Luxemburg nevezetességei: történelem és környéke

Kis helyen ezer év történelem, nevezetességek

Luxembourgban esős időben sem kell unatkozni. Kiemelkedő klasszikus vagy kortárs gyűjteményeket azonban hiába keresünk itt. De aki érdeklődik a történelem és a népművészet iránt, az talál magának kedvére valót.

■          Musée d’Histoire de la Ville. Az Óváros szívében található történelmi épületegyüttes példamutató restaurálásának építészeti remeklése talán sokkal érzékletesebb, mint a város ezeréves történelmének egy sor dokumentuma, melyet a látogató egy interaktív multi-médiás rendszer segítségével megtekinthet. A múzeum kávézója, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Pétrusse- völgyre, a fiatalok kedvelt találkozóhelye. Rue du St. Esprit.

■          Musée National d’Histoire et d’Art. Különböző korok műalkotásai, régészeti leletek, hétköznapi használati tárgyak és kiállítási tárgyak a nagyhercegség történelmével kapcsolatosan – ezek tekinthetők meg az időszakos kiállítások mellett. Marché-aux-Poissons.

■          Casino Luxembourg. A modem művészetnek ez a fórum egész évben szervez időszakos kiállításokat. Az átalakított műemlék épületben konferenciákat és hangversenyeket is rendeznek. 41, Rue Notre-Dame.

■          Kunstgalerie „Am Tunnel”. A Luxemburgi Állami Bank és Takarékpénztár itt tárja a nyilvánosság elé a kortárs luxemburgi festők műveiből álló gyűjteményét. Banque et Caisse d’Epargne de l’Etat, 41, Rue Zithe.

A város kapui előtt

Ebben a kicsinyke országban (az észak-déli tengely 82 kilométer, a kelet-nyugati 57 km) egy nap alatt mindent meg lehet tekinteni. A moseli borvidék, ahol a borosgazdák saját pincéjükből mérik a rizlinget, a fővárostól 20 perc alatt elérhető. A turisztikai szempontból érdekesebb vidékek, ahol várakat és középkori városokat találunk, északabbra vannak, a Sauer és az Our völgyében.

 

■             Vianden an der Our. A XII. és XIII. században épült vár a középkori várépítészet kiemelkedő darabjai közé tartozik. A múlt században a vár részben megsérült, azonban évről évre egyre nagyobb részt állítanak belőle helyre. Az Óváros házai szorosan a várhegy oldalához tapadnak. A várlátogatás összeköthető Bourscheid, Clervaux és Wiltz megtekintésével.

■             Esch an der Sauer. A régi kisváros egy folyókanyarban, festői helyen fekszik, a látványt a várrom határozza meg, s az egész együtt olyan látképet alkot, amely nem hiányozhat egyetlen Luxemburgról készített kiadványból sem.

■             Echternach. A nagyhercegség keleti csücskében található kisváros a „kis luxemburgi Svájc” központja, mely pünkösdkeddi búcsújáról nevezetes. De érdemes megtekinteni a gótikus városházát. a szép régi polgárházakat és a Willibrordus-apátságot a román kori bazilikával.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük