Martonházi-aragonitbarlang, az egyedi látnivaló

Különleges értéket képvisel a Martonházi -aragonitbarlang (Ochtinai-aragonitbarlang). A világ azon három aragonitbarlangja közé tartozik, amelyet megnyitottak a látogatók előtt. Martonháza szlovákul Ochtiná.

Jolsva (Jelsava) és Csetnek (Stítnik) között található, Rozsnyótól 26 kilométerre, a Szlovák érchegység (Slovenské rudohorie) szívében, a Rőcei-hegység (Revúcka vrchovina) földfelszín alatti részében. Véletlenül fedezték fel 1954-ben, egy geológiai kutatóakna vágásakor. A nagyközönség számára 1972-ben tették hozzáférhetővé.

Közeli jó szálloda például: City Hotel Park ITTAlsókubin, Dolný Kubín szállás és látnivaló tippjei a linken külön cikkben.

Városok, települések a közelben, környéke szállás ajánlóval online: Rozsnyó, Hollópatak, Betlér, Dobsina, Krasznahorkaváralja, Lubény, Oláhpatak, Sajóréde, Berzéte, Gömörhorka, Várhosszúrét és Murányhuta.

A Martonházi-aragonitbarlang egyedülálló természeti jelenség. Föld alatti csarnokait nem cseppkőképződmények, függő- és állócseppkövek díszítik, hanem az aragonit nevű ásvány­ból formálódott különféle alakzatok. Az aragonitképződmények színskálája a tejfehértől a barnáig terjed, és alakjuk csillagra, kis ágakra, bokrokra emlékeztet. A barlang díszeit alkotó aragonitkristályok kora változó. A legöregebb, vese alakú kristályok kora 138 ezer évre te­hető, míg a fiatalabb, csillagszerű kristályok 13 ezer évesek. A föld gyomrában rejlő természeti szépséget nem a folyók felszín alatti vízfolyásai hozták létre, hanem a felszíni vizek koróziós tevékenysége. A víz a felszíni repedéseken keresztül jutott a földfelszín alá. A kristályok a sajátos klímaviszonyok közt végbement vegyi folyamat, a mészkő kristályosodása nyomán jöttek létre. A barlangászok napjainkig tíz barlangtermet tártak fel, és az aragonitképződmények formái alapján nevezték el őket, így például van itt Tejútterem, Csillagterem, Varázslatos folyosó és Márványterem is.

Wiki: hu.wikipedia.org/wiki/Martonh%C3%A1zi-aragonitbarlang.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.