Barcelona látnivalók, nevezetes ékek, nevezetességei

Barcelona fő látnivalói, nevezetességei rövid útikalauz 1. rész:

Ez az a város, ahová én is a legtöbbször visszatértem. Budapest, a szülővárosom után, ez az a hely, ami a közeli Béccsel vetekszik, ha egy ‘fővárost’ akarok meglátogatni valamiért. Nekem most egy kirándulóhely lett, ahol eltöltök 2 kellemes éjszakát, miközben egy távoli spanyol anyanyelvű helyre igyekszem, vagy onnan érkezek haza éppen.

Spanyolország leglátogatottabb turistacsalogató látványossága a Gaudi fő művének tekinthető A Szent Család Temploma. A művész közel 40 évet dolgozott rajta, ami az organikus építészet mintájának számító, egyesek által szecessziósnak, mások által kubistának tartott végeredményen meg is látszik. A több mint 100 éve épülő Sagrada Familia elkészülte után a világ legnagyobb bazilikája lesz. A tervek szerint erre 2026-ban, Gaudi halálának 100. évfordulóján kerülhet sor. A híres-neves templomba 11 euróért nyerhetünk bebocsátást, diákok kedvezményes áron, 9 euróért látogathatják.

A szintén a világörökség részét képező Güell park1900 és 1914 között épült. Gaudi eredetileg „lakóparknak” szánta, ám senki nem akart itt lakni, végül ő költözött ide családjával. A fantáziadús épületek, sétányok, és lépcsők egytől-egyig megérik, hogy felfedezzük őket.

További két híres Gaudi épületet találunk, a Casa Batllót, és a Casa Milát, a híres barcelonai sugárúton, a Passeig de Gracián. Utóbbi egy ötemeletes bérház, melyben a természet és az építészet szinte összeolvad, akárha egy lepusztult, barlangos hegyet látnánk. A tetőn lévő kémények a szürrealista szoborművészet előfutárainak számítanak. A mesebeli épületek mellett, a katalán város Champs-Elysées-jén a legjobb boltok, üzletek, éttermek, és kávéházak méregdrága kínálatával is érdemes megismerkednünk, még ha vásárlásra e borsos környéken nem is futja.

A Placa de Espanyan újabb csodák lesnek ránk, az 1929-es barcelonai világkiállításra készült és az olimpiai játékok idejére felújított, táncoló, vagy mágikus szökőkutak, melyek nem csalás, nem ámítás, a zene ütemére változtatják színeiket és formáikat. Az egyes kutaknál más-más zenéket játszanak a klasszikusoktól, Verdin, Mozarton át, a modern, kortárs zenéig bezárólag. A show 15 perces, fantasztikus látványt nyújt és ráadásul ingyenes. Ne hagyjuk ki.

Sétánkat a La Ramblán, Barcelona széles és hosszú főutcáján folytathatjuk, melyet csodás platánsor szegélyez. A La Rambla mindig tele van helyiekkel, és turistákkal. Kávézók, butikok, üzletek, trafikok, és piacok tucatjai várják a látogatót. A korzózókat nem ritkán komédiások, zsonglőrök, és mutatványosok is szórakoztatják.

A gótikus negyed a város óvárosának központi része. Számos középkori, valamint néhány római időkből származó épületet találunk errefelé, de a római városfal maradványait is megtekinthetjük. A negyed központjában magasodik Barcelona gótikus katedrálisa is, melynek építését a 13. században kezdték, de csak a 19-re fejezték be. Helyén már a római időkben is bazilika állt, ám ezt a mórok 985-ben lerombolták. Vasárnaponként délben, a Franco-diktatúra alatt betiltott tradicionális katalán Sardana tánccal is megismerkedhetünk a katedrális előtti téren.

Barcelona városközpontjához közel Montjuic is rengeteg látványosságot rejteget, melyek nagy része az 1929-es világkiállítás, vagy az 1992-es olimpia alkalmából épült. A Palau Nacional, a Katalán Nemzeti Múzeumnak ad otthont, mely a világ egyik leggazdagabb románkori gyűjteményével várja látogatóit. De az olimpiai falut, és az olimpiai stadiont is itt találjuk. A domb legrégebbi nevezetessége mégis csak a Castell de Montjuic, egy hatalmas, 18. századi erődítmény. A Nou Jardí Botanic botanikus kertje, több mint 2000 növényfajával, a Jardins de Mossen Costra i Lljober, pedig több száz kaktuszfajával várja a szépre érzékeny turistákat. Szintén a dombon találjuk a spanyol falut (Poble Espanyol), mely valójában a mi skanzenünkhöz hasonlít, 116 épülete Spanyolország különböző területeinek építészetét mutatja be. A Barceloneta strandtól libegő is indul Montjuicra, ha a feljutásnak ezt a módját választjuk, a 9 eurós költségért kárpótolni fog Barcelona csodálatos panorámája.

A kilátásban persze az 512 méter magas Tibidabo-hegyről is gyönyörködhetünk. A katalán legenda szerint Krisztust itt kísértette meg a sátán, azt mondta neki: „neked adom”, ami latinul annyit tesz „tibi dabo”. A hegyen találjuk Barcelona legrégebbi vidámparkját is, egy futurisztikus kinézetű tv-torony, a Torre de Collserola, társaságában. A 288 méter magas tornyot az 1992-es nyári olimpiai játékokra építették, 10. emelete ma is látogatható, ez Barcelona legmagasabban fekvő kilátópontja. Tiszta időben akár 70 kilométerre is ellátni innen.

Barcelona leglátogatottabb múzeuma, kétségkívül a Picasso Múzeum, mely a festő 3500 korai munkája mellett a mester kék korszakából is tartogat néhány meglepetést. A múzeum látogatása minden hónap első vasárnapján ingyenes.

Művészetek: a Katalán Zene Palotája Barcelona egyik legfontosabb modernista alkotása, Lluís Doménech i Montaner műve. A koncertterem 1905-1908 között épült, 1909-ben építészeti díjat kapott Barcelona Város Tanácsától. 1982-1989 között jelentősen felújították, 1997-ben pedig az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították. Komolyzenei koncertjei jelenleg évente több mint fél millió látogatót vonzanak.

Kikapcsolódásra a 30 hektáros Parc de la Ciutadella zöldterülete kínál alternatívát, melynek egyik leghíresebb része a Cascada, egy monumentális vízesés és szökőkút, melyet a római Trevi-kút mintájára építettek. A park kis taván csónakázni és kacsákat etetni is lehet. Ugyancsak a parkban találjuk Barcelona állatkertjét, mely 7000-es állatállománnyal büszkélkedhet, valamint további számos múzeumot.
Ha valaki családostul érkezne Barcelonába, ne hagyja ki az IMAX-mozit és a város akváriumát se. A Barcelona Aquariumban 35 akvárium található, melyekben 11.000 tengeri állat, 450 különböző faj él. A háromdimenziós mozit közvetlen az akvárium szomszédságában találjuk.

Barcelona

Egyetemek, ahol magyar hallgatókkal is találkozhatunk: www.ub.edu/homeub/welcome.htmlwww.uab.es vagy www.upc.edu. Van aki Barcelonában végzi az egész egyetemet, mások 6-12 hónapot töltenek kinn, ami szintén kicsit irigylésre méltó.

Videó, sport, olimpiai játékok és látnivalók városa:  youtube.com/watch?v=4R35sGtOSWI.

Szállás ajánló, barcelonai szállások ITT. Látnivalók és hotelek fotói is itt a linkre kattintva érhetőek el.

Érdekességek, nagyvárosi történelem:
A Katalán Kormány székhelye. Érseki központ és egyetemváros, kiemelkedő európai kongresszusi centrum. Az 1992. évi nyári olimpiai játékok helyszíne. A Földközi-tenger harmadik legnagyobb kikötővárosa. Barcelona tartományban és Barcelonès járás területén, Katalónia autonóm közösségben a Földközi-tenger partján fekszik, a Pireneusokban húzódó francia határtól 160 kilométerre.

Területét elsőként a kelta layetánok lakták, akik Tibidabo és a Mons Taber között telepedtek le. A monda szerint a mai helység elődjét Hamilcar Barcas karthágói hadvezér alapította i. e. 218-ban. Augustus császár idején római kolónia lett, előbb Julia Faventia, később Augusta és Pia melléknevekkel. 414-ben, majd 531-ben a nyugati gótok birtokába került, akik fővárosukká tették a várost, Athaulf király székhelyét. 716-ban a mórok foglalták el. 801-ben Jámbor Lajos Karoling király a katalán őrgrófság fővárosává tette. Katalónia és Aragónia egyesülése idején Genova és Velence mellett Barcelona a Földközi – tenger vezető kereskedővárosává vált. A XVI. században viszont egész Katalónia elesett az Újvilággal való kereskedelem lehetőségeitől, így Barcelona hatalma megrendült. Az Amerika felé irányuló kereskedelmet csak 1778-ban szabadította fel III. Károly király, mely egyúttal a nagy múltú barcelonai kikötő megnyitását jelentette, a város ismét felvirágozhatott. A XIX. századra Barcelona visszanyerte hajdani jelentőségét a Földközi-tengeren. 1888-ban és 1929-ben egy-egy világkiállításnak is otthont adott, az expóknak köszönhetően jelentős vásárvárossá vált. Az Arc de Triomf Barcelona diadalíve az 1888-as barcelonai világkiállításra épült, annak főbejárataként funkcionált. A Josep Vilaseca i Casanovas tervei alapján készült diadalív jelentősen különbözik Európa többi diadalívétől, színes téglái a mór stílusra emlékeztetnek. Az I. Spanyol Köztársaságot 1931-ben kiáltották ki, ekkor Katalónia függetlenséget kapott. Barcelonában megalakult az első Katalán Parlament, mely a köztársaságpártiakat képviselte. Francisco Franco csapatai 1939. januárjában foglalták el a várost. 1975-ben, a diktatúra megszűnése után, ismét a katalán lett a város hivatalos nyelve, 1979-ben a spanyol képviselőház elfogadta Katalónia autonómiáját, az autonóm tartomány székhelyévé Barcelonát nevezték ki. 1992-ben itt rendezték a XXV. Nyári Olimpiai Játékokat.

Barcelona a világ egyik leghíresebb, és legizgalmasabb metropolisza, a modernizmus fellegvára, és a 20. századi avantgarde művészet legbátrabb szárnypróbálgatásainak helyszíne. Számos a világörökség részét képező látnivalóját Gaudi és Luis Doménech i Montaner alkotásai adják. A város modernizmusa nem merül ki épületeiben, az utcalámpáktól, az erkélyeken át Barcelona számos más eleme ezt a légkört erősíti. Kontrasztját a gótikus negyed középkori hangulatot árasztó, szűk utcácskái és épületei adják. A városnézés után a homokos Barceloneta strandon jóleshet megmártózni a tengerben.

Élménybeszámoló képgaléria, fotók, utazás képek:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.