten.

A sörimádó Bajorországban kevesebb a borozó (Weinstuben), mint Németország más vidékein. Kancsó vagy üveg helyett inkább pohárban kínálják a bort, és étellel is szolgálnak. Külön kategóriát képez az úgynevezett Konditorei (cukrászda), egy olyan cukros tündérország, ahol eltölthetjük az egész délutánt, az ottani újságokat lapozgatva. Tökéletesen alkalmas hely arra, hogy jófajta bor kíséretében egy szelet süteményt, fagylaltot, kávét vagy teát elfogyasszunk. Az üzletek többsége az édességek mellett kisebb választékban kínál könnyű harapnivalókat és salátákat is.

látnivaló ház

Utazási információk, tudnivalók München

Oktoberfest 2012 München

Egy jó müncheni utazási ügynök naprakész információkkal szolgál, a létező utazási lehetőségek széles választékát kínálja, legyen szó akár szervezett társasutazásról vagy rövid szabadságról.

Repülőgép: A müncheni repülőtér számos európai és hozzávetőleg 90 interkontinentális járatot szolgál ki naponta.
Autóbusz
: A müncheni és külföldi utazásszervezők egyaránt egész évben kínálnak buszos utakat. A helyeket előre le kell foglalni. Budapestről Münchenbe hozzávetőleg 10-12 óra a menetidő megállókkal. A részletek megtudhatók a Volán nemzetközi jegypénztáránál.Autó: München Európából szinte bárhonnan elérhető autópályán (Brüsszel-München 815 km, Basel-München 394 km, Hamburg- München 795 km, Budapest-München 750 km).Vonat: Budapestről Münchenbe a menetidő kb. 7-10 óra, indulás a Keleti pályaudvarról, érkezés a müncheni főpályaudvarra (Hauptbahnhof).

Az Oktoberfestnél alkalmasabb időszakot nem is választhatna müncheni utazásához. Ha szeretné, hogy jusson ideje mindent megnézni foglaljon szállást most: Müncheni szálláshelyek közel a látnivalókhoz ITT.

Fesztivál oldal MENÜ: Az Oktoberfestről ITTSzálláshelyek ITT.

Vissza az Oktoberfest kezdőlapra – Kattints IDE

Mióta a Google Streetview-val is felfedezhető a bajor főváros, azóta még többen szeretnék megismerni közelebbről is.

3 hozzászólás a(z) “München érdekes látnivaló, épület és esemény ajánló” bejegyzéshez

  1. steinamanger

    A cikkben a müncheni Miasszonyunk leírásához a drezdai Frauenkirche képe van!! Ez egy elég durva tévedés! Ki kellene cserélni.


    Köszönjük. Letöröljük. – a Moderátor

  2. Az úgy weboldal....

    Kedvesek, leírják az egyértelmű dolgokat… Minő nagy meglepetésemre ez is egy nagyon jó weboldal

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.