Montserrat – Fűrész hegység

Hossza: 6 km
Legmagasabb pont: 1238 m
Védett terület: 3630 ha
KATALÓNIA/CANTABRIA, SPANYOLORSZÁG

Túl Barcelonán, mint egy megkövesedett Stegosaurus, a Montserrat-hegység (Fűrész hegység) látványos sziluettje emelkedik ki a tájból, fakó, összetömörült tornyai az eget karcolják, a felhőket átszelik. A több mint 2000 lehetséges útvonal számos sziklamászót vonz a Montserratra, de mellettük rajokban érkeznek a zarándokok is, akik tiszteletüket akarják leróni a Fekete Madonna, La Moreneta előtt. A legendák szerint ezt az aprócska fafigurát Szent Lukács készítette és Kr. u. 50-ben Szent Péterrel ő is hozta ide, habár a radiokarbon vizsgálatok szerint valójában a 12. században faragták. Loyolai Szent Ignác előtte tette le a kardját, itt találta meg vallásos hitét, és innen indult el megalapítani a jezsuita rendet.

A hegy flórája figyelemreméltó, az árnyékos hasadékok otthont adnak a kövi pimpónak, a ramondának, a pireneusi harangvirágnak, és további két veszélyeztetett növényfajnak, a katalán kőtörőfűnek (Saxifraga catalaunica) és a gólyacsőrnek (Erodium rupestre). Tavasszal a csúcsot vadtulipánok, szittyólevelű nőszirmok, valamint számos orchidea teríti be, felettük gyakran látni köröző héjasasokat.

Montserrat

Ez igazi élmény volt nekünk is, a finom helyi fehérbor, a fürge hegymászó iskolás csoportok, igazán figyelemre méltó hely ez.

Útikalauz, utazás segítség angolul: www.barcelona-tourist-guide.com/en/tour/montserrat-spain.html.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük